להיות ילד עם עודף משקל זה מאוד לא קל. גם כשהם רוצים לעבור שינוי ולהתחיל לעשות כושר, פעמים רבות האימון הפומבי הוא חוויה משפילה עבורם. לעתים רק המחשבה להסתובב עם מכנסי התעמלות קצרים וטי-שירט יכולה להוות מקור למבוכה.

מחקר אשר נערך באוניברסיטת פלורידה בקרב מאה ילדים הראה שהסיבה העיקרית שבגללה ילדים בעלי משקל יתר לא מתעמלים היא הצקות והערות מילדים אחרים. ובאופן טבעי, נמנעים ממצבים בהם נטפלו אליהם בעבר, כמו שעורי התעמלות ופעילויות ספורטיביות. אבל כולנו יודעים שזהו לא הפיתרון אלא רק יצירת כדור שלג שיילך ויגדל. יש לא מעט מחלות כמו מחלות לב וסוכרת שיכולות להתפתח בילדות כאשר מדובר בצעירים בעלי משקל יתר שאינם מזיזים את עצמם. לצד שלל יתרונות ברורים וידועים של אימונים קבועים, אלה גם כמובן יכולים לסייע בהפתחתת ומניעת הסיכון לחלות במחלות.

ובכל זאת, מה ניתן לעשות כשהילד לא משתף פעולה? "כשמדובר בילדים קטנים, להורה יש תפקיד משמעותי שבהחלט יכול להשפיע ולעזור. על ההורה לתמוך ולעודד ולזוז עם הילד ובכך גם להוות עבורו דוגמה", אומרים לנו אורן אלפרוביץ, מאמן כושר והבעלים של סטודיו אנדר קונטרול בראשון לציון, שמתמחה בהטמעת פעילות גופנית בקרב ילדים בעלי משקל עודף, והילה קראוס - מנחת סדנאות נשים וילדים לשינוי הרגלי אכילה. והלכה למעשה? הנה כמה טיפים שתוכלו ליישם כבר מעכשיו בבית.

בניית בטחון

מחקרים מראים שילדים שמרגישים בטוחים יותר לגבי יכולתם להיות אקטיביים הם בעלי סבירות גבוהה יותר להתאמן. נסו לחזק את הביטחון של הילד בדרכים הבאות: 

ילד שמן בחוף הים (צילום: Tim Macpherson, GettyImages IL)
רק המחשבה ללבוש מכנסי טרנינג מביכה אותם. אל תכפו | צילום: Tim Macpherson, GettyImages IL

1. אימונים גופנים קלים לביצוע. "כל הילדים צריכים להרגיש שהם מסוגלים לבצע בצורה יעילה כל פעילות שבה הם מעורבים", אומר אורן. לשם התחלה "בחרו תרגילים אשר אינם דורשים קואורדינציה ומיומנות גבוהה כמו הליכה מהירה, רכיבה על אופנים ושחייה. אלה אפשרויות טובות".

2. הגבירו את עצימות ומשך הפעילות בהדרגה ועודדו את הילד על כל פעולה.

3. הימנעו ממשחקי פסילה. "ישנם משחקים, כמו למשל מחניים, בהם קל מאוד לפסול את הסובלים מעודף משקל. הילד ימצא את עצמו מהר מאוד פסול וללא פעילות גופנית. אל תיכנסו למקומות האלה"

זמן משפחתי פעיל

אחת הדרכים הטובות ביותר לעזור לילד להיות פעיל היא לעשות זאת יחדיו. בלו עם ילדיכם בפעילויות שמשלבות פעילות גופנית במגרש המשחקים, לכו לשחייה ביחד. אל תישארו כצופים מהצד. 

ילדים משחקים כדורגל (אילוסטרציה: Monkey Business Images, Thinkstock)
הימנעו ממשחקי פסילה | אילוסטרציה: Monkey Business Images, Thinkstock

שילוב של כל המשפחה בפעילות הגופנית בדרך כלל ימנע מהילד להרגיש דחוי. ההורים צריכים לשמש דוגמה לחיקוי ולהדגיש את הערך של חיים בריאים בפני הילדים על בסיס יומי. פעילויות משפחתיות שיכולות לסייע לילדים הן:

1. יציאה עם הכלב לסיבוב (אם יש לכם כמובן. אם לא, זמן טוב לחשוב על אימוץ). "הולכת כלב אינה נתפסת בעיני הילד כאימון, היא טובה במיוחד עבור ילדים כבדי משקל שבנסיבות אחרות יתחמקו מפעילות", אומר אורן. "הליכה עם כלב מחזקת גם את הקשרים החברתיים".

2. פיקניק בריאות משפחתי. הילה מציעה לקבוע יום אחד בשבוע שאוכלים בחצר על הדשא, או בפארק לא רחוק מהבית. כל אחד מהילדים אחראי על מאכל בריא אחר, ומכינים את סלסלת הפיקניק ביחד.

3. המחזת סדרה אהובה. הילדים אוהבים לצפות בטלוויזיה? כל המשפחה יכולה להתחפש לדמויות מהסדרה האהובה ולצאת החוצה, להמחיז פרק משלכם.

4. משחקי ילדות של פעם. למדו את הילדים שלכם לשחק את משחקי הילדות שלכם. תופתעו לגלות כמה הם אוהבים קלאס, קפיצה בגומי או בחבל.

ילד וכלב (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
לצאת לסיבוב עם הכלב זה כיף ולא נתפס ככושר | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

הפכו את האירועים שלכם לפעילים

"חגיגת יום ההולדת של הילד במסעדה או בהזמנה לארוחת ערב עמוסה במאכלים אינה הכרח", אומרת הילה. אמנם אנחנו רגילים שכל מסיבה, חג או אירוע נסוב סביב אוכל, אבל זה משמש דוגמה לא טובה עבור הילדים שלנו. פעילות חברתית כמו באולינג, גולף, רובי צבע, משחקים "של פעם"- כל אלה גורמים לילדים שלנו שמחה אמיתית, ומכך הם מבינים שניתן לחגוג שלא באמצעות אוכל, אלא שהארוחה רק מתלווה לפעילות.

התמידו במשימה

זה נכון גם לגבי פעילות גופנית וגם לגבי אכילה: המשיכו לצאת עם הילדים החוצה, לפארקים וגני שעשועים, המשיכו להגיש ירקות בארוחת הערב ופירות אחר הצהריים. 

דרום אדום (צילום: רפי בביאן)
צאו לפיקניק פעם בשבוע. אל תשכחו פירות וירקות | צילום: רפי בביאן

"אם גישה אחת אינה עובדת מיד, אל תתייאשו. אין תשובות פשוטות, אין פעילות אחת שהיא נכונה לכל הילדים. המפתח הוא להישאר חיוביים ולהיות פעילים בעצמכם. הורה הוא דמות החיקוי החזקה ביותר בעיניו של ילדיו. הורה אשר מקפיד על תזונה בהרגלי תזונה בריאים וכושר גופני במוקדם או במאוחר, בנוסף ליישום כל ההמלצות שהוזכרו, יגרום לילדיו ללכת בעקבותיכם.

* הילה ואורן הם מקימי מיזם הבריאות GOOD ENERGY בראשון לציון.

>> תשכחו מכל הכבוד: 10 משפטים שלא אומרים לילדים