אם אתם מגדירים את עצמכם כמכורים לסוכר, זה כאין וכאפס לעומת כמויות הסוכר שהילדים שלנו אוכלים. ולא פלא. חשבו רגע באיזה אופן אתם מנחמים אותם כשהם מקבלים מכה? כשאתם רוצים לשכנע אותם לעשות משהו או כשאתם קונים להם ארוחת ילדים. המתוק הוא ״בילט-אין״ בכל אחד מאלה והוא הנחמה שאליה הרגילו אותנו כשהיינו קטנים והנחמה שאנחנו מעבירים גם לילדים שלנו.

קינוח בסוף ארוחה, קורנפלקס בבוקר ושתיה מתוקה שמגיעה עם המנה במסעדה הם הרגלים שהקננו להם ואחר כך, לכו ונסו לתקן את האכילה שלהם בגיל חמש כשהם כבר מכורים כבדים - זה יהיה קשה מאוד.

ילד אוכל באוטו (צילום: shutterstock By Jevanto Productions)
"הסוכר נמצא, גלוי או סמוי, כמעט בכל מזון שהם צורכים" | צילום: shutterstock By Jevanto Productions

לפני הכל בואו נדבר קצת על הנתונים, והם עצובים למדי:

כמות הסוכר שאנחנו, דור ההורים, אכלנו כשהיינו קטנים, לא דומה למה שהילדים שלנו צורכים. הסוכר נמצא, גלוי או סמוי, כמעט בכל מזון שהם צורכים וגם כשמדובר על אוכל בריא, הסוכר שם. הוא נמצא בכוסות המיץ, בקערת קורנפלקס, מאפה, כריך עם שוקולד על לחם לבן, ארוחת צהריים של פסטה או שניצל עם קטשופ, ארטיקים ומעדנים - הכל עתיר סוכר, מבוקר ועד ערב. וכשמוסיפים על כל זה אפילו פירות ״בשביל הבריאות״ מוסיפים עוד סוכר לתזונה היומית שלהם.

ככה אנחנו מגיעים לעובדה הפשוטה ולפיה ילדים ישראליים אוכלים פי 9 סוכר מוסף מכפי שמומלץ להם. במקום עד 5 כפיות סוכר מוסף הם אוכלים קרוב ל 45 כפיות סוכר ביום ועיקר הסוכר מגיע משתיה ממותקת. לא סתם אמר ראש המועצה הלאומית לסוכרת פרופ׳ איתמר רז״ ״אנחנו מגדלים דור שבו כל ילד שלישי יהיה בעתיד חולה סוכרת״, דור שכבר כעת סובל מעודף משקל בגלל צריכת סוכר (ובדגש על פרוקטוז) מופרזת.

שינוי תזונה והרגלים אצל ילדים צריך להיות איטי, כדי שלא ייווצר ״אנטי״ ובכלל, כי הם פשוט רוצים ועוד ועוד ממה שהלשון שלהם כל כך אוהבת.

אז איך עושים את זה נכון? הנה 5 הטיפים של ״אתגר ללא סוכר״:

  1. קראו עם הילדים רשימת רכיבים - לא צריך ״לחפור״ להם אלא לשחק ״חפש את המטמון״ יש סוכר ברשימת רכיבים או לא? למדו אותם שלסוכר יש מעל 50 שמות נרדפים ואם הם מצאו את המילים פרוקטוז, גלוקוז, דקסטרוזה, מלטודקסטרין, מייפל, סוכר קנים - אלה ואחרים הם סוכר לכל דבר.
  2. ילדים מחקים אותנו - אל תגידו להם לעשות מה שאתם עצמכם לא עושים. אכלו אוכל טעים ומפתה, הגישו למרכז השולחן והציעו להם לנסות. לא ניסו הפעם? לא נורא, אל תוותרו והמשיכו להגיש תמיד גם מנה אחת מופחת סוכר שלא מבוססת בהכרח רק על פחמימות.
  3. אוכל מגרה - לא רק פרוסת לחם עם שוקולד מגרה אותם, גם חביתה יכולה להיות מפתה אם נהפוך אותה לסושי חביתה! מורחים עליה גבינות ומניחים פרוסות דקיקות של ירקות, מגלגלים ואוכלים כגלילה או פורסים כמו רול סושי.
  4. מכינים עוגת שוקולד לגן? לא משנה מהו המתכון, חיתכו בחצי את כמות הסוכר. תאמינו לנו שהילדים לא ירגישו בהבדל ויזללו את העוגה.
  5. הגישו רק מים - משקאות ממותקים הם המקור המרכזי לצריכת סוכר עודף, ואף הגרועה במיוחד - פרוקטוז. לכן הדבר הראשון שכדאי לעשות הוא להתרגל לשתות מים קרים וטעימים ולוותר אפילו על המיץ הטבעי (שהוא בעצם כוס עתירת סוכר. ולא, אין דבר כזה ״סוכר טוב״ כי הוא מפרי)

עם ילדים צריך ״לבוא בטוב״ ולהבין שתהליך של שינוי אורח חיים הוא איטי ולצערנו גם לא תמיד תלוי רק בנו, הסביבה מלאת פיתויי סוכר ולא את כולם אפשר לשנות. אבל אם תתחילו במטבח הפרטי שלכם זה כבר הרבה מאוד.

הכותבות הן רוני זינגר ונועה אברהם (Bs.c), יזמות ״אתגר ללא סוכר״, תכנית דיגיטלית לליווי אישי של 30 ימים בהם לומדים לתרגל תזונה ללא סוכר ומצומצמת פחמימות. התכנית מלווה על ידי דיאטניות קליניות.