ולפעמים, החגיגה נגמרת. כך לפחות נראה שעומד לקרות באוסטרליה, שם יצאו לאחרונה בהנחיות חדשות ומחמירות בעקבות מקרי מוות משפעת, אחת מהן אוסרת על ילדים לנשוף על עוגות יום הולדת. ההנחיה החריפה שמגיעה ממשרד הבריאות המקומי עומדת לסלק מאלבומי התמונות של הילדים את אחד הדימויים הקלאסיים ביותר הקשורים לילדות, ולבטל מיליוני משאלות שנלחשות בעיניים עצומות, ותיושם באופן מיידי בכל גני הילדים ביבשת.

ילדה מכבה נרות על עוגת יום הולדת (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
גם אתם שם ברקע עומדים להידבק | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

"אסור להכניס ילדים לבועה סטרילית מדי"

"האיסור נוצר על מנת למנוע התפשטות חיידקים כאשר הילדים נושפים על הנרות", מסבירים במשרד הבריאות והוועדה הלאומית למחקר באוסטרליה. "ילד אשר מעוניין לקיים את המנהג ולנשוף על נרות צריך להביא קאפקייק או עוגה קטנה נפרדת עם נר, ולא לנשוף על העוגה המשותפת. עוד אפשרות היא לחתוך את העוגה לפני בקשת המשאלה".

האזהרות לא התקבלו ללא ביקורת. המקטרגים טוענים שההנחיות שמות את הילדים בתוך בועה סטרילית. "אם מישהו מתעטש על עוגה, זה נכון שאיש לא יהיה מעוניין לאכול אותה, גם אני לא הייתי רוצה", מסביר סטיב המבלטון, ראש האגודה האוסטרלית לרפואה. "אבל כשנושפים על נרות, כמה אורגניזמים יכולים לעבור לעוגה המשותפת, למען השם? כשילדים מושמים בבועת פלסטיק מבודדת הם יחטפו לבסוף זיהומים שלא יהיה בכוחם להתמודד עמם".

הנחיית הנרות, שבאמת מעוררת סערה ונתפסת כאכזרית למדי, אינה ההנחיה היחידה שיצאה לכל הגנים ומרכזי הילדים. מלבדה, על הצוות לרחוץ מעתה והלאה באופן יומיומי את כל הרצפות, הצעצועים וידיות הדלתות, ועל הילדים לשטוף ידיהם בחומר מחטא אלכוהולי לפני שהם הולכים לשחק בארגז החול המשותף, ושוב אחרי. כמו כן, הגנים קיבלו הנחיה להיות קשוחים יותר אל מול הורים השולחים ילדים לא בריאים לגן ולעמוד על תקופת החלמה מלאה בבית, אותה יש לקבוע ולהצהיר מראש. משרד הבריאות מציע לגנים לא להסכים לקבל אישורי רופא המצהירים כי הילד בריא ויכול לחזור לגן אם לא סיים את תקופת ההחלמה, זאת מאחר, כך נכתב בהנחיות, וההורים פעמים רבות מחזירים את הילד מוקדם מסיבות של עבודה והתחייבויות שאינן קשורות בעניין.

"לא מפתיע לראות עלייה חדה בתחלואה בשפעת בעונה זו", מגיבה על הנושא ד"ר לין פינלי, מהעמותה האוסטרלית למלחמה ומניעת מחלות זיהומיות. "רק שהפעם אחוזי התמותה מהשפעת דרמטיים יותר, וזו הסיבה שההנחיות יוצאות. ילדים וזקנים רגישים וחשופים במיוחד, ולכן יש לנקוט צעדים כאלה, ולהציג אמצעי זהירות מיוחדים".

"אצלנו, בניגוד לאוסטרליה, אין הרבה מקרי תמותה של ילדים משפעת השנה", אומרת ד"ר מונה כידון, רופאת ילדים, אלרגיה ואימונולוגיה. "מחלות דרכי נשימה, וביניהן גם השפעת, עוברות בדרכי הנשימה דרך טיפות שנוצרות בשיעול. לדעתי, לעשות פו על נרות זה הרבה פחות מסוכן, ואין טעם לאסור את זה. הבעיה היא שאי אפשר להגיד לילדים לא להשתעל, ואי אפשר להגיד לכל מי שמשתעל כמה פעמים להישאר בבית. לפני שנתיים, במגיפה הגדולה, כשכולם נבהלו, נכנס העניין של ניקוי וחיטוי בעזרת האלכוהול. למרות שזה נראה מגוחך, כי המחלות עוברות באוויר, כאשר בארץ כולם ניקו טוב את הידיים - זה עבד היטב. נשיפה על נרות לא נראית לי מסוכנת, אבל שמירה על ניקיון היגיינה כן עובדת ועוזרת".

לעמוד הפייסבוק "להיות הורים טובים" עשיתם לייק?

>> כך תבדילו בין שפעת לווירוס חולף

>> מהן 10 המחלות הנפוצות בחורף וכיצד מטפלים בהן?