בימים האחרונים, הורים רבים החסירו פעימה לנוכח סיפור בדיוני שמופץ ברשתות החברתיות. אמא שנתקלה באחות שעובדת, לכאורה, בבית החולים איכילוב, שהזהירה אותה מפני המתקן לייבוש ידיים בשירותים הציבוריים. לדברי אותה אחות אנונימית, לא פחות מארבעה ילדים נפטרו בגלל זיהומים שמופצים בגלל המתקן הזה.

לפני שניגש להבין האם בכלל קיים בסיס כלשהו לטענה המלחיצה הזאת, נעדכן שבאיכילוב כבר מיהרו להרגיע ולהסביר שאין באמת אחות כזאת, ושאף ילד לא היה קרוב אפילו לאבד את חייו בגלל שימוש במייבש.

ועכשיו לעובדות: האם שימוש במתקן כזה אכן עלול להוביל לנזק בריאותי?                                                        

"בגדול, כן", מסבירה ד"ר מרינה תמיר, זיהומולוגית, שגם ממהרת לסייג את הדברים: "אמנם בדרך כלל שימוש במתקני ידיים אכן יכולה לטמון בחובה סכנת חשיפה לחיידקים, אבל מכאן ועד להסיק שמדובר בסכנת מוות המרחק עצום".

 לדבריה, הכוונה היא בדרך כלל לחיידקים מסוג אי קולי, ש עלולים לגרום לכאבי בטן ושלשולים. "הסיכוי להיחשף לחיידקים כאלה גדל כאשר הילד נוגע בידיו במתקן עצמו. אני פחות רואה בעיה בשימוש כזה שאינו כרוך במגע יד. ראשית, מפני שחיידקים בדרך כלל לא מועברים בצורה כזאת, ושנית מפני שאלה מהם שכן עשויים להימצא במכשירים כאלה הם חיידקי אי קולי כאמור, שלרוב מתקשים לשרוד מעל חום של 40 מעלות. ומאחר שהמתקן מופעם בטמפרטורה גבוהה מזו, הסיכון קטן".

"אגב, בארה"ב למשל מצאו פתרון יחסית טוב לעניין. התקן שם לא מאפשר שימוש במתקנים נמוכים, אלא רק בכאלה המזרימים אוויר מכיוון מעלה. בצורה כזאת המשתמש לא נאלץ להכניס את ידיו למכשיר והייבוש נעשה באופן סטרילי יותר", אומרת ד"ר תמיר.

אז למי זה בכל זאת עלול להיות מסוכן? "כמובן שלא מומלץ לאנשים עם בעיה במערכת החיסונית להשתמש במכשירים כאלה, ובייחוד לילדים שכלל לא כדאי להם להיכנס לשירותים ציבוריים, וודאי כאשר מדובר בילד עם פגיעה במערכת החיסון".

מעבר לכך, תמיר לא ממליצה להשתמש במכשיר כזה במקומות שמועדים לפורענות, כמו למשל בקניונים או בתחנה המרכזית. במסעדות, לעומת זאת הסיכון נמוך יחסית כי הן מחויבות לפעול בהתאם לתקני ניקיון של משרד הבריאות ולחטא את אזור השירותים עם אקונומיקה בכל מספר שעות.

הבעיה האמתית לדברי ד"ר תמיר היא שימוש במתקן כזה במרפאות ובבתי חולים: "במקומות כאלה עלולים להתפתח חיידקים עמידים לאנטיביוטיקה. מדובר בזנים אלימים ומסוכנים שאין נגדם טיפול ראוי, ולכן לא כדאי לקחת את הסיכון, קל וחומר כשמדובר בילדים".

"באופן כללי, מומלץ להימנע מביקור בשירותים עם ילדים"

אז מה האלטרנטיבה? "לנסות להימנע משימוש במכשיר ולהשתמש במגבות נייר", מציעה ד"ר תמיר. "אפשרות אחרת היא תמיד להצטייד במגבת נייר בתיק, או באלכוג'ל".

"באופן כללי, הייתי מציעה להורים להימנע ככל שניתן משימוש בשירותים ציבוריים, בייחוד עם פעוטות שמערכת החיסון שלהם עדיין לא התפתחה כראוי. ילדים נוגעים יותר בחפצים וגם נוהגים לתחוב את ידיהם לפה, וזה שילוב שעלול לחשוף אותם יותר לחיידקים. היום מייצרים סירים ניידים, ויש אלטרנטיבות שבהן עדיף להיעזר אם זה אפשרי. במקרה שאין ברירה, כמובן שאפשר לגשת עם הילד לשירותים, אך יש לוודא שהוא שוטף ידיים היטב במים ובסבון בתום השימוש. וכאמור, עדיף להימנע משימוש במכשירים שדורשים מגע יד אדם. בכל מקרה, חשוב לציין שילדים נחשפים לחיידקים מידי יום, ולכן אין סיבה להיכנס לבהלה אלא לנקוט באמצעי זהירות ככל שניתן. כמובן שתמיד מומלץ לחסן את הילדים בהתאם לתכניות משרד הבריאות, על מנת לאפשר הגנה נוספת מפני מחלות זיהומיות שונות".

מהמרכז הרפואי תל אביב (איכילוב) נמסר בתגובה: "בימים האחרונים מופצת הודעה בדבר אחות כאן באיכילוב שמדווחת על ילדים שמתו כתוצאה משימוש במתקן לייבוש ידיים. בעקבות ריבוי הפניות, אנו נאלצים להבהיר את המובן מאליו: אין ולא היה מקרה כזה ומדובר בהודעה שקרית.

המלצת היחידה למחלות זיהומיות לחיטוי הידיים: שטפו ידיים עם מים וסבון, חכו 20 שניות, ואז שטפו ידיים במים ויבשו אותן במגבת נייר חד פעמית. המגבת מסירה לכלוך באופן מכאני ולא יוצרת תרסיס המופץ באוויר. לחלופין, אפשר להשתמש בתמיסת אלכוהול בריכוז 60 אחוז לפחות, ולהניח לידיים להתייבש מעצמן.

בהזדמנות זו נבהיר שוב כי אין רופאה בשם ד"ר הילה בקר שמדווחת על תפוזים עם איידס מעזה ולא קיים ד"ר אילן שמחפש דחוף תרומת דם לילד חולה סרטן. נא לא להפיץ הודעות אלו שהינן פרי דמיון פורה בלבד וללא שום אחיזה במציאות.