1. חשוב לצרוך אותו בעיקר בתקופת הילדות

 

צריכת סידן נחוצה לאורך כל אורך החיים, גם לאחר שהתפתחות השלד מסתיימת. למעשה, כל תאי הגוף, כולל תאי הלב, העצבים והשרירים, זקוקים למינרל זה לצורך תפקודם התקין. ואולם, קיימת חשיבות מיוחדת לצריכתו בתקופת הילדות, המהווה "חלון הזדמנויות" חד פעמי ובלתי חוזר לבניית עצמות בריאות יותר וחזקות, שישמשו את הגוף לאורך כל החיים. כשנסגר אותו חלון בתום הגדילה, כל שנותר הוא רק לשמור על מה שהושג, ולכן, צריכת סידן חשובה גם בבגרות.

2. סידן אמנם קיים במזונות מהצומח אולם נדרש לאכול מהם כמות גדולה על מנת להגיע לכמות היומית המומלצת

סידן קיים בירקות ובעלים ירוקים, בטחינה, בשקדים, במוצרי סויה, בגרעיני חמניות בכרוב ובעוד מזונות מן הצומח. אך עם זאת, בירקות ובפירות כמות הסידן קטנה יחסית ולכן נדרש לאכול מהם כמות גדולה על מנת להגיע לרמת הסידן המומלצת. לעומת זאת, מוצרי חלב עשירים בסידן כך באמצעותם ניתן להגיע בקלות רבה יותר לכמות הסידן היומית המומלצת.

3. לא רק כמות הסידן אלא גם איך הוא נספג בגוף

כשאנחנו משווים בין מזונות שונים כמקורות לסידן, חשוב לא רק לבדוק את כמות הסידן שהם מכילים אלא גם לשקלל את מידת הזמינות הביולוגית שלו בגוף, כלומר – להבין מהי הכמות המושגת שלו בפועל. תרד למשל, אמנם מכיל כמות נאה של סידן, אך הוא גם מכיל חומצה אוקסלית הפוגעת בספיגתו (בפועל, רק 5% ממנו נספגים במעיים). גם שקדים, אגוזים, בוטנים, סלק, פטרוזיליה, קטניות וקקאו, מכילים רכיבים העלולים לעכב את ספיגת הסידן.

אישה מניחה ידיים על בטן של הריונית (צילום: istockphoto)
אל תשכחו אותו בהיריון | צילום: istockphoto
 

4. השפעות שליליות של מחסור בסידן לא ישתפרו על ידי צריכה מאוזנת בגיל מאוחר

גיל ההתבגרות הוא הזדמנות ייחודית להביא את מסת העצם לשיא צפיפותה. השגת מסה מרבית בגילאים אלה, היא ההגנה הטובה ביותר בפני אוסטיאופורוזיס. מתבגרים צריכים לשמור על משקל תקין ולאכול מזון בריא ומגוון. לעומת מבוגרים, זקוקים ל-1,000-1,200  מיליגרם סידן ליום, מתבגרים זקוקים ל-1,300 מיליגרם סידן ליום.

5. סידן תורם למניעת השמנה

דיאטה עשירה בסידן מקטינה את הצטברות השומן בתאי הרקמות וממתנת עלייה במשקל. בתקופות של הגבלת אנרגיה, דיאטה עשירה בסידן מגבירה את פרוק השומן ומשמרת את תהליך ייצור החום בגוף, וכך מאיצה למעשה את תהליך הירידה במשקל באופן ניכר.

6. הוא חיוני בתקופת ההיריון

העובר המתפתח זקוק לסידן על מנת לפתח עצמות ושיניים בריאות, לב, שרירים ומערכת עצבים בריאה, וכן כדי לפתח קצב לב תקין וקרישת דם תקינה. במקרים שבהם תזונת האם אינה עשירה בסידן, הסידן יילקח מעצמותיה והדבר יפגע בבריאותה בהמשך. צריכת כמות מספקת של סידן במהלך ההיריון עשויה להפחית את הסיכון ליתר לחץ דם המתפתח כתוצאה מההיריון, וכן להפחית את הסיכון לרעלת הריון, להפחית את שיעור הלידות המתרחשות טרם זמנן, וכן את שיעור התינוקות הנולדים במשקל לידה נמוך.

מומלץ לנשים הרות להגדיל את צריכת הסידן שלהן באמצעות צריכת מוצרי חלב מופחתי שומן (כמו חלב, גבינות ויוגורט) ולהוסיף לתפריט ירקות עלים ירוקים (כמו ברוקולי וכרוב) ודגים הנאכלים על אדרותיהם כמו סלמון וסרדינים משומרים. לעיתים יש אף צורך בתוספי סידן על מנת להגיע לכמות היומית המומלצת לצריכת סידן.

*הערכים מבוססים על שקלול של תכולת הסידן במזון ואחוז הספיגה שלו