מפחד ללכת לבית הספר בגלל אלימות. אילוסטרציה (צילום: אילוסטרציה)
"ללמוד במקום לישון זה לא פרודוקטיבי" | צילום: אילוסטרציה

עם פתיחת שנת הלימודים, הרגלי החופש הגדול עוד ניכרים בילדים, קצת כמו הנגאובר אחרי לילה לבן. דווקא בטיימינג המעניין הזה, מתפרסם מחקר חדש בכתב העת להתפתחות הילד, שמדגיש את חשיבות דפוסי השינה של בני הנוער, ומגיש עצות כיצד להצטיין בלימודים.

 "רוב בני הנוער מקריבים שעות שינה למען למידה"

המחקר נערך באוניברסיטת קליפורניה שבלוס אנג'לס, ובמסגרתו נבדקו 535 תלמידי תיכון בכיתות ט'-י"ב מכל רחבי קליפורניה, במשך שנה שלמה.
התלמידים התבקשו לכתוב ביומנים באדיקות כמה שעות למדו, כמה שעות ישנו והאם הופיעו אצלם למחרת קשיים לימודיים כמו בעיות בהבנת הנקרא, בעיות ריכוז או ציונים נמוכים במבחנים ובעבודות. התלמידים שנבדקו  היו מרקע סוציואקונומי שונה, ומקבוצות אתניות מגוונות.

התוצאות היו חד משמעיות: התברר שתלמידים שבילו שעות ארוכות בלימודים על חשבון שעות שינה – סבלו למחרת מבעיות ריכוז ואף זכו לתוצאות נמוכות במבחנים. "גילינו שהמצב בשטח הוא שרוב בני הנוער מקריבים שעות שינה החשובות להתפתחותם, על מנת להשלים שעות לימוד", מסביר אנדרו ג'יי פוליני, פרופסור לפסיכיאטריה ומדעי ההתנהגות ומראשי המחקר. "הדבר ניכר בתוצאות האקדמיות, כאשר אחרי כמה ימים של לימודים במקום שינה, היכולת יורדת עוד ועוד. בני הנוער סבורים שאי אפשר בלי לילות החרישה האלה, אבל המציאות היא שהמחיר שהם גובים פשוט פוגע בהם".

צוות החוקרים הדגיש כי תלמידים, בעיקר אלה בכיתות הגבוהות יותר, נוטים ללמוד לתוך הלילה על מנת להספיק לשלב פעילויות חברתיות, וגם כדרך ללמידה מרוכזת לפני מבחנים.  "חשוב שההורים יידעו שדווקא בשיטה זו, של חרישה לתוך הלילה, הם יתקשו לתפקד ביום למחרת, ולמעשה ישיגו ציונים פחות טובים", מפרט פרופ' פוליני. "הנטייה הזו גם מחמירה עם הזמן, ואלה שהתחילו כך בבית הספר, ימשיכו עם ההרגל הזה גם באוניברסיטה, והציונים שלהם ייראו בהתאם".

"מומלץ לחזור על החומר בקול רם"

החוקרים לא מסתפקים באזהרות הללו; במסגרת המחקר הם גם מעניקים טיפים כיצד ללמוד בצורה האפקטיבית ביותר:

1. העברת החומר לאדם נוסף עוזרת להטמיע אותו היטב במוח; בקשו מהילד שיסביר לכם, או שילמד עם חבר, וכך יפגין ביטחון בחומר ויבין אותו לעומקו.

2. ללמוד בפרקים; דחיסת אינפורמציה במשך שעות אינה אפקטיבית, הרבה מהאינפורמציה תלך כך לאיבוד. דרך טובה יותר היא ללמוד בפרקי זמן קצרים, עם הפסקות להתרעננות.

3. הקפדה על סביבת לימוד; כדאי שסביבת הלימוד תהיה שקטה, נינוחה וקבועה, ונטולת גירויים כך שלילד יהיה קל יותר להיכנס למוד של לימודים וריכוז.

4. דמיון; דרך טובה לעזור לילדים ללמוד, בעיקר כשהם משתעממים או מתקשים בנושא מסויים, היא למצוא מטפורות מחייהם, שאותן ניתן להלביש על הנושא, וכך לגשר בין הילד לבין החומר וליצור ביניהם יחסים.

ילד ישן (צילום: Valua Vitaly, Istock)
"לחוסר שעות שינה השפעה מכרעת על הריכוז" | צילום: Valua Vitaly, Istock

לפי מחקרים, בכיתות הנמוכות של בית הספר היסודי יש להקפיד על שנת לילה של 10-11 שעות, מגיל 14 עד 18 נער זקוק לשינה בת כתשע שעות, ומגיל 18 אנו זקוקים לשבע עד תשע שעות שינה בלילה.

"השפעות של חוסר שינה משפיעות על ילדים, תינוקות ומבוגרים כאחד", מסבירה מיכל צור, יועצת שינה. "כל אדם נורמלי זקוק למספר קבוע של שעות שינה, ומחסור בשעות שינה הוכח מחקרית כמשפיע על הריכוז, על הזיכרון, על המערכת החיסונית ועל הסבלנות ויכולת הקשב. מחקרים אחרונים מראים שילדים שסבלו כתינוקות מקשיי שינה ולא טופלו - בגיל מבוגר תהיה להם נטייה מוגברת לסבול מבעיות קשב וריכוז. חשוב להקפיד שהילדים ישנו מספיק ולא יצברו חוסר שינה. ככה מקנים להם כלים לתפקוד בריא, לכל החיים".

>> ואיך תעזרו לילד ללמוד למבחן?