המזון, כידוע הוא אחד הגורמים המשפיעים לטובה על התפתחות הילד. רכיבים כמו סידן, ברזל, חלבון איכותי, מינרליים ועוד, משמשים כאבני הבנייה של הגוף.

צריכה מספקת של מוצרי חלב למשל, חיונית בעיקר בתקופת הילדות וההתבגרות כפי שמסבירה שרית עטיה, תזונאית קלינית: "חלב הוא מקור חשוב לרכיבי תזונה חיוניים הנחוצים בעיקר בתקופת הגדילה. הם מכילים חלבון איכותי ומינרליים כמו סידן, אשלגן, מגנזיום, פוספט ואבץ".

שלושת היתרונות

אז איך בדיוק עשויה צריכת חלב להשפיע על הגדילה? עטיה מפרטת את שלושת היתרונות המרכזיים בשילוב מוצרי חלב בתקופת הילדות: "מחקרים שונים הוכיחו קשר בין צריכת מוצרי חלב בילדות, לבין מימוש פוטנציאל הגדילה לגובה.

"כך לדוגמה, במחקר שנערך בישראל על ידי ד"ר טלי סיני, בשיתוף בית הספר לחקלאות של האוניברסיטה העברית ובית החולים אסף הרופא, נבחנו השפעות ארוכות טווח על ילדים עם אלרגיה לחלב, בייחוד בעניין הגובה והגדילה שלהם. במחקר השתתפו כ-100 נבדקים כבני 20 - הגיל שבו לרוב מגיע האדם לגובהו המקסימלי. נמצא  כי הנבדקים שלא צרכו חלב היו נמוכים מאלה ששתו אותו, ואף נמוכים באופן יחסי בהשוואה לממוצע הכללי באוכלוסייה.

מחקר אחר הראה  כי תיתכן  תוספת של 0.4 ס"מ לצמיחה השנתית לגובה, לכל תוספת של כוס חלב (245 מ"ל חלב ליום). באותו מחקר נמצא גם כי ההשפעה הגדולה ביותר היא דווקא של חלב ניגר על פני מוצרי חלב אחרים. בנוסף, ניכרת השפעה גדולה יותר על גדילה בקרב ילדים נמוכים יחסית לבני גילם ובקרב בני נוער".

ילד מודד לעצמו את הגובה (צילום: Shutterstock/Jan H. Andersen)
מוסיפים ס"מ לגובה | צילום: Shutterstock/Jan H. Andersen

תנו לגוף סידן

השפעה נוספת של החלב לדבריה, קשורה לעובדה שהוא מכיל סידן, המשפיע על התפתחות העצם ותקינותה: "החלב מהווה את אחד המקורות העיקריים לסידן בתזונה, המספק כמות גדולה יחסית של סידן למנת אכילה. במחקרים נמצא קשר חיובי בין סידן ממוצרי חלב, לבין הרכב וצפיפות העצם וכן מניעת אוסטאופורוזיס בגיל מבוגר יותר".

מחקר מ-2014 שהתקיים במכון לאלרגיה ואימונולוגיה בבית החולים אסף הרופא, העלה כי ילדים אלרגיים לחלב סובלים בבגרותם מצפיפות עצם נמוכה. גם בדוח קליני שפורסם באוקטובר 2014 על ידי האקדמיה האמריקאית לרפואת ילדים (American Academy of Pediatrics) בנושא בריאות העצם בילדים ומתבגרים, הומלץ על צריכה של מוצרי חלב דלי שומן וסוכר, העשירים בסידן ובוויטמין D, כאסטרטגיה לשמירה על בריאות העצם בילדים ונוער ומניעת אוסטאופורוזיס בעתיד.

5 ארוחות עשר טעימות במיוחד >>

ספורט לילדים (צילום: יחסי ציבור)
בונים גוף בריא | צילום: יחסי ציבור

הגדלת מסת השריר

היתרון המשמעותי השלישי לדברי עטיה, קשור ליכולת החלב לשפר את הרכב הגוף: "מספר מחקרים הראו  כי לחלבוני החלב, יש פוטנציאל בהגדלת מסת השרירים, דבר העשוי לתרום לבניית הרכב גוף בריא אצל ילדים. בנוסף, קיימות עדויות ממספר מחקרים כי סידן ממקור חלבי עשוי לתרום למניעת השמנה ואף  עשויה להגן מפני יתר לחץ דם, התסמונת המטבולית וסוכרת מסוג 2".

"על פי משרד הבריאות הישראלי מומלץ לצרוך  2-3 מנות מוצרי חלב ביום. מוצרי חלב תורמים לשיפור הרכב התזונה של ילדים, ובעיקר משמשת מקור לסידן, מגנזיום ואשלגן, שילדים רבים אינם צורכים מהם במידה מספקת", מציינת עטיה לסיכום.