אמא מנסה להאכיל בירקות את ילד סרבן בכיסא (צילום: jupiter images)
ומה מצב בריאותן של האמהות שנשארות בבית? | צילום: jupiter images

בנוסף לייסורי המצפון שחוות אמהות טריות שחוזרות לעבודה אחרי הלידה, מתברר כעת שהן גם צפויות לגדל ילדים פחות בריאים, בהשוואה לאמהות שנשארות עם ילדיהן בבית - כך עולה ממחקר חדש שערך המכון לבריאות הילד בלונדון.

על פי המחקר, אמהות שיוצאות לשוק העבודה נוהגות להסיע את ילדיהן לבית הספר במקום לעודד אותם להליכה בריאה ומתבססות על הרגלי תזונה לקויים כמו שתיית משקאות מוגזים ואכילה מועטה של פירות וירקות. כמו כן נמצא שילדים לאמהות עובדות מבלים יותר משעתיים ביום בצפייה בטלוויזיה ובמשחק במחשב.
המחקר נערך בקרב יותר מ-12 אלף נשים עם ילדים בגילי חמש. משתתפות המחקר ענו על שאלות שעסקו באופי העבודה היקפה והרגלי גידול הילדים. תוצאות המחקר העידו חד משמעי כי לאמהות עובדות יש סיכויים גדולים יותר ליצירת סביבת גידול לא בריאה לילדיהן. הן חשופות יותר לפגעי תעשיית הג'אנק פוד, לנזקי הטלוויזיה ולהרגלת ילדיהן לחוסר פעילות גופנית.

האמא בעבודה, הילד במקדונלד'ס

החוקרים התייחסו גם לגורמים כמו המצב הסוציו-אקונומי של המשפחה ורמת ההשכלה של האמהות אך הצליחו לבודד את גורם העבודה של האם כמשפיע ישירות על סביבת הגידול של הילד.

פרופ' קת'רין לאו, מעורכות המחקר טוענת :"התוצאות שלנו אינן רומזות כי אימהות אינן צריכות לעבוד אלא הן מדגישות את הצורך במדיניות ובתוכניות שיעזרו לתמוך בהורים ביצירת סביבה בריאה עבור ילדיהם".
הממצאים מצביעים על כך שיותר מ-60 אחוז מהנשים בארה"ב ובבריטניה עם ילדים בני חמש ומטה, יוצאות לשוק העבודה.
שעות העבודה הרבות מקשות על האמהות במציאת זמן ומענה לתזונה מאוזנת ולשגרה של פעילות גופנית. גם כשמדובר במסגרות עבודה גמישות יחסית, קיים חשש להתפתחות הבריאה של הילד. היקף העבודה הממוצע של האמהות שהשתתפו במחקר עמד על 21 שעות שבועיות בפרקי זמן של 45 חודשים.
נתוני המחקר מעמידים שוב במבחן את הפרדוקס שבין עידוד נשים ליציאה אל שוק עבודה ובין רגולציות המעניקות לאמהות אפשרות להשאר בבית ולגדל את ילדיהן בסיוע המדינה.

"מחקר לא שיוויוני"

גם בישראל ניתן לראות איך מאבקים חוזרים ונשנים על הארכת חופשות הלידה מצטרפים למאבקים על הורדת המיסוי על אמהות עובדות. ככל הנראה, נוסחת הקסם לשילוב בין אמהות וקריירה, טרם נמצאה והיא עדיין בגדר משימה בלתי אפשרית.

מצד שני, יש גם מי שמתנגד למחקרים מסוג זה, שמתייחסים לנשים אך ורק כאל אמהות; "מחקר כזה מתבסס על הנחת יסוד שגויה לגמרי לפיה האחריות על גידול הילדים נתונה לאמא באופן בלעדי", אומרת ד"ר רבקה נרדי, מטפלת אישית וזוגית ומחברת הספר "נשים חסרות מנוח" העוסק בסוגיות המלוות נשים בעידן המודרני.
"למה אנחנו צריכים להיתקע במקום שמרני שדורש מהאמא להיות קוסמת - לצאת לעבודה ולהתפתח וגם לדאוג בלעדית לבית? בחברה שמתיימרת להיות שיוויונית מחקרים כאלה שמים את האישה בתוך סד כי היא יוצאת רע בכל בחירה שהיא תעשה.

"במקום להשקיע זמן וכסף במחקרים כאלה צריך לחשוב איך בחברה רודפת כסף כמו שלנו אפשר לאפשר לאנשים עובדים לגדל ילדים. שוק העבודה כיום לא מתחשב לא בנשים ולא בגברים. הפכנו לחברה אכזרית שלא מוכנה להשקיע מאמצים אמיתיים בגידול הילדים".