מהו הסוד שהופך ילדים לצרכני אוכל בריא? ובכן, כנראה שאין לנו ממש תשובת קסם לשאלה המורכבת הזאת. ובכל זאת, מה שאנחנו יכולים להגיד לכם בוודאות, זה שבדומה לתחומים רבים בחיים, גם תזונה נכונה היא חלק מחינוך ומהרגלים שחשוב להקנות לילדים כבר בגיל צעיר. אז הנה 6 טיפים שיגרמו לילדים שלכם לאכול בריא, או יותר נכון – פשוט יגרמו להם להיות ילדים שמבינים בעצמם עד כמה זה חשוב.

שלבו ירקות בכל ארוחה עיקרית

ירקות מכילים ויטמינים, מינרליים וסיבים תזונתיים שנמצאים בעיקר בקליפתם. כל אלה סיבות מספיק טובות כדי שתאמצו אותם קרוב לליבכם ותהפכו אותם לחברים הכי טובים של הילדים שלכם. (הגזמנו? אז לכו על ידידים כהתחלה). הכלל פשוט: בכל ארוחה עיקרית – בוקר, צהריים או ערב, דאגו שתהיה על השולחן פלטת ירקות או לפחות 2-3 סוגי ירקות חתוכים. נכון שזה דורש השקעה, אבל הרגלי האכילה החיוביים שהילדים שלכם ירוויחו מהסיפור הם עצומים.

תסבירו להם מה יש במזון שתורם לבריאות שלהם

כשהילדים כבר מספיק גדולים כדי לדבר ולהבין, תוכלו להסביר להם מה בדיוק מכיל המזון שהם אוכלים. למשל, לא כל הילדים מודעים לכך שמוצרי חלב מלאים בסידן שתורם לגדילתם ומסייע לשמור על העצמות והשיניים שלהם, שדגנים מלאים יעזרו להם להיות שבעים יותר ושפירות וירקות מלאים בוויטמינים ומינרליים, שיעזרו להם להיות יותר בריאים ואפילו להתאמץ פחות בשירותים. הבנתם את הרעיון נכון?: כשמכירים משהו מקרוב ומבינים את חשיבותו, מידת הרתיעה פוחתת.

בדקו את השרירים

נכון שמדובר באחד הטריקים שמוכרים בעיקר לדור הוותיק שביניכם (אוקי, ממש וותיק), אבל תתפלאו על כמה ילדים זה באמת עובד, בעיקר אם הם קטנים: כשהילדים מסיימים לאכול, או אפילו במהלך הארוחה, בקשו לבדוק עד כמה הם חזקים מהאוכל והניחו ידכם על שרירי הידיים שלהם כדי לבדוק את הנושא. קריאות התפעלות מצדכם בהחלט יכולות לשפר את המוטיבציה.

ילד עושה שריר (צילום: Shutterstock)
הטריק הכי ישן בספר | צילום: Shutterstock

למדו אותם לאכול ליד השולחן

הכלל הזה הוא כבר מעבר לנימוסים טובים. למדו את הילדים לכבד את האוכל, ולהיות מודעים לכל ביס שנכנס להם לפה. מדובר בהרגל חשוב, בעיקר לנוכח העובדה שילדים רבים נוהגים לאכול ליד הטלוויזיה - הרגל שעלול לגרום לאכילה מוגברת, הנעשה בהיסח שעת שעלול למנוע מהם להיות מודעים לכמות הנאכלת וכך גם להעלות את הסיכון להשמנת יתר.

איזון זה שם המשחק

מכירים את הבתים האלה שאצלם יש רק מוצרים כמו קינואה, קייל וכוסמת? ובכן, מסתבר שכמו בכל דבר בחיים, גם במקרה הזה לא כדאי להגזים לצד ההפוך. ילדים שגדלים באווירה של "אסור", "מותר" ו"דיאטטי", יכולים למצוא את עצמם על הצד הלא נכון של הסקלה ולסבול מהפרעות אכילה. נסו לשדר לילדים שמותר לאכול מידי פעם צ'יפס וזה גם בסדר גמור להתפנק בארטיקים בקיץ. כל עוד יודעים לשמור על מינון, הילדים ייהנו וידעו לשמור על גבולות סבירים וגם על הרגלי בריאות טובים לחיים.

מים, מים, מים

ממש כמו שאתם מלמדים אותם להיזהר בכביש, כך חשוב שתלמדו אותם גם לשתות מים, והרבה. בניגוד למשקאות מתוקים המכילים סוכרים ושאר חומרים מזיקים מיותרים, מים אינם מכילים סוכר או קלוריות והם תורמים לחיוניות העור, לתפקוד תקין של הכליות ומערכת העיכול וגם מסלקים פסולת מהגוף. מעבר לכך, הם גם מסייעים למנוע מצבים של רעב מדומה, המתעורר לעיתים כשאנחנו צמאים.

חשוב לזכור שילדים נוטים לרוץ ולהשתולל, וכך הם מאבדים כמות נוזלים גדולה יחסית בכל יום, מה שעלול לגרום להם להתייבש יחסית בקלות. מה עושים? תמיד, אבל תמיד מציידים אותם בבקבוק מים כשהם יוצאים מהבית, וכשהם חוזרים מוודאים שיש קנקן מים במקום נגיש ונוח.

ילדה שותה מים (צילום: חדשות 2)
לא לוותר על המים | צילום: חדשות 2

הם לא אוכלים מספיק ירקות? תנו להם לפני הארוחה דווקא

כשהילדים שלי מתחילים להיות רעבים לקראת זמן ארוחת הערב אני מנצלת את ההזדמנות ומגישה להם ירקות דווקא לפני הארוחה, בצלחת מאוד מגרה בסלון. כך, תוך כדי המשחק ובדיוק ברגע שכבר בא להם ממש לאכול הם מחסלים את הצלחת בהנאה והרבה פעמים מבקשים אפילו תוספת. מבחינתי אני יודעת שבמהלך הארוחה אני כבר לא חייבת לנסות לשכנע אותם לאכול גם ירקות, ומה שבטוח הוא שהרעב עדיין שם והם זוללים גם את מה שמוגש בארוחת הערב. נסו את זה ותראו שהם יתלהבו.

למדו אותם לאכול מגוון

חלק מהעניין ומהסקרנות של ילדים (וגם שלנו) בכל מה שקשור לאוכל זה המגוון. לכן, לא כדאי להרגיל אותם להיצמד לאותו תפריט. עוררו את החושים שלהם, הציעו להם למשל לאכול בארוחה אחת סלט ירקות ובשנייה – ירקות אפויים בתנור; שלחו אותם לבית הספר מצוידים בלחם שיפון עם גבינה לבנה, וביום שאחריו בלחם מחיטה מלאה עם אבוקדו. בכל מקרה, אל תחששו להציע גם מאכלים שטרם הכירו. אגב, גם אם הם לא תמיד ששים לאכול כל מאכל חדש, זה לא אומר שאתם לא יכולים להמשיך לנסות ולהציע. תתפלאו, אבל לפעמים, הם בעצמם לא יזכרו ששלשום הם לא אהבו בטטה.

פחות מלח

אמנם הגוף שלנו זקוק למלח בכמות קטנה כדי לשרוד, אבל עודף בצריכתו עלול לגרום לבעיות בריאות כמו יתר לחץ דם ומחלות לב. בקיצור, קחו בחשבון שמוצרים תעשייתיים בד"כ בכל מקרה מכילים מלח ואפילו פירות וירקות מכילים אותו באופן טבעי. לכן, זכרו שאתם ממש לא חייבים להמליח כל שניצל או סלט שאתם מגישים. אגב,  גם במקרה הזה, מלח הוא עניין של הרגל  - ילד שרגיל לאכול מזון ממולח, יתקשה לאכול מזון שאינו מכיל כמויות גדולות של מלח שעשוי להראות לו תפל וחסר טעם.

אישה וילדה אוכלות יוגורט. אילוסטרציה (אילוסטרציה: Goodluz, Thinkstock)
תסבירו להם למה זה טוב | אילוסטרציה: Goodluz, Thinkstock

אל תוותרו על מוצרי חלב

טרנדים באים והולכים, אבל מוצרי חלב הם ככל הנראה כאן להישאר, ותמיד יככבו ברשימת המקורות הטובים ביותר לסידן. מחקרים הוכיחו שילדים שצורכים מוצרי חלב באופן קבוע הם בעלי סיכון מופחת לאוסטאופורוזיס (התדלדלות העצם) בגיל מבוגר יותר. מעבר לכך, חשוב לדעת שילדים שאוכלים מוצרי חלב נהנים גם מחלבון איכותי המסייע לבניית השרירים והרכב הגוף.

אל תכריחו

אמנם חשוב להציע, לגוון, ללמד ילדים מה בריא יותר ומה פחות, ובכל זאת, כדאי גם לשמור על גובל הטעם הטוב, בכל מובן המילה. נסו להימנע משימוש במשפטים כמו: "אם לא תסיים את האוכל אתה לא הולך לחבר", "אם לא תאכל אני אכעס". במקום זה, השתמשו בעצה מס' 2. עם הזמן, תראו שכשאתם פחות נלחמים, הילדים בעצמם מבינים מה טוב עבורם.

אין כמו מראה עיניים

בינינו, אתם יכולים לדבר עד מחר, להסביר לבקש, אבל בסוף, מה שהכי משפיע על מה שנכנס לילדים שלכם לפה הוא מה שהם רואים לנגד עיניהם. דאגו שבבית יהיה בעיקר מזון בריא שכולל: פירות, דגנים מלאים, דגים, מוצרי חלב וקטניות ופחות ג'אנק. שבו בעצמכם לאכול בצורה מסודרת ליד השולחן והרבו לשתות במים. הבנתם? עכשיו קדימה, אפשר להתחיל ליישם. ושיהיה בהצלחה.