כשהטמפרטורות עולות, החמסין מעיק והילדים בחופש אין כמו לבלות בים או בבריכה - מקומות צוננים. הבילוי במים הוא מקור להנאה, שמחה ואף פעילות גופנית אך כולל בתוכו סכנות רבות. מחקרים מראים כי 45% מההורים אינם נוקטים באמצעי הזהירות הנכונים בעת שהות הילדים במים: צופים בילדיהם מחוץ למים בבריכה, נחים על שפת הבריכה, לא משגיחים על הילדים בעת שהייה באמבטיה או בבריכה ביתית וכדומה. 

הורים רבים נמצאים מחוץ לבריכה ועסוקים בעיסוקים רבים בזמן שילדיהם מתרוצצים ומבלים בקרבת מקור מים כמו בריכה וים. ההישענות על הימצאותו של המציל אינה ראלית - למרות שהמציל הוא אחראי, רציני ועושה את עבודתו,  מספיקה שניה אחת על מנת ליצור טראומה: ילד שהטביע ילד אחר- בצחוק כמובן, ילד הנמצא מתחת למזרן ולא יכול לעלות למעלה וסיטואציות נוספות. בקיצור, מספיקה שניה אחת כדי לאבד ילד!

אל תסמכו על המציל אלא על רק על עצמכם.  תהיו עם הילדים שלכם במים; זה גם יצנן אתכם, הילדים יחוו חוויה מדהימה ביחד איתכם ואתם תהיו רגועים ותבטיחו את שלום הילד שלכם. מאות ילדים סובלים מפחד מים עקב טראומה כתוצאה מטענת ההורים "רק לשנייה הסתובבתי". במידה והילד אינו יודע לשחות, נוכחות ההורים במים יחד עם הילד היא חובה- נפילה אחת לא רצויה והילד יכול לטבוע. במהלך השהות בים, רצוי שההורה ימצא ליד הילד כשהילד נמצא צעד אחד מאחוריו, וההורה עם הפנים לחוף. 

שדרגו את חווית השהייה במים. רכשו חישוקים, כדורים, אביזרי מים ושחקו משחקי בריכה עם הילדים. במידה והילד לא יודע לשחות ציידו אותו במצופים וסנפירים אשר ישמרו על בטיחותו, ירגיעו את פחדיו ויהפכו את החוויה שלו לחיובית. במידה והילד יודע לצלול, שחקו איתו במשחקי צלילה (כמובן בנוכחותכם המלאה): זרקו חפץ לקרקעית ובקשו מהילד שיביא אותו לפני שהחפץ נוחת. ילדים יכולים לעשות את זה שעות,  לכם יהיה כיף והם יגדילו את יכולות הנשימה שלהם וישפרו את יכולות השחייה. החוויה שלכם ושל הילדים תהיה נדירה. 

ילדים בבריכה - אורי סלע (צילום: אורי סלע)
שדרגו את חווית השהייה במים | צילום: אורי סלע

אל תלמדו בעצמכם את הילדים שלכם לשחות. אלא אם אתם רוצים לגרום להם לטראומה. שיפור השחייה של ילדיכם יכול להיעשות טוב יותר על ידי משחקים. נצלו את הזמן שלכם עם הילדים בבריכה כדי שהחוויה הזכורה להם תהיה חיובית. במידה ו"תלמדו" אותם שחייה, אתם תפספסו זמן איכות עם הילדים שלכם והם יפסיקו לרצות להיות איתכם בבריכה. מעבר לכך, לרוב ההורה אינו מקצועי (אלא אם הוא מורה לשחייה). 

עזבו את הנייד. בחינוך הילדים אנו לא פעם מוצאים את עצמו מבקשים מהם לעזוב את הנייד,  אך כהורים אנו לא מבצעים זאת. גם אני, כהורה, מודה שכשאני עם הנייד קשה לי להשתחרר ממנו, במיוחד שאני כותב הודעה. במקרים רבים,  בזמן שההורים משגיחים על הילדים בבריכה או בים, הם מקבלים שיחת טלפון ודעתם מוסחת. כמו שלא מסמסים בנהיגה, השאירו את הנייד בתיק - הטלפון מסיח את הדעת בזמן שאתם משגיחים על הילד ומפריע למניעת סכנת חיים של הילד שלכם. 

ילדים בבריכה - אורי סלע (צילום: אורי סלע)
חשוב שתדעו שילדים מקבלים פחד מים בקלות | צילום: אורי סלע

טראומת מים. ילדים מקבלים פחד מים בקלות. פחד ממים יכול לנבוע כתוצאה מהשפרצה, קפיצה למים ובליעת מים או כל משחק מים שהילד אינו מקבל נכון. המטרה כהורים היא לא לשפוט את הילד ולומר לו: " למה אתה מפחד?" כיוון שאמרה כזאת לא תשנה את המצב הקיים. מומלץ במצב כזה לפנות למדריך מוסמך אשר ישבור את המחסומים שהילד בנה וימליץ לכם כהורים איך להתנהל בהמשך.  הדבר החשוב ביותר בהתמודדות שלכם עם ילד הסובל מפחד מים היא לא לדחות את הטיפול ולתת מענה מהיר. במקרה של פחד מים, הזמן לא עושה את שלו אלא יוצר טראומה אשר ממשיכה לבגרות. ברפואה הסינית, טראומה משפיעה ומשתקת מערכות רבות בגוף. בטיפול נכון, ניתן להפוך את הטראומה ליתרון ולחוויה טובה.

התמודדות במצב של בליעת מים. כנאמר, על ההורים להיות עם הילדים במים. סיטואציה מוכרת היא ילד שהולך למלא את הדלי לבד בים, הילד בולע מים כתוצאה מגל שהגיע לחוף, ההורה מוציא את הילד בבהלה, הילד בוכה, ההורה בהיסטריה וכך נוצרת טראומה. מה צריך לעשות? הרימו את הילד לאט ולא בבהלה, חייכו ותשאלו אותו בנימה של צחוק: באיזה טעם המים - מיץ תפוזים או ויטמינצ'יק? ואם הוא החליט לשתות לנו את כל הים או הבריכה?

והכי חשוב: אל תעבירו את הטראומה שלכם לילדים. במידה ואתם פוחדים ממים או לא יודעים לשחות, תלמדו שחיה אף פעם לא מאוחר להתחיל. ככל שמחכים יותר זמן, כך הטראומה תגדל יותר ויקח יותר זמן לטפל בה.

ילדים בבריכה - אורי סלע (צילום: אורי סלע)
עזבו את הנייד ותבלו איתם | צילום: אורי סלע

נצלו את תקופה הקיץ לבילוי בים או בבריכה, השתמשו בבילוי זה לזמן איכות עם הילדים ולמשחקי מים אשר ישפרו את השחייה של הילדים. שחייה ושהיה במים של ילדים, מעצימה את הביטחון העצמי שלהם, תורמת לכושר הגופני, וכן לחוזק הנפשי. במקביל היא יכולה להיות מסוכנת ולכן הקפידו על כללי הבטיחות.  

הכותב הינו מומחה להידרותרפיה, בעלים של רשת מרכזי "עולם המים" ומייסד שיטת השחייה הבריאה בעולם WEST.