ילדה שאוכלת ג'אנק להילחם במחלת הכבד (צילום: צילום מסך daily mail)
גם אם לא מתחשק לה, היא זוללת עוד ועוד חטיפים עתירי קלוריות וסוכר. אל ווילקינסון | צילום: צילום מסך daily mail

משפחתה של אל ווילקינסון, בריטית בת 16, קיבלה לפני כשנה וחצי חדשות מחרידות: עקב מחלת הכבד הקשה ממנה היא סובלת, צפויה אל לחיות בין 6-12 חודשים נוספים בלבד, אם לא יימצא עבורה כבד להשתלה. כשהכבד הנכסף בושש לבוא, אל הצעירה הדהימה את כל הרופאים כאשר מצבה החל להשתפר באופן קיצוני, זאת לאחר שפצחה בדיאטת אקסטרים של ג'אנק פוד, שהורכבה כמעט לחלוטין משוקולד וחטיפים. כיום, לאחר חודשים ארוכים של משטר דיאטה שרבים מאיתנו היו נהנים ממנו, אומרים הרופאים שהחלמתה של אל שלמה, ולראייה הסירו את שמה מרשימת הממתינים לכבד חדש.

"כל החיים אמרו לי לאכול קצת ממתקים"

"החברים שלי לא מאמינים שאני יכולה לאכול את כל הדברים הטעימים האלה בלי לדאוג להשלכות", אומרת אל, תלמידה בכיתה י'. "זה מוזר שאני חייבת לאכול את המאכלים האלה, ובכמויות עצומות. כל החיים אמרו לי לאכול את זה במתינות. אבל אני לא מתלוננת".

בעיית הכבד של אל התגלתה כשעברה ללמוד בתיכון, והחלה לסבול המון מהתקררויות ושיעולים. לאלה הצטרפו הקאות קשות, וכך הגיעה לבית החולים, שם אובחנה כסובלת מכשל רציני בכבד, והצטרפה במהירות לרשימה הארוכה של ממתיני ההשתלות.

היה זה צוות האחיות בבית החולים שהמליץ לאל ומשפחתה על דיאטת הפחמימות הקיצונית הזאת, והם מייד החליטו לנסות אותה. מהר מאוד ניכר היה שהכמויות העצומות של שוקולד, עוגיות, חטיפים, וגם לחם וגבינה צהובה נותנים לבתם אנרגיה ומשפרים את מצבה. אם אל לא אוכלת את כמות הפחמימות, החלבון והקלוריות הדרושה לגופה היא נחלשת וחשה ברע, לכן, גם אם לא מתחשק לה, היא זוללת עוד ועוד חטיפים עתירי קלוריות וסוכר. 

"היא מנהלת חיים שונים מאלה של בני גילה", אומרת אמה של אל, פאם ווילקינסון, 50. "אל לעולם לא תוכל לצרוך אלכוהול, היא מאבדת אנרגיה כל הזמן, וצריכה מאוד לשמור על עצמה. עבור גופה של אל, הדברים שעבורנו נחשבים הכי מזיקים, הם בעצם בריאים. הדיאטה עשתה שינוי באמת מדהים והצילה אותה ממוות, אך היא תמיד תהיה בסכנה ותצטרך להיות במעקב. יכול להיות גם שבעתיד כן תזדקק להשתלה. אין לדעת".

"אני לא מאמינה שיש קשר ישיר בין הדיאטה הזאת לבין השיפור במצב הכבד של הילדה וסביר שהיו נתונים נוספים שגרמו לשינוי", אומרת טטיאנה שלייפר מהמרכז לתזונה קלינית ודיאטה רפואית, מרפאה בה פועל צוות מיומן המתמחה במקרים של אי-ספיקת כבד. "זה ממש לא נשמע הגיוני. נכון שכשרמת הסוכר בגוף עולה גם התיאבון עולה ויש תחושת אנרגיה ושובע קצרה, אבל כמו שזה עולה, כך זה גם יורד - במהירות. זו הבעיה של הפחמימות הפשוטות. הדיאטה המתוארת מכילה המון רעלנים, שומנים וסוכרים, והדבר היחיד שזה יכול להביא לגוף, לדעתי, זו סכרת. הכבד הוא כמו מפעל שמעבד רעלנים. כמו מסננת. הוא סופח את הדברים שהגוף צריך, ובאי-ספיקת כבד, דיאטה כזאת יכולה לעשות רק נזק. צריך כמה שפחות להעמיס במזון מעובד ובכימיקלים, לאכול הרבה ירקות מאודים ולדאוג שהפחמימות יהיו מורכבות".

>> 10 דרכים להכניס את הילדים לכושר