מגפת המיופיה, קוצר ראייה הולכת ומחמירה בשנים האחרונות בעקבות אורך החיים המודרני שמביא את ילדינו לשהייה רבה בתוך הבית ולישיבה ממושכת מול מסכים.

מחקרים מצאו שעד שנת 2050 קוצר ראייה יהיה שכיח אצל כמחצית מאוכלוסיית העולם. כבר היום במזרח הרחוק השכיחות של קוצר הראייה נסקה למעל  ל-90% בקרב האוכלוסייה הצעירה, ובארץ מדובר על כ-40%.

קוצר ראייה שמתחיל אצל ילד מסוים בגיל 6 או 7 יחמיר במרוצת השנים. פרט לתלות המוחלטת במשקפיים או בעדשות מגע, קוצר ראייה מביא עמו מגוון בעיות עיניים נוספות כמו סיכון מוגבר למחלות עיניים, היפרדות רשתית, קטרקט, פזילה, גלאוקומה ואפילו סיכון מוגבר לאבדן ראייה.
באדיבות אורטל סבג, אופטומטריסטית, מנהלת תחום מחקרים קליניים בחברת CooperVision

אז איך נוכל להאט את קצב התפתחות קוצר הראייה בילדים?

  1. עודדו את הילדים לצאת החוצה

    פעילות מחוץ לבית באור יום הוכחה כיעילה בעיכוב זמן הופעת קוצר הראייה ובהאטה של התקדמות קוצר הראייה.
  2. האריכו ככל הניתן את זמן השהייה מחוץ לבית

    ככל ששוהים זמן רב יותר תחת כיפת השמיים, ישנה ירידה של שכיחות קוצר הראייה. מחקר מצא שאפילו הוספה של 40 דקות בלבד ביום של שהייה מתחת לכיפת השמיים – תצמצם את שכיחות קוצר הראייה אצל ילדי בית הספר.
  3. הרימו את העיניים

    במידה ויושבים מול מסך מחשב / טאבלט /טלפון נייד לזמן ממושך, יש לבצע הפסקות מפעם לפעם על מנת לתת לעיניים לנוח ולהסתכל גם למרחק גדול יותר.
  4. שמור מרחק

    מידת הקרבה למסך משפיעה גם היא על הנזק המצטבר. כשיושבים מול מסך כלשהו כדאי להשתדל שלא להיצמד אליו יתר על המידה עם העיניים.
  5. תזונה

    נמצא כי ויטמינים ומינרלים מסוימים יכולים לסייע בהגנה על העין ושמירה על בריאותה. מזונות שעשירים בוויטמין C, B2, A, אבץ ואומגה 3 כמו לשמל גזר (כדברי המיתוס הידוע), תרד, ברוקולי, ביצים, שקדים, דגים ודגנים מלאים.
  6. התייעצו עם הרופא לגבי טיפול

    משקפי ראייה ועדשות מגע רגילים יגרמו לילדים לראות ברור יותר, אך לא יבלמו את ההתדרדרות. קיימים כיום מספר פתרונות לתיקון ראייה כמו עדשות מגע מולטיפוקל, עדשות ללילה וטיפות אטרופין, שנמצאו כי הם יכולים גם להאט את התפתחות קוצר הראייה. לאחרונה, פותחו עדשות מגע יומיות במיוחד עבור ילדים שנועדו לטפל בתופעה.