אב מלטף את ראש בנו ששוכב לישון במיטה (צילום: Comstock, Istock)
הכאבים מופיעים בעיקר בלילה | צילום: Comstock, Istock
זה לא פשוט לגדול. מעבר לכל הדברים שהילד צריך ללמוד על העולם, יש גם עבודה קשה שהגוף עצמו צריך לעשות. בעשר שנות החיים הראשונות מבצע הגוף האנושי פעולה מורכבת מאין כמותה: הוא מתמתח ומתעצם לגודל פי שש, בערך, מהגודל בו נולד. לא פלא שילדים רבים מתלוננים על כאבי גדילה.

מאפיינים עיקריים של כאבי גדילה:

1. הם עשויים להתרחש בין גיל 3 ועד גיל 12. בגיל ההתבגרות רוב הילדים כבר לא יסבלו יותר מכאבים. בטווח הגילאים האלה, ישנן שתי תקופות יותר מועדות לכאב: בגילאי 3-5, ובין גיל 8 ל-10.
2. הכאב מופיע לרוב בשעות הערב המאוחרות ובלילה, והברה פעמים מעיר את הילד משנתו.
3. הכאב הנפוץ ביותר הוא בשוקיים, בירכיים, בקרסוליים ולפעמים מאחורי הברכיים.
4. התקף כאב גדילה יכול להימשך בין כמה דקות לכמה שעות.
5. אין להתקף הכאבים השפעה נוספת, ולמחרת ההתקף, בבוקר, לא ירגיש הילד דבר.
6. בין האירועים יכולים לעבור שבועות וחודשים ללא כל זכר לכאב.
7. ההתקפים הם כמעט תמיד דו צדדיים, ומשפיעים על שתי הרגליים.

למי זה קורה?

מחקרים רבים שנערכו בנושא לא מצאו את הסיבה המפורשת שבגללה נוצרים התקפי הכאב האלה, ואי אפשר להסביר מדוע - למרות שמדובר באותה גדילה שמתרחשת אצל כולם - חלק מהילדים סובלים מהתופעה, וחלק לא. מחקר שנערך בנושא על ידי ד"ר יוסף עוזיאל, ראומטולוג ילדים וסגן מנהל מחלקת ילדים במרכז הרפואי מאיר, מצא שבישראל התופעה מתרחשת אצל 10 עד 20 אחוזים מילדי בית הספר היסודי, ועד 30 אחוזים בילדים צעירים יותר.

"הסיבה לכאבי הגדילה אינה ידועה", אומר ד"ר עוזיאל.  "השם 'כאבי גדילה' מקובל בספרות הרפואית, אם כי אין בו כדי להסביר את התופעה. כאבי הגדילה משתייכים לקבוצת תסמונות הכאב. לכאב מרכיב פסיכולוגי של עוצמת כאב סובייקטיבית, ולכך חלק גם בטיפול. במחקר שהתקיים בבית החולים מאיר נמצא כי סף הכאב בילדים הסובלים מכאבי גדילה נמוך יותר, עובדה התומכת בכך כי מדובר בתסמונת כאב של הגיל הרך.

"הטיפול בכאבי גדילה כולל הסבר על מהות התופעה, ובמיוחד הרגעה כי מדובר בתופעה שפירה שתחלוף תמיד במהלך הזמן, וכי בעת ההתקף ניתן לנסות ולהקל בעזרת מסז' מקומי ואקמול. מעניין כי בעקבות האבחנה וההסבר, תדירות הכאב לרוב פוחתת".

מה עושים?

אין הרבה מה לעשות על מנת למנוע את התקפי הכאב הליליים והלא נעימים האלה, אבל אפשר להתנחם בעובדה שהם נפוצים מאוד, ועל פי סקר שנערך השנה, מדובר בסיבה השכיחה ביותר לביקורים של ילדים אצל הרופא בארה"ב, שם מדובר על תופעה שמשפיעה על עד 40 אחוזים מהילדים. ההמלצה היא, כאשר מתחיל התקף כאב כזה, להרגיע את הילד, להסביר לו בדיוק מה קורה, שהכאב יחלוף כלעומת שבא ושאין הוא נמצא בסכנה. אחר כך כדאי לעסות את המקום, לחמם אותו מעט, ולבקש מהילד שימתח קצת את רגליו. לכאבים חזקים יותר אפשר לתת מנה של משכך כאבים לילדים כמו אקמולי או נורופן. חשוב לזכור שלמרות שהאירועים יכולים להיות מלחיצים, עד שיגיע הילד לגיל ההתבגרות הם כבר יהיו לא יותר מזיכרון רחוק.

יש מקרים שבהם חשוב לאבחן את הכאבים באופן מקצועי, ולא להניח שמדובר בכאבי גדילה, כי כאב בגפיים יכול להתריע על בעיות שונות, וחמורות יותר. בהופעת הסימנים הנלווים הבאים, על ההורה להניח שאין מדובר בכאבי גדילה שגרתיים, ולקחת אתת הילד לראות רופא:

1. אם הכאב מחמיר כשמזיזים את הרגליים, או בתנועה.
2. אם הכאב מופיע במהלך היום.
3. אם הכאב מופיע בברכיים עצמן, או במפרק אחר.
4. אם הילד מפתח צליעה בעקבות התקפת כאב בלילה הקודם.
5. אם לילד יש חום. חום הוא לרוב כלל סימן לדלקת.
6. אם מופיעה פריחה, אדמומיות, או פצע.

ועוד כמה דברים שכדאי לדעת:

1. כאבי גדילה מופיעים יותר אצל ילדים אקטיביים מאוד, ולאחר ימים מתישים פיזית. מצד שני, מציינים הרופאים, לא מומלץ לגרום לילדים להוריד הילוך רק כדי למנוע את הכאב.
2. אצל ילדים הסובלים מכאבי גדילה נמצאה צפיפות עצם פחותה מאצל ילדים אחרים. נתון זה, שמעיד על עצמות חלשות יותר, בשילוב עם פעילות יתר, יכול לגרום לכאבים.
3. לילדים הסובלים מהכאבים יש, לרוב פלטפוס - רגל שטוחה עם פנייה מסויימת של העקבים לכיוון חוץ, דבר שיכול להשפיע על היציבה וליצור מאמץ יתר של הרגליים בזמן פעילות.
4. ילדים הסובלים מכאבי גדילה הם, על פי רוב, כבדים יותר מאלה שלא סובלים מכאב.
5. ישנה טענה שאומרת שהסביבה הביתית, מתח במשפחה ואירועים יוצאי דופן שיכולים להשפיע על הילד מבחינה פסיכולוגית עלולים להחריף את הכאבים. הורים מדווחים שילדים מתלוננים על הכאב בצורה קשה וממושכת יותר כאשר הם במצב רוח רע.
6. מבחינה פיזיולוגית, נמצא שבחלק מהילדים גדילת העצם מתרחשת לפני גדילת השריר, מה שיוצר מתיחה שרירית וגידית.

>> מחקר: רופאים נמוכים ממליצים יותר על הורמוני גדילה