הקיץ הזה, או לפחות תחילתו, שמגיע אחרי הורדת המסכות ופתיחת הסגרים מתאפיין בינתיים בשילוב חריג של מחלות החורף (שמערבות בעיקר את דרכי הנשימה), ביחד עם מחלות הקיץ (שמערבות בעיקר את מערכת העיכול).
עומסים קשים מורגשים בחדרי המיון, מחלקות האשפוז, ומרפאות הילדים, לאחר שהיו יחסית ריקים במהלך התפרצות מחלת הקורונה. העומסים האלה מורגשים גם במשפחות עצמן, שלא מבינות מדוע "בחודש האחרון הילד כל הזמן חולה, סובל ממחלות חום שבאות והולכות". ובכן, אלו הם וירוסי החורף שתוקפים אותנו אחד אחרי השני, בשילוב עם וירוסי הקיץ שמסרבים להישאר מחוץ למשחק.

אז למה כדאי לשים לב ?

ראשית, נתחיל ממחלות הקיץ. אלו מערבות לרוב את מערכת העיכול ומתבטאות לרוב בכאבי בטן, שלשולים והקאות. המחוללים של מחלות אלו הם לרוב וירוסים מה שאומר שאין טיפול יעיל אקוטי למחלה ועלינו לחכות בסבלנות שהיא תעבור. עד אז, עלינו בעיקר לשים לב כי הילד או הילדה אינם מתייבשים, ולדאוג שהם שותים מספיק. משימה זו לא תמיד פשוטה כמו שהיא נשמעת, בעיקר כשהקטנים מקיאים כך שגם ממש לא מתחשק להם לשתות וגם אנחנו לא יכולים להיות בטוחים כמה באמת נספג בגוף מהקיבה, לפני ההקאה. כשעיקר המחלה היא שלשולים, לרוב קל יותר גם להחזיר את הנוזלים דרך הפה. שימו לב כי בגיל בו התזונה מסתמכת בעיקר על הנקה או על תחליף חלב לא מומלץ להוסיף מים לכלכלה משום שזה עלול לגרום להפרעות במאזן המלחים.

ואיך נדע אם הקטנים שלנו מיובשים? לרוב אנחנו נראה בעיקר ירידה בחיוניות שלהם, כלומר, פחות מחייכים, פחות מגיבים, יותר חלשים, פחות נותנים שתן. בנוסף, נוכל לראות כי העור שלהם יבש וכך גם השפתיים ואולי הם גם יבכו בלי דמעות. בכל מקרה, הכי חשוב – במידה ואתם חושבים שילדיכם עלול להיות מיובש – אל תיקחו את ההחלטה עליכם. גשו מיד לבדיקת רופא ילדים שיעריך את מצבם.

ילד חולה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
ילד חולה, חום, שפעת | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

בנוגע למחלות החורף, כאמור, הם מערבות בעיקר את מערכת הנשימה. במקרים אלו יש שני ענפים שעלינו לבדוק- מה מצב הנשימה של הקטנים ומה מצב השתייה שלהם. בנוגע למצב הנשימה, גשו במיידי לבדיקת רופא. הבעיה השנייה, שוב, היא השתייה. פשוט כי הרבה פעמים כשמתקשים לנשום, מתקשים גם לשתות, ואז יש צורך בעזרה חיצונית על ידי נוזלים לווריד. כאן חלים העקרונות אותם הזכרתי כמה שורות למעלה, בנוגע להערכת מצב ההתייבשות של הילד. בכל מקרה, אל תהססו לפנות לעזרה מקצועית בנוגע למצב ילדיכם.

הכותב הוא מומחה ברפואת ילדים ורפואה דחופה לילדים, צוות BALAOLAM.