מהי אי סבילות ללקטוז?

אי-סבילות ללקטוז היא תסמונת המתאפיינת בשלשול, כאבי בטן, גזים ו/או נפיחות הבטן בעקבות צריכת לקטוז (סוכר החלב). תסמינים אלו נוצרים מתת-ספיגה או תת-עיכול של הלקטוז, כתוצאה ממחסור באנזים לקטאז, המפרק את הלקטוז. כאשר הלקטוז אינו מתפרק במעי הדק, הוא מגיע למעי הגס ושם עובר פירוק על ידי חיידקי המעיים. אחד מתוצרי הפירוק הוא מימן, שיוצר את התסמינים האופייניים הללו. אי סבילות ללקטוז היא תופעה שכיחה בקרב מבוגרים, אך היא עשויה להופיע גם אצל ילדים.

מהם הגורמים לאי-סבילות ללקטוז?

"כאשר קיים חוסר בלקטאז – האנזים שמפרק את סוכר החלב (לקטוז), מוצרים המכילים  לקטוז לא יתעכלו היטב, מה שעלול לגרום לילד לתחושות לא נעימות בבטן, כאבי בטן, שלשול ועוד", מסבירה שרית עטיה, תזונאית קלינית. החסר באנזים יכול להיות ראשוני או משני:

מחסור ראשוני בלקטאז: הגורם השכיח יותר לאי-סבילות ללקטוז ומקורו גנטי. יכול להיות מחסור חלקי או מלא. יכול להופיע בילדות, אולם ברוב המקרים התסמינים הראשונים מתחילים להופיע בסוף גיל ההתבגרות וההתפתחות איטית ונמשכת שנים רבות. באופן נורמלי קיימת ירידה הדרגתית בפעילות האנזים עם העלייה בגיל, אולם קיימת וריאציה גנטית, היכולה להבטיח פעילות קבועה של האנזים גם בגילאים מבוגרים.

מחסור שניוני בלקטאז: נוצר כתוצאה מפגיעה במעי בעקבות שלשולים חריפים ו/או  ממושכים, טיפולים תרופתיים מסוימים ועוד. עשוי להתרחש בכל גיל, אך שכיח יותר בילדים.

איך מאבחנים אי-סבילות ללקטוז?

האבחנה היא בדרך כלל קלינית, כלומר העלמות הסימפטומים לאחר הימנעות מלקטוז. את האבחנה אפשר לתקף על ידי בדיקת מימן בנשיפה לאחר שתיית תמיסת לקטוז סטנדרטית. חשוב להבחין בין אי סבילות ללקטוז לבין מצבים אחרים שיכולים לגרום לאותם תסמינים במערכת העיכול על מנת להימנע מהגבלות תזונתיות לא נחוצות.  

לדברי עטיה הבעיה לרוב מתעוררת כאשר הורים רבים נמנעים באופן אוטומטי משילוב של מוצרי חלב בתפריט הילד, מחשש שהם מכילים לקטוז. "באופן כללי, קיימת נטייה לטעות באבחנה ולחשוב שילד שאובחן עם אי סבילות ללקטוז הוא אלרגי לחלב", היא אומרת. "אבל בפועל, זה לא המצב. אמנם, בשני המקרים הילד עשוי לסבול מסימפטומים דומים, כגון כאבי בטן ושלשולים - אך בעוד שאלרגיה לחלב עלולה לגרום לקשיי נשימה ואף לסכן חיים בעת אכילת מוצרי חלב, אי סבילות ללקטוז אינה מסכנת חיים ומתבטאת רק במערכת העיכול".

איך ניתן להבחין בין אי-סבילות ללקטוז לבין אלרגיה לחלב?

שתי התגובות שונות מהותית זו מזו, ולכל אחת מהן גורמים, שכיחות ומאפיינים שונים. אלרגיה לחלב היא תגובה חיסונית לחלבון החלב, היכולה לגרום לתסמינים רב-מערכתיים בגוף. אלרגיה לחלב נדירה יחסית באוכלוסייה, ובמקרים אלה יש להימנע לחלוטין מצריכת מוצרי חלב.

אי-סבילות ללקטוז היא חוסר היכולת של מערכת העיכול לעכל באופן מלא את סוכר החלב, הלקטוז. התסמינים נוצרים במערכת העיכול בלבד, כלומר לא מדובר בתגובה חיסונית, ואין צורך להימנע לחלוטין מצריכת מוצרי חלב.

מהן ההשלכות של הימנעות ממוצרי חלב?

מוצרי החלב מהווים מרכיב תזונתי חשוב שיש בכוחו לשפר את כלל התזונה והבריאות. אנשים רבים הרואים את עצמם כלוקים באי-סבילות ללקטוז נמנעים מצריכת מוצרי חלב, וכתוצאה מכך צורכים כמות לא מספיקה של סידן ורכיבי תזונה נוספים, ביניהם מגנזיום, אבץ, אשלגן, ויטמין A וויטמינים מקבוצה B. לכך יכולות להיות השלכות בריאותיות כמו ירידה בצפיפות העצם ואוסטיאופורוזיס בהמשך החיים. "מחקרים הוכיחו שילדים שצורכים מוצרי חלב באופן קבוע, הם בעלי סיכון מופחת לאוסטאופורוזיס (התדלדלות העצם) בגיל מבוגר יותר", מסבירה עטיה. "בנוסף, ילדים שאוכלים מוצרי חלב מרוויחים חלבון איכותי המסייע לבניית השרירים והרכב גופם.

ילדה שותה חלב ומרוצה (צילום: By Dafna A.meron, shutterstock)
רוב האנשים עם אי סבילות ללקטוז יכולים לצרוך עד 12 גרם לקטוז | צילום: By Dafna A.meron, shutterstock

 האם אנשים עם אי-סבילות ללקטוז יכולים לאכול מוצרי חלב?

כן! קיימת שונות רבה בסבילות ללקטוז בקרב אנשים עם עיכול לקוי של לקטוז, לכן לא ניתן לקבוע ערך סף שיהיה נסבל עבור כל האנשים. מסתבר שרוב האנשים עם אי סבילות ללקטוז יכולים לצרוך עד 12 גרם לקטוז (שווה ערך לתכולת הלקטוז בכוס חלב) בפעם אחת ללא תסמינים או עם תסמינים קלים בלבד. כמות גדולה יותר של לקטוז יכולה להיות נסבלת אם היא מחולקת במשך היום (עד 24 גרם) או אם מוצרי החלב נצרכים יחד עם מזונות נוספים (15-18 גרם).

למעשה, עטיה מסבירה כי אי סבילות ללקטוז אינה בהכרח מחייבת הימנעות ממוצרי חלב. "כיום ניתן למצוא מוצרי חלב רבים דלי לקטוז, ועליהם לא כדאי לוותר במקרה שהאבחנה היא אכן אי סבילות ללקטוז. חשוב לבחון את תחושותיו של הילד. אפשר להציע לו מוצר חלב שאינו מכיל הרבה לקטוז ולראות כיצד הוא מגיב. אם התחושה טובה, אפשר להמשיך לתת לו ליהנות מהמוצר, ואם לא – לנסות מוצר אחר או לשלב בתפריט חלב ללא לקטוז. בכל מקרה, תמיד מומלץ להתייעץ עם רופא לפני שמבצעים שינוי בתפריט", היא אומרת.

המוצרים הדלים בלקטוז שלרוב אינם גורמים לתחושות לא נעימות - גם בקרב ילדים הסובלים מהתופעה, הם יוגורט, גבינה צהובה ושאר גבינות קשות. "בנוסף, ניתן לקנות חלב ללא לקטוז שמשמש פתרון מצוין למי שאינו יכול לשתות חלב רגיל. מעבר לכך, ניתן להיעזר בכמוסות לקטאז המכילות את האנזים החסר באופן מלאכותי, והן מאפשרות אכילת מוצרי מזון שמכילים לקטוז".