אם תשאלו מומחים, פסיכולוגיים ודיאטנים, כולם יסכימו על דבר אחד: ארוחה משפחתית משותפת היא אחד ההרגלים שממש כדאי לאמץ. זו הזדמנות מצוינת לזמן איכות, זה בריא, מגבש ובגדול זה פשוט עושה טוב לכל המשפחה. אז המלצות זה נחמד, אבל מסתבר שיש גם כאלה שממש מיישמים אותן. קבלו הצצה לשלושה בתים של משפחות שיודעות מה עושה להן טוב.

משפחת אשכנזי: "גם הילדים שותפים להכנה"

דניאל, מנהלת שיווק של "שקל בית מותגים" רמת גן, יניב אשכנזי, בעלים של "פינגי גן"

יהלי בן 4.5 וינאי בן 1.7 

דניאל, תארי לנו ארוחה טיפוסית אצלכם.
"ארוחה ערב משפחתית, זה משהו שאני לא מוותרת עליו בכל ערב מחדש. חשוב לי שהילדים יהיו שותפים בהכנה של האוכל - יהלי חותך סלט ירקות וינאי מניח את הגבינות בכל צלחת. הם נהנים, אוכלים טוב וזה מעסיק אותם יפה".

מי מכין את האוכל ומי עושה כלים?
"לרוב אני מכינה את ארוחת הערב, והילדים כאמור, עוזרים בהכנה. יניב אחראי על הכלים, הוא אומר שזה 'תרפיה' עבורו".

מה עושה לכם טוב בארוחה?
"כשאנחנו יושבים סביב השולחן, אנחנו נוהגים לשחק ב"מה היה לי כיף ולא כיף היום" - משחק שמטרתו לאפשר לכל בני המשפחה, ובעיקר לילדים לשתף במה שעבר עליהם במהלך היום. כל אחד מספר בתורו חוויה כיפית ואחת פחות נחמדה. המשחק מאוד תקשורתי ומגבש, ומעבר לכך, הילדים לומדים שגם אמא ואבא לפעמים מתמודדים עם חוויות פחות נעימות, וזה לגיטימי. יש משהו כיף בלחלוק, גם אם זה פחות חיובי".

מאכלים מועדפים?
"ארוחת ערב ישראלית המורכבת מחביתות גבינות לחמים וירקות. אנחנו אוהבים לייצר עם הילדים פרצופים מכל המצרכים ו"להחיות" את הארוחה ככה כיף להם יותר. 

אנחנו מקפידים שמוצרי הגלם כמו הגבינות, יהיו ממרכיבים טבעיים בלבד וללא חומרים משמרים. הילדים אוהבים קוטג' 5% של טרה וטוסטים מגבינה צהובה נעם. לנו ההורים גבינות כמו מוצרלה ואמנטל תמיד טעימות. חשוב לנו שגם הלחמים יהיו בריאים ומחיטה מלאה או דגנים".

משפחת סלע: "כל מה שנדרש כדי להיות מאושר"

משפחת סלע (צילום: אורי סלע)
משפחת סלע | צילום: אורי סלע

אורי סלע, מומחה להידרותרפיה והבעלים של "רשת מרכזי עולם המים", תמי, מדריכת שחייה

תום (11), ליבי (9), דין (שנתיים ו  - 9 חודשים) וריף (1.5).

אורי, תאר לנו ארוחה טיפוסית אצלכם
"עבור משפחת סלע, ארוחה משפחתית היא עוגן בלוח הזמנים. אנחנו נוהגים לאכול ארוחת ערב משותפת לפחות פעמיים בשבוע. בעבר, הארוחות היוו "משימה" שצריך היה לסיים לפני שמשכיבים את הילדים לישון. לאחרונה, הארוחה תופסת מקום מרכזי ומכובד של זמן משפחתי, המוקדש לשיחות עם הקטנים".

מי מכין את האוכל ומי עושה כלים?
"בדרך כלל תמי אמונה על הבישול. התפקיד שלי הוא לחתוך סלט ולהכין את הירקות בתנור".

מה עושה לכם טוב בארוחה?
"הרגע הזה שכולם מתנתקים מרעשים סביבתיים (נו טוב, עד שהקטנים בוכים) ומקשיבים למה שיש לכל אחד לספר. תמיד יש מישהו שעובר חוויה מעניינת ומאתגרת ולכולם יש מה לומר על זה בד"כ. אנחנו גם מאוד אוהבים לצחוק ונהנים מהארוחה ומזמן האיכות המשותף. השבוע, בפעם הראשונה מזה 12 שנים, הצלחתי לשבת עם אשתי לארוחת ערב שארכה מעל ל-3 שעות וההרגשה של שנינו הייתה מופלאה. לאוכל ביתי יש קסם מיוחד, שנותן כוח לנפש ולגוף להמשיך את היום באנרגיה מיטבית".

מאכלים מועדפים?
"תפוחי אדמה עם שמנת ופטריות, סלמון בתנור וגם המג'דרה המפורסמת שלה. בכלל, כל אוכל שתמי מכינה מלא באנרגיה ואהבה, ומבחינתי זה כל מה שנדרש כדי להיות מאושר, שבע ומלא אנרגיה".

משפחת אזוט: "זמן הביחד"

משפחת אזוט (צילום: אלבום פרטי)
משפחת אזוט | צילום: אלבום פרטי

אפרים אזוט, עובד במפעל "מכתשים", רווית אזוט בעלת קליניקה לקוסמטיקה ואסתטיקה בבאר שבע, ויו"ר התאחדות המלאכה והתעשייה מחוז דרום (תפקיד בהתנדבות)

 יובל (16), שקד (15), אסף (7.5)

רווית, תארי לנו ארוחה טיפוסית אצלכם
"מיקום הארוחה משתנה מעת לעת במהלך השבוע. כשנעים בחוץ אנחנו אוכלים במרפסת, ובימי שישי אנחנו מתכנסים לארוחת שבת הכוללת טקס קידוש ושירי שבת. אצלנו אין דבר כזה שקט בארוחות (צוחקת), אנחנו מדברים, משתפים ובעיקר צוחקים המון. במהלך השבוע לכל אחד יש עיסוקים משלו. גם אני מאוד עסוקה בעסק ובהתנדבות. ארוחה משפחתית זה הזמן ל'ביחד', ואנחנו דואגים שזה יקרה לפחות 3 פעמים בשבוע".

מי מכין את האוכל ומי עושה כלים?
"על הכנת האוכל אמון אפרים, אב המשפחה, שמגוון ומפנק לפעמים לפי 'הזמנות מיוחדות'.  הבנות במשפחה אחראיות על הכלים, לפי הסדר".

מה עושה לכם טוב בארוחה?
"הכי כיף זה בימי שישי, כשאנחנו יושבים בנחת וצוחקים. אנחנו מאוד אוהבים לשחק קלפים – לעיתים 'רמי', ובפעמים אחרות 'קלפי רגשות' – זה משחק מאוד נחמד במהלכו בוחר הקלף מעניק לאחד מבני הבית את אחד הקלפים, שכל אחד מהם מביע רגש, תכונה או מחמאה. לאחר מכן, הוא מסביר למה בחר לתת לו את הקלף שנבחר".

מאכלים מועדפים?
"ביום רגיל זה פסטה ובחורף מרק, בסוף שבוע זה כמובן דג חריימה, אורז פרסי ובשבת זה החמין הידוע".