עד שנות התשעים, עישון ברכב היה דבר של מה בכך. המודעות לנזקי העישון יד-שניה עלתה בהדרגה, ובמקביל ירדו מספר ההורים שמעשנים ברכבם בעוד הם מסיעים את ילדיהם. עדיין, העניין קיים, ויש לא מעט הורים בעולם שעוד מעשנים בקופסת הפח המתגלגלת, בעוד ילדם היקר שואף לתוכו את העשן. שרת הבריאות הניו זילנדית ג׳ני סאלסה החליטה לעשות היסטוריה ולהתערב בשיקול הדעת ההורי.

החוק עתיד לצאת לדרך בקרוב, ויכלול גם את מעשני סיגריות האידוי האלקטרוניות, יחול גם על מכוניות נוסעות וגם על חונות. "לחינוך בבתי הספר ולמסעות פרסום לאורך שנים רבות היתה השפעה מסוימת," אומרת סאלסה. "אך שיעור ההפחתה בחשיפה של ילדים לעישון בכלי רכב הואט ולא נעצר, והגיע הזמן לעשות יותר בעזרת חקיקה."

View this post on Instagram

A post shared by NHS Yorkshire Smokefree (@yorkshire_smokefree) on

>> מחקר: ילדים להורים מעשנים סובלים מנזק לטווח ארוך
>> מעשנים וישנים עם התינוק? הוא בסכנה

המשטרה הניו זילנדית תוכל בקרוב לדרוש מאנשים להפסיק לעשן במכוניות שלהם כשהילדים, מתחת לגיל 18, נוכחים. השוטרים יוכלו לתת קנסות, התרעות ואף להפנות אנשים לקורס חובה למודעות לנזקי העישון. "על פי מחקר אחרון, כמאה אלף ילדים נחשפים כל שבוע לעישון פסיבי," היא מספרת. "התיקון הזה של החוק הקיים עוסק קודם כל בהגנה על ילדים. הממשלה מחוייבת להשיג לילדים סביבה נקייה מעשן עד שנת 2025. ילדים הם פגיעים במיוחד להשפעות המזיקות של עשן יד-שנייה עקב הריאות הקטנות יותר, קצב הנשימה הגבוה יותר ומערכת החיסון הלא בוגרת."

View this post on Instagram

A post shared by No Smoking Armenia (@no_smoking_armenia) on

העישון בכלי רכב, אפילו אם החלונות פתוחים, יוצר עשן ברמות גבוהות ומזיקות בהרבה מאשר בבתים, ועל כן ההתערבות בעזרת חקיקה. "החקיקה תהיה מגובה בתוכנית חדשה של מערכת החינוך, וכולנו נעשה יחד מאמץ תודעתי," היא מבטיחה. העישון יד שניה נחשב למקור לסרטן, מוות פתאומי בינקות, אסטמה ומחלות בדרכי הנשימה. 90 אחוזים מהנסקרים בסקר גדול בנושא הצביעו בעד תיקון שכזה לחוק, אבל רבים חוששים כי לא ניתן יהיה לאכוף את החוק. "המשטרה תהיה מסוגלת לפקח על זה באותה דרך שבה נאכף החוק על השימוש בטלפון סלולרי בנהיגה וחגירת חגורות הבטיחות".