דמם אפי הינו תופעה שכיחה בקרב ילדים. כ-30 אחוזים מהילדים עד גיל 5, יחוו דמם אפי ואילו בגילאי 6-10, השיעור עומד על 56%. בפעוטות מתחת לגיל שנתיים, תופעה זו אינה נפוצה אומנם, אך במידה והיא ממתרחשת, יש להיוועץ עם רופא כדי לבדוק האם מדובר בהפרעת קרישה או טראומה.

ישנם שני סוגים של דמם אפי. הסוג השכיח ביותר הוא דמם קדמי מאזור הנחיריים והשני הוא דמם אחורי שבעיקרו יורד מהאף לחלל הלוע ומצריך בירור וטיפול על ידי רופא אף אוזן גרון.

אז נתחיל עם השאלה שמסקרנת את כולנו, למה זה קורה? "כפי שהוזכר קודם לכן, מדובר בתופעה שכיחה למדי בקרב ילדים, כאשר הסיבות העיקריות להופעתה הן תוצאה של חיטוט באף, גודש ונזלת, מגע אויר יבש, שימוש במזגנים וחבלה אפית", מסבירה ד"ר אולגה גורדון רפנה, רופאה מתמחה ביחידת אף אוזן גרון וכירורגיית ראש צוואר במרכז הרפואי הלל יפה.

"ברוב המקרים הדימום נעצר תוך מספר דקות ואינו מחייב בירור מעמיק", היא מציינת, "יחד עם זאת, ישנם מצבי חירום שדורשים בדיקת רופא, כגון דמם שלא פוסק לאחר לחץ מקומי של 20 דקות, דימום בכמות גדולה שגורם לקושי נשימתי, דמם לאחר ניתוח אפי או כאשר ידוע על גידול בחלל האף, דמם אפי לאחר חבלת ראש או פנים, דמם אפי שמלווה בכאבים בחזה, וכן מצב שהילד מחוויר, מתעייף או מתקשה להתמצא או לחילופין, ילד המטופל במדללי דם".

מכשיר אדים או מי מלח

אז לאור העובדה שמדובר בתופעה כה נפוצה, מסבירה ד"ר גורדון רפנה על הצעדים שרצוי לנקוט בהם כשהיא מתרחשת. "מכיוון שברוב המקרים הדימום נובע בחלקו הקדמי של האף, הפעולה הראשונית והחשובה ביותר שיש לבצע היא לחיצה על כנפי האף וסגירת הנחיריים בעזרת האגודל והאצבע", היא מסבירה, "לחיצה על גשר האף בין העיניים אינה משפיעה על הדימום ולכן אינה יעילה. יש להפעיל לחץ במשך עשרים דקות לפחות, לפני שבודקים אם הדימום פסק. על הילד לשבת ולכופף את ראשו קדימה, זאת כדי למנוע נזילה של הדם אל הלוע והגרון. במקרים מסוימים, הנחת שקית קרח על חלקו הקדמי של האף יכולה לסייע, אך יש להימנע ממגע ישיר של העור עם הקרח. במידה שהדימום אינו פוסק, יש לפנות למוקד רפואי על מנת לעצור את הדימום בשיטות נוספות, כגון אטימה באמצעות פדים מיוחדים או צריבת העורקיק שדימם". 

בשלב הזה חשוב לציין כי דימומים אפיים חוזרים הם תופעה נפוצה יותר מאשר מקרים של דימום בלתי נשלט, ויש לפנות לרופא ילדים או רופא אף אוזן גרון כדי לעבור בדיקה יסודית. לפני המלצה על טיפול מונע, על הרופא להתרשם כי לא מדובר בהפרעות קרישה או הימצאות גוף זר, מה שמצריך לעתים בירור וטיפול במסגרת אשפוז. "כדי להפחית את התדירות של הופעת דמם אפי, מומלץ להשתמש במהלך החורף או באקלים יבש במכשיר אדים, טיפות או ספריי מי מלח לאף או לחילופין, למרוח וזלין על פנים מחיצת האף (החלק המפריד בין שני הנחיריים). בנוסף יש להימנע מחיטוט באף, לשמור על היגיינת האף על ידי טיפול מתאים בזיהומים ובאלרגיות, וכן להפסיק את השימוש בתרסיסי סטרואידים", מסכמת ד"ר גורדון רפנה.