נערים אוכלים (צילום: רויטרס)
מאות אלפי ילדים אוכלים את ארוחת הצהריים שלהם בצהרונים (אילוסטרציה) | צילום: רויטרס
כרבע מילדי בית הספר בישראל סובלים מעודף משקל, תופעה מסוכנת שפוגעת במצבם הבריאותי. בעוד בארה"ב מישל אובמה מנהיגה תנועה לשינוי ההרגלים הללו, ובבריטניה ג'יימי אוליבר יוצר כבר כמה שנים שינוי במזון המוגש במוסדות החינוך, בישראל הטיפול בנושא די מנומנם. קבוצה חדשה בשם 'ארוחה עשר' מרימה את כפפת המזון, יוצאת לפעולה אזרחית בנושא ואף תקיים מחר (שני) אירוע מחאה מול משרד החינוך בשם "חמגשית לכל פקיד", במסגרתה יציעו הפעילים לפקידי הממשלה לטעום מארוחות הצהריים המאוד לא בריאות שילדיהם קיבלו בצהרון.

"שני שקלים נוספים לכל ארוחה ישדרגו אותה"

העומדת בראש היוזמה הבריאה היא רחל עזריה, ראש סיעת 'ירושלמים' במועצת העיר ירושלים, אשר היתה מעורבת במחאת העגלות של קיץ 2011. עזריה וחברי סיעתה עוסקים בנושא התזונה במוסדות החינוך כבר למעלה משנה, אך לאחר מאמצים רבים ללכת דרך ועדות הכנסת ופגישות במשרד החינוך הגיעו למסקנה שעל מנת שמשהו יתחיל לזוז יש לנקוט בגישה שונה.

"לאחר שהצהרונים סובסדו, והפכו לדבר רחב היקף, ראינו שהשלב הבא הוא להבין כיצד יראו הצהרונים האלה, ואיזה אוכל יוגש בהם, שכן בחמש השנים הקרובות יעבור משרד החינוך להיות אחראי על הארוחה החמה בכל הצהרונים בארץ, מגיל 3-9", מסביר עומרי שינפלד, דובר 'ירושלמים'. "כרגע, מוגשות לילדים ארוחות שעלותן 11 שקלים לילד, והן מכילות כמויות גדולות של פחמימות, שומן, סוכר ומלח, בלי ירקות. הגענו למסקנה שבתוספת שקל וחצי או שניים לארוחה ניתן להגיע לארוחה הרבה יותר בריאה, עם ירקות אמיתיים. הסיבה העיקרית למזון הזה היא שלמשרד החינוך יש הנחיות ארכאיות לגבי נקיון האוכל, שמוציאות את הערך התזונתי מן המזון. אמנם רוב הסיכויים שהילד לא ילך הביתה עם שלשול, אבל הוא כן ישמין, הוא עלול לפתח סכרת וילמד הרגלים רעים לכל החיים. התפיסה הנוכחית היא שיהיה בארוחה משהו טעים וזול. זה שגוי מיסודו, כי בסופו של דבר ילד עם סכרת עולה למדינה הרבה יותר.

"לפני שיצאנו אל ההמון היתה לנו פגישה עם חיים הלפרין, האחראי לנושא מטעם משרד החינוך, שם מתחמקים, וחוזרים ואומרים לנו שהאוכל לא יהיה מזוהם ויצא באופן סדיר לבדיקות של זיהומים. אנחנו לא מדברים על התחלואה או התברואה, אלא על התזונה, ולכך אין מענה. זה לא הלך מול משרד החינוך אז זה יצטרך ללכת בדרכים אחרות".

רחל עזריה
הייתה שותפה גם למחאת העגלות. רחל עזריה | צילום:
לקבוצה, שנמנים בה שפים, רופאי ילדים, תזונאים והורים רבים, יש עמוד פייסבוק פעיל, היא מקיימת הרצאות בנושא לוועדי הורים, גנים ובתי ספר בכל הארץ, והעלתה לרשת עצומה המופנית לשר החינוך גדעון סער, שעד כה חתמו עליה כאלף הורים, בה הם דורשים שינוי מערכתי.
"האוכל שהילדים שלנו אוכלים היום בצהרונים הוא רע. בשר מעובד, מלחים, סוכרים ועודף פחמימות הם רק חלק מהתחלואים במזון שמוגש  לילדנו מדי יום", נכתב בעצומה. "בנובמבר 2006 פרסם משרד החינוך חוזר מנכ"ל 'הזנה וחינוך לתזונה נכונה במוסדות החינוך' בו הוא מנחה את מוסדות החינוך כיצד צריך להזין את הילדים בצורה נכונה. החוזר כולל תפריטים לארוחה חמה הן בגן הילדים והן בבית ספר. הוא אוסר על הגשת בשר מעובד, אוכל מטוגן, חטיפים וממתקים. בפועל, חוזר זה אינו מיושם כלל וילדינו אוכלים בשר מעובד מדי יום וארוחה שאינה מכילה את המרכיבים התזונתיים הנדרשים אלא עמוסה בפחמימות, סוכרים, שומנים ומלחים.

"מצב זה לא יכול להימשך! יש לנו את האחריות והחובה לבצע שינוי מהותי באוכל המוגש לילדינו. מאות אלפי ילדים אוכלים את הארוחה המרכזית שלהם בצהרונים, בגני הילדים ובבתי הספר, ומספר זה רק ילך ויתרחב עם אימוץ מסקנות טרכטנברג והוזלת הצהרונים המיושם ברחבי הארץ בימים אלו. הזנה נאותה ומספקת במסגרת הלימודים תוך הקפדה על האיכות, הגיוון, המינון והזמינות של המזון תשפר את הרכב המזון שהתלמיד צורך ותשפיע לטובה על בריאותו ועל יכולותיו.

"לכן, אנו קוראים לך, אדוני שר החינוך, לקחת אחריות ולהציל את ילדנו. בכוחך לדאוג לכך שילדנו יאכלו אוכל בריא ומזין בארוחות הצהריים, כפי שמשרדך קבע. אנחנו דורשים הכנה של תוכנית לאומית להזנה בריאה בבתי הספר, שתיושם כבר משנת הלימודים הקרובה".

מחאה חמגשית לכל פקיד
הפעילים יגישו חמגשיות מהצהרונים לפקידי משרד החינוך

"התפריטים מגובשים בהתאם להנחיות משרד הבריאות"

מדוברות משרד החינוך נמסר בתגובה: "משרד החינוך מפעיל שירותי הזנה במסגרת יום לימודים ארוך ובמסגרת ציל"ה (צהרוניות יום - טרכטנברג לגילאי 3-9).  במסגרות אלו קיימת מדיניות של תזונה בריאה, שכן התפריטים מגובשים בהתאם להנחיות משרד הבריאות. המשרד עורך בקרה קפדנית עד מאוד אחר אספקת המזון כדי לוודא שהילדים והתלמידים מקבלים מזון חם ובריא.

"משרד החינוך עורך מעקב ובקרה אחר איכות המזון באמצעות שתי חברות – 'ביו לב' (חברת בקרה עם רישיון בינלאומי המוכרת גם על ידי משרד הבריאות) 'מרמנט'. הבקרות כוללות, בין היתר, דגימת מזון.  המשרד עורך בדיקות נוספות במקרים בהם מתקבלות תלונות מצד הורים ובתי ספר.

"במקרים בהם נמצא, כי ספק פעל בניגוד לקריטריונים ולנהלים המתבקשים באספקת מזון (כגון חם ובריא), הרי שהוא מוצא ממעגל הספקים. כמו כן, במקרים בהם מוצרים נמצאו לא עומדים בסטנדרטים שקבע המשרד, מוצא המוצר מחוץ לתפריט (לדוגמא: קציצות בשר המכילות אחוז שומן מעל הנדרש ושניצל שאינו מכיל מספיק בשר)".

>> לעמוד הפייסבוק "להיות הורים טובים" עשיתם לייק?

>> בארה"ב הקימו פנימייה לילדים עם עודף משקל