ילד אוכל פיצה (צילום: Michael Krinke, Istock)
גם רוב הילדים יעדיפו שהנושא לא יעלה | צילום: Michael Krinke, Istock

בעיית השמנת היתר בקרב ילדים רק הולכת וגדלה, ובארה"ב ובבריטניה הרשויות הסוציאליות החלו זה מכבר להוציא ילדים הסובלים ממשקל עודף מסוכן מבתי הוריהם, ובכל זאת, סקר חדש ומטריד שנערך בארה"ב מראה שלהורים ולילדים קשה מאוד לדבר על נושא המשקל העודף. ההורים עד כדי כך מבוהלים לגעת בבעיה עד שהם מעדיפים להתעמת בנושאים של מין וצריכת סמים ואלכוהול מאשר לדבר על ההשמנה.

תפקידו של רופא המשפחה

הסקר, שפורסם באתר הרפואי WEBMD, נערך בשיתוף עם אוניברסיטת סטנפורד, וסקר 1,300 הורים לילדים בגילאי 8-17, ו-1,078 ילדים בגילאי 8-17. התוצאות חושפות ש-22 אחוזים מההורים מודים בכך שלא קל להם להעלות את נושא המשקל מול ילדיהם. מרבית ההורים לילדים בני 8-12 אמרו שנח להם יותר לדבר עם ילדיהם על מין, עישון, אלכוהול וסמים.

כמעט 40 אחוזים מההורים אמרו שהשמנת יתר היא סכנה או מציאות אצל לפחות אחד מילדיהם, ושהמשקל נתפס בעיניהם מסוכן יותר מסמים ומעישון. 20 אחוזים מההורים טענו שהאינפורמציה והעימות לגבי המשקל הוא עניין שרופא המשפחה צריך לטפל בו, ושהשיחה על הנושא צריכה לבוא משם. רק אחוז אחד מההורים טען שהרופא המשפחתי צריך להיות זה שמסביר לילדים על מין, סמים או אלכוהול. אבל גם הילדים לא עושים להוריהם את החיים קלים - 72 אחוזים מהנסקרים הצעירים אמרו שדיון בנושא המשקל יביך אותם ומעוניינים להימנע מכך.

לדבר על משקל בריא מגיל צעיר

"אם הורים מעוניינים למנוע השמנת יתר, הם צריכים לדבר על הנושא גם עם ילדים שאינם שמנים", מסביר ד"ר האנסה בהארגווה, מנהל המחקר. "יש איזו אי הבנה בנושא שחשוב להבהיר אותה. צריך לחנך ילדים היום למשקל בריא מההתחלה, ושהדיון יהיה תמידי, ובכל החזיתות. מדובר במגפה בינלאומית עם תוצאות קטלניות שצריך לטפל בה. משום מה הורים מרגישים שאם ידברו על הנושא הם יגרמו לילד להפרעת אכילה. הם גם לא יודעים כיצד לנהל שיחה כזאת בלי לפגוע בדימוי העצמי של הילד".

"בעיני אסור להורים להעלות מול הילד את נושא ההשמנה. זה עלול לפגוע בו ולגרום לו להתבייש ולא לאכול ליד ההורים", אומרת גאיה פינקל כהן,  תזונאית קלינית הוליסטית. "מה שכן, חשוב מההתחלה לדבר עם ילדים על מה בריא ולא בריא, לחנך אותם לאכול לאט, להקשיב לתחושת השובע שלהם, לעודד אותם לפעילות גופנית, לאכול פחות בחוץ, לאכול סביב השולחן המשפחתי, לבשל ולא לוותר, למרות שאין זמן.

"לילד תמיד צריך לתת את התחושה שהוא הכי טוב שיש, הכי יפה ומוצלח כמו שהוא, גם אם הוא בעודף משקל. אם תגידו לילד שאם ימשיך להשמין תהיה לו סכרת, כולסטרול וטריגליצרידים, זה כמו סינית בשבילו. אין לו מה לעשות עם המידע הזה. עדיף להסביר שאם יאכל פחות יהיה לו יותר נעים בבטן אחרי הארוחה, הוא ירוץ יותר מהר וירגיש יותר טוב. אפשר ללמד ילדים לקרוא ערכים תזונתיים, לשלב אותם בהכנת סלטים ובקישוט מנות בעזרת ירקות, להרגיל אותם לשתות יותר מים, לפתוח כל ארוחה בסלט או מרק, להרגיל שפרי הוא קינוח לגיטימי ולסלק מהבית את הג'אנק. לא לגמרי, אבל להמעיט.

"כשהורים אומרים לילד: לא כדאי לך להיות שונה, שולחים אותו לדיאטנית ובונים לו תפריט, הם בעצם אומרים לו: תסגור את הפה שלך וגורמים לו להתמודד לבד. בודדים האנשים שמסוגלים לכך. יש בזה המון חוסר אונים, וזה יותר מדי להפיל על ילד אחריות כזאת. ילדים שיתביישו במשקל הנוכחי שלהם ימעיטו גם בפעילות גופנית עם יתר הילדים, והבעיה תחריף. האחריות היא של ההורים".

>> רוצים להכניס אותם לכושר? קבלו 5 סוגי התעמלות שהיו מיועדים פעם למבוגרים בלבד