ילדה אוכלת כריך מתוך קופסת אוכל (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
"כר פורה לחיידקים ומחלות" | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

ארוחת העשר אותה הורים אורזים בעיניים חצי-עצומות ובהרבה אהבה השכם כל בוקר לילדיהם לגנים ולבית הספר היא כמו מין חבילה של בית, קצת מאמא ואבא שמלווים את הילד אל העולם החיצוני. אבל מחקר חדש ומטריד ביותר מראה שאותה קופסת אוכל צבעונית ונחמדת עשויה להיות סוס טרויאני של ממש: כר מרעה חמים ונעים לחיידקים ומחלות.

מסלמונלה ועד חיידקי קולי

המחקר הקנדי הנרחב, שהוזמן על ידי חברת מוצרי הנקיון 'לייזול' ובו השתתפו 14 אלף אמהות לילדים בני 5-12 מ-14 ארצות שונות ברחבי העולם, ביניהן אוסטרליה, ברזיל, סין, צרפת, גרמניה, יפן, ארה"ב, דרום אפריקה ועוד, נקרא 'סקר החזרה ללימודים הגדול', ובדק בו הרגלי היגיינה שונים של אמהות וילדים.

למרות שמעל 80 אחוזים מהאמהות חשו שהן מלמדות את ילדיהן הרגלים הגייניים טובים, למעשה רק כ-50 אחוזים מהן אמרו שילדיהן שוטפים ידיים אחרי השימוש בשירותים או שמים יד על הפה בעת שיעול. 43 אחוזים מהאמהות בלבד מכניסות את המזון שהכינו עבור הילדים לקירור אם אינן מכינות אותו בבוקר, מה שיוצר חשש אמיתי להתפתחות חיידקים מסוכנים, כמו קולי וסלמונלה.
ארוחות העשר יכולות להזדהם ולפתח חיידקים גם מסיבות של חוסר הגיינה בבית: רק 45 אחוז מהאמהות הצהירו כי הן מנקות את כלי האוכל בהן נמצא המזון יום יום, מה שמגדיל את הסיכויים לבקטריה וחיידקים באחוזים משמעותיים.

"קופסת האוכל אמורה לשמור על מזון הילדים בטוח ונקי, אך במקרים רבים היא עושה בדיוק את העבודה ההפוכה," אומרת אריקה די-רוג'יירו יו"ר משרד הבריאות הקנדי. "אם לא מנקים את הכלים יום יום פירורים ונוזלים שנשפכו יובילו להתפשטות חיידקים שיפגעו במזון החדש מיידית, ויביאו להרעלות מזון, חולי או שלשולים. תוצאות המחקר חושפות שההורים חייבים להמשיך לחנך את הילדים על חשיבות ההיגיינה האישית. רחיצת ידיים יסודית, בסבון ומים חמימים, לימוד הילדים לא להניח מזון ישירות על השולחן בלימודים או בגן, כל אלה ימנעו מהילדים מחלות רבות."

בחלק נוסף של המחקר, חיפשו החוקרים בקטריה בשבעה בתי ספר יסודיים בארה"ב. ב-44 מסביבות האכילה נמצאה בקטריה וחיידקים רבים מסוגים שונים. החדשות הטובות הן שהזיהום היה מוגבל לאיזורי האכילה. בשירותים ובחדרי הרחצה כמות הזיהומים היתה קטנה מאוד, 3 אחוזים בלבד, מכך ניתן להסיק שההורים ובתי הספר עושם עבודה טובה יותר בחינוך הילדים להיגיינה בשירותים, ושהמודעות לכך גבוהה יותר.

איך נמנעים?

בעקבות המחקר יצאה המועצה העולמית להיגיינה בסדרת טיפים חדשה ודי מחמירה להורים, כנגד התפשטות חיידקים במוסדות החינוך:

1. רחיצת ידיים: הכניסו את המנהג של רחיצת ידיים סדירה, בעיקר אחרי ביקור בשירותים ולפני האוכל, ולמדו את הילד ללכת לשטוף ידיים לפני שהוא פותח את קופסת האוכל שלו.

כריך בתוך קופסת אוכל (צילום: אימג'בנק/Thinkstock)
להכין את הכריך בבוקר, לשטוף היטב את הפירות | צילום: אימג'בנק/Thinkstock

2. ציידו את הילד במגבונים ולמדו אותו לנגב את המשטח עליו הוא מתכוון לאכול לפני שהוא מניח את הארוחה שלו על השולחן. כך יפחתו הסיכויים שבקטריה או חיידקים מהמשטח שכל כך הרבה ידיים מלוכלכות ומזון נגעו בו יגיעו אל פי הילד.

3. למדו את הילד שסביבות לחות, דביקות ורטובות מכילות לא פעם חיידקים, ושאם נגע במשהו כזה, שילך לשטוף את ידיו.

4. נקו היטב את קופסת האוכל של הילד ואת בקבוק המים שלו יום יום במים חמים וסבון.

5. שטפו פירות וירקות היטב.

6. הכינו אוכל טרי יום יום, כך תתנו לחיידקים פחות סיכוי להתפתח. ככל שהמזון מאוחסן פחות זמן, מה טוב.

יש לכם טיפ מעולה משלכם? שתפו אותנו בפייסבוק
>> 5 ארוחות בוקר קלילות שיאפשרו לילדים להתרכז בלימודים