איך הדור הצעיר ישנה את פני העתיד? צעירים והצעירות מ"מרכז מדעני העתיד", חוקרים, לומדים ומשתתפים במחקרים ופרויקטים, שיתנו מענה לאתגרי המחר בארץ ובעולם. המרכז מציע תכניות ייחודיות למחוננים ומצטיינים ומאפשר להם להשתלב בעולם האקדמיה והמחקר כבר בזמן הלימודים בתיכון.

המרכז מפעיל את התוכניות הבאות:

אלפא - תוכנית למחקר בתחומים מדעיים (מיזם משותף של משרד החינוך ומרכז מדעני העתיד).

אידיאה - תוכנית למחקר בתחומים הומניסטיים (מיזם משותף של משרד החינוך ומרכז מדעני העתיד).

אודיסיאה - תוכנית ללימודים אקדמיים במדעים (מיזם משותף של משרד החינוך, מערך הסייבר הלאומי במשרד רה״מ ומרכז מדעני העתיד).

נבחרות ישראל במדעים להשתתפות באולימפיאדות הבינלאומיות - מיזם משותף של משרד החינוך ומרכז מדעני העתיד.

למרכז רשת בוגרים אסכולה, המהווה מסגרת ייחודית לכל תלמידי התוכניות והנבחרות, שסיימו את לימודיהם בתיכון.

הכירו את מדעני העתיד:

אשכר לורנס

אשכר לורנס (צילום: אבישג קורן לורנס)
אשכר לורנס | צילום: אבישג קורן לורנס

גיל: 17

יישוב: שכניה

בית ספר: אסיף משגב

שם התוכנית + מוסד אקדמי: תוכנית אידיאה באוניברסיטת תל-אביב (מיזם משותף של משרד החינוך ומרכז מדעני העתיד של קרן מיימונידיס).

קצת עליי: במהלך התוכנית נחשפתי לתחומי מחקר שונים ומעניינים בפילוסופיה, מדעי הרוח ומדעי החברה. התחומים ההומניסטיים מעניינים אותי מאוד ואני רוצה להמשיך לחקור ולהתעסק בהם בעתיד. מעבר לתחום המדעי אני אוהבת גם לקרוא, לבשל ולנגן בגיטרה.

קצת על ההישגים שלקחתי בהם חלק ואני גאה בהם: המחקר שלי עסק בפילוסופיה של המדע ובדק את איכותם של חלק מחוקי המדע ככלי לתיאור המציאות. במסגרת עבודת המחקר בחנתי את מערכת חוקי הטבע הבסיסיים (כמו חוק הכבידה, לדוגמה) שבה משתמשים בתחומים שונים במדע. החוקים האלו מנוסחים בכלליות, כדי שיהיו נכונים בכמה שיותר מצבים. צורת הניסוח שלהם יוצרת מצב שבו הם מתארים מציאות אידיאלית שאינה תואמת את המציאות שלנו. בעבודה שלי בדקתי האם החוקים האלה יכולים לתאר את המציאות שלנו ובעיקר אם אנחנו יכולים או צריכים להשתמש בהם בתור כלים לתיאור שלה.

איך תרצי להשפיע בעתיד על האנושות או על העולם? אני חושבת שהשינוי הגדול ביותר מתחיל מהדבר הבסיסי ביותר – קשר אנושי. יצירת תקשורת אמיתית בין אוכלוסיות שונות ומגוונות יכולה להוביל את העולם למקום טוב יותר מזה שהוא נמצא בו היום.

מה האתגר הכי משמעותי לדעתך שהאנושות צפויה להתמודד איתו? לדעתי לאנושות יש כמה אתגרים משמעותיים שהיא צפויה להתמודד איתם. ביניהם אפשר למצוא את ההתחממות הגלובלית שמסכנת את המשך הקיום שלנו פה, זיהום סביבתי שגם הוא פוגע בכדור הארץ בו אנו חיים וגם ניכור חברתי.

איזה סוג של מיומנויות או כישורים נדרשים על מנת להתמודד עם אתגרים משמעותיים? כדי להתמודד עם אתגרים משמעותיים, צריך בעיני חשיבה יצירתית, התמדה, עקשנות ויכולת התמודדות עם אנשים שחושבים אחרת ולא מוכנים להקשיב לדעות שונות משלהם.

מי היא דמות ההשראה שלך? אבא שלי הוא דמות השראה בשבילי. הוא כל הזמן מחפש נושאים חדשים ללמוד ולחקור, ותמיד מרגיש שהוא יכול לדעת יותר. הוא מלמד אותי הרבה, ואני מאוד מעריכה אותו.

מה המסר שחשוב לך להעביר לדור הבא? הסתכלו מה קורה מסביבכם, החליטו מה יש לשמר ומה יש לשפר, ובחרו מהי הדרך בה אתם הולכים לפעול.

בועז צבי פלדות

בועז פלדות (צילום: באדיבות המצולם)
בועז פלדות | צילום: באדיבות המצולם

גיל: 16 

יישוב: ירושלים

בית ספר: תיכון תורני ע"ש הימלפרב

שם התוכנית + מוסד אקדמי: תוכנית אידיאה באוניברסיטה העברית בירושלים (מיזם משותף של משרד החינוך ומרכז מדעני העתיד של קרן מיימונידיס).

קצת עליי: בימים אלו אני מתחיל את כיתה י"א ועובר תהליך של הדרכה בחוגי סיירות. בנוסף, לא מזמן הצטרפתי להרכב מוזיקלי שאני מאוד אוהב. אני עובד בתוכנית על עבודת מחקר בתחומים הומניים במשקל של חמש יחידות לימוד. במקרה שלי המחקר מתמקד במחשבת ישראל ופילוסופיה. אני גם ממש אוהב לקרוא (חנון טיפוסי) ואוהב לנגן בתופים. החלום שלי הוא יצירת חברה שבה יש איזון בין הפרט לכלל בצורה שווה, חברה שאין בה טאבו והיא יכולה להתמודד עם הקצנה לא על ידי פוליטיקלי קורקט אלא על ידי שכנוע אמיתי. חברה שלא מדחיקה בעיות אלא נותנת להם מקום, חברה של שקיפות ואמת, חברה אידיאלית.

קצת על הלימודים שלקחתי בהם חלק ואני גאה בהם: במסגרת המחקר שלי בהנחיית שרגא ביק אני חוקר על קשר בין הרב הנזיר לבין פילוסוף בשם ליאו שטראוס. אני מנסה להרחיב את המושג "מחשבת ישראל" בכדי לכלול בו גם את ליאו שטראוס שממבט ראשון לא נראה קשור למחשבת ישראל, מכיוון שהוא פילוסוף שחי את חייו כיהודי חילוני ואין לו שום דבר שקושר אותו לאיזשהו מקור יהודי, אלא רק בתחום התמחותו – פילוסופיה פוליטית.

בנוסף, אחת החוויות המדהימות ביותר שיצא לי לחוות הייתה טיסה להודו למשך חודשיים וחצי (שהיו אמורים במקור להימשך חמישה חודשים אבל התקצרו בגלל הקורונה). הטיול היה חוויה כוללת של לימודים בבית ספר בינלאומי, כאשר בכיתה של שמונה איש יש נציגים מחמש מדינות. כל היציאה מאזור הנוחות והתפקוד האקדמי בחו"ל היוו אתגר מעניין מאוד.

איך תרצה להשפיע בעתיד על האנושות או על העולם? אני רוצה להשפיע, מתוך זה שהבנתי שהדוקטרינה החינוכית של היום מושפעת מתורת פילוסופים לפני יובל. הבנתי כי מה שהפילוסופים קובעים היום, בעוד יובל יהיה הנורמה המוסרית שתעטוף את העולם. לכן, אני רוצה לייצר דוקטרינה מוסרית שיכולה לשרוד את המזג האנושי, ואת הדעות הקדומות. אני רוצה ליצור מערכת מוסרית שתכיל את מירב המוסריות התיאורטית ואת מירב המוסריות המעשית. מתוך המערכת הזו, תיווצר חברה טובה יותר, מאוזנת יותר, ופחות מוקצנת.

הרצון שלי להשפיע מגיע מהסתכלות על העולם, על מה שקורה לנו בחצר האחורית, על מה שקורה בארה"ב ובאירופה. המוסר כערך מצטמצם לכדי אמרות של פוליטיקלי קורקט שהופך את הכל לטאבו, כי הכל מותר ובאותו זמן הכל אסור. האם אני יכול להביע התנגדות למחאת האפרו-אמריקאים בארצות הברית, בלי שיימינג נלווה? האם אני יכול להתבטא נגד מהגרים מסודן בדרום תל-אביב, בלי להיות: "גזען" , "חסר לב" או "מפלצת"? מתי הפכנו לעולם שבו מותר לעשן סמים קלים במקומות שונים בעולם אבל מסוכן להביע את דעתך בפומבי, כי "שומרי האמונים" יעשו ממך קציצות? הבעיה לדעתי נעוצה במשבר מוסרי שנוצר לאחר מלחמת העולם השנייה, בה החברה האירופאית, כנציגת העולם המודרני, הרימה ידיים מניסיון לתבוע מוסריות מהאדם. האדם נותר ללא חוק מוסרי שינחה אותו, והוא מובל להפגנות שמסתיימות בהפיכה נגד השלטון הדמוקרטי בעולם, לוונדליזם בשם השוויון ואף לרצח כאמצעי הגיוני לשינוי.

מה האתגר הכי משמעותי לדעתך שהאנושות צפויה להתמודד איתו? האיום הגדול ביותר שאני צופה לאנושות הוא האיבוד של המוסר ושל האמת כאידאלים ששווה לחיות בשבילם.

איזה סוג של מיומנויות או כישורים נדרשים על מנת להתמודד עם אתגרים משמעותיים? המיומנות הנדרשת מול האיום הזה היא כוח רצון. הרצון הוא המנוע של האדם והוא יכול לגרום לאדם להרים הרים אם צריך. עוד מיומנות שחובה עלינו לפתח היא חשיבה ביקורתית. כלומר לחשוב האם מה שאומרים לי הוא באמת האמת, כל האמת, ורק האמת? צריך לבדוק, להשוות ולהצליב מידע כדי לקבל את הידיעה הרחבה ביותר. אם יש רצון לאדם, שום דבר לא יזיז אותו מהחזון שלו. גם מגיפה עולמית, גם מלחמות, גם שגעונות שונים - אם נרצה לחיות פה ביחד אז זה יקרה.

מי היא דמות ההשראה שלך? אני שואב השראה מהרבה מקורות. אחד מהם הוא בוב דילן - המשורר שהצית שינוי, שלא פחד להגיד את האמת, על הדברים הטובים ועל הפחות. אדם שבאמצעות שירה ומוזיקה, הביע את המחאה הפרטית שלו שהציתה מיליונים. הוא היה אדם שקט, עם קול צרוד שמסתכל על החברה ואומר מה הוא רואה. באותה קטגוריה נמצא גם אהוד בנאי, שגם אותו אני מעריך מאוד.

מה המסר שחשוב לך להעביר לדור הבא? אני חובב טיולים מושבע, וגם חבר בחוג סיירות של קק"ל. במהלך הטיולים שלנו כחוג, למדתי לראות את הארץ שלנו, את המגוון שלה, את היופי שלה, את השבריריות שיש לאיזון בין הגולן הירוק לבין הנגב הצהוב והרי אילת האדומים. הטבע כאן כדי להזכיר לנו מאין באנו ושלמה שאנחנו עושים, יש השפעה על לאן נלך. במיוחד לאור ההתחממות הגלובלית, עלינו לעשות מאמצים גדולים עוד יותר להפסיק את ההרס של הטבע הישראלי והעולמי. הטבע היה כאן לפנינו, אז בואו נשמור גם לילדים שלנו קצת, שידעו על מה גדלנו.

בר שפר

בר שפר (צילום: באדיבות המצולם)
בר שפר | צילום: באדיבות המצולם

גיל: 17

יישוב: עין ורד

בית ספר: קריית חינוך דרור

שם התוכנית + מוסד אקדמי:נבחרת ישראל בכימיה (טכניון, פקולטה לכימיה ע״ש שוליך).

קצת עליי: לנבחרת ישראל בכימיה הצטרפתי בשנה שעברה. בהתחלה הלימודים היו מאתגרים בגלל הרמה הגבוהה, אבל אני מרגיש שעם הזמן החלטתי להתמסר יותר לרעיון ולהקדיש חלק משמעותי מהזמן הפנוי שלי ללמידה והכנה לתחרויות. בזמן הפנוי שנשאר לי אני מנגן בפסנתר ומתאמן בקראטה. בנוסף, אני גם אוהב לטייל באופניים ולקרוא ספרים. אני עדיין לא יודע להגיד מה ארצה לעשות בעתיד, אבל אני מאמין שאתעסק במדע ואנסה לגלות דברים חדשים לטובת אנשים.

קצת על ההישגים שלקחתי בהם חלק ואני גאה בהם: בשנתיים האחרונות השתתפתי באולימפיאדת הכימיה הישראלית. בשנה שעברה זכיתי במקום השני לכיתה י"א, והשנה זכיתי במקום הראשון הכללי. השנה נבחרתי לייצג את ישראל באולימפיאדה הבינלאומיות בכימיה וזכיתי במדליית כסף. בנוסף, לפני כשלוש שנים ביצעתי מחקר במעבדה במכון ויצמן. במחקר בדקתי את הפוטנציאל של מולקולות חדשניות, כתרופה למיאלומה נפוצה, שזה סוג של סרטן הדם. בחודש פברואר האחרון אף הצגתי את המחקר בכנס מדעי בינלאומי.

איך תרצה להשפיע בעתיד על האנושות או על העולם? אני חושב שאנחנו חיים במציאות שבה כל הפתרונות לבעיות של האנושות נמצאים סביבנו, ואנחנו רק צריכים לגלות אותם. אני מקווה שבעזרת המדע אוכל להיות מהאנשים שיעשו זאת.

מה האתגר הכי משמעותי לדעתך שהאנושות צפויה להתמודד איתו? בעשורים הקרובים הגידול באוכלוסין יהווה בעיה משמעותית לאנושות, בעיקר בגלל שמשאבי הטבע שכדור הארץ מציע לנו, מתחילים לאזול, וכמות המזון שניתן לייצר גם היא מוגבלת. כמו כן, כבר היום ניתן לראות בישראל, שישנה בעיה של שיכון כל האזרחים בצורה טובה, ובעתיד, כשהאוכלוסייה תמשיך לגדול, נצטרך למצוא פתרון גם למצוקת הדיור והתחבורה שתיווצר. 

איזה סוג של מיומנויות או כישורים נדרשים על מנת להתמודד עם אתגרים משמעותיים? באופן אישי, אני יכול להעיד שלא כל הנושאים בכימיה קלים לי באופן טבעי, אבל אני מצליח להתמודד איתם בעזרת התמדה והרבה עבודה קשה. בנוסף, מהסתכלות על אנשים מצליחים לאורך ההיסטוריה, בולטות 2 תכונות: הראשונה היא יצירתיות – רק אנשים שמסוגלים לחשוב על דברים חדשים, באמת מצליחים. התכונה השנייה היא נחישות. כשאנשים עומדים מול אתגר משמעותי, רוב האנשים נוטים לוותר, אבל אלו שהם יותר נחושים ולא מוותרים בקלות, בסוף מצליחים.

מי היא דמות ההשראה שלך? דמות ההשראה שלי היא אלכסנדר פלמינג, מגלה האנטיביוטיקה הראשונה. כנראה האדם שהציל את החיים של הכי הרבה אנשים לאורך ההיסטוריה.

מה המסר שחשוב לך להעביר לדור הבא? הדור שלנו יתמודד בשנים הבאות עם אתגרים שהאנושות עוד לא הכירה כמו משבר האקלים, הגידול באוכלוסייה ודברים לא צפויים אחרים, כדוגמת משבר הקורונה. אני חושב שאנחנו מסוגלים להתמודד עם כל האתגרים האלו, אבל לצורך כך נדרש בעיקר לדבר אחד- הסתגלות לשינויים. לדור שלנו יהיה אורח חיים שונה מלדור שלפניו, אבל המפתח להתמודדות טובה עם השינויים, היא היכולת להסתגל אליהם, וליצור מציאות חדשה.

בת חן סבהט

בת חן סבהט (צילום: באדיבות המצולמת)
בת חן סבהט | צילום: באדיבות המצולמת

גיל: 17

יישוב: אשקלון

בית ספר: מקיף עירוני ד' ע"ש רבין

שם התוכנית + מוסד אקדמי: תוכנית אלפא במכון ויצמן (מיזם משותף של משרד החינוך ומרכז מדעני העתיד של קרן מיימונידיס).

קצת עליי: ה"מפלט האומנותי" שלי הוא בהחלט הציור, וזה אחד מהדברים שאני הכי נהנית לעשות בזמני הפנוי. אני גם מאוד אוהבת להאזין למוזיקה, וכמו כל בן נוער אחר בארץ - נטפליקס. בתוכנית ביצעתי מחקר בתחום האימונולוגיה, שהוא תת-תחום במדעי החיים שעוסק במערכת החיסון. נחשפתי לנושא המעניין הזה שבלי התוכנית כנראה שלא הייתי נחשפת  אליו, היות ואני לא לומדת ביולוגיה בבית-הספר. מעבר לכך יש לי חלום לטייל בעולם ולעשות דברים שאני נהנית מהם גם בחיי הבוגרים, ולא להיכנס לשגרה אחת.

קצת על הלימודים שלקחתי בהם חלק ואני גאה בהם: אני הכי גאה במחקר שביצעתי באלפא. למדתי ממנו הרבה דברים חדשים - משפה מדעית ותחומים שללא המחקר לא הייתי לומדת עליהם ועד לתכונות שהיו בי ולא ידעתי עליהן לפני כן. קיבלתי נקודות לשימור ולשיפור בעצמי. בנוסף, להיכנס למעבדה אמיתית ולהשתמש באותם משאבים וכלים כמו דוקטורנטים וסטודנטים לתואר שני, זוהי זכות שלא רבים זכו בה.

איך תרצי להשפיע בעתיד על האנושות או על העולם? ארצה להיות פעילה חברתית אך גם להשפיע בתחומי. אקטיביזם, אך גם הצלחה אישית שלי בתחומים שקשה להצליח בהם כאישה, תביא להשפעה גדולה בעיניי.

מה האתגר הכי משמעותי לדעתך שהאנושות צפויה להתמודד איתו? חד משמעית משבר האקלים. לצערי הסיבה שבכלל הגענו למצב הזה היא התעלמות גורסת מההשפעה שלנו על כדור הארץ, בנוסף לחוסר האמון של השלטונות הגדולים בעולם במדענים שהזהירו שוב ושוב לגבי המצב המדרדר. לדעתי צריכה להיות כאן פעילות כלל עולמית בזמן הקרוב, או שנגיע לנקודת אל-חזור.

איזה סוג של מיומנויות או כישורים נדרשים על מנת להתמודד עם אתגרים משמעותיים? פתרון בעיות ובנוסף התמודדות עם כישלונות. אדם שיודע להתמודד עם מצב שבו דברים לא הולכים בדיוק כמו שהוא תכנן בהתחלה, צריך לדעת לפתור בעיות ולהמשיך לחשוב על תוכנית חלופית.

מי היא דמות ההשראה שלך? יש לי המון דמויות שמהוות עבורי השראה בתחומים שונים. בתחום החברתי הייתי בוחרת את מרטין לותר קינג ומרשה פ' ג'ונסון, על השינויים שגרמו בארה"ב, שהפכו להשראה לקהילות רבות מסביב לעולם.

מה המסר שחשוב לך להעביר לדור הבא? הייתי מבקשת מהם לכוון למדע, לרפואה ולהנדסה. להאמין למדענים ולקרוא את מה שיש לענף המדעי להגיד. חשוב לקרוא מחקרים, להיות מודעים למה שקורה בעולם, ויותר מכל לנצל את כמות הטכנולוגיה והמדע הנגיש, דבר שהדורות הקודמים לא יכלו לעשות.

גל מתתיהו

גל מתיתיהו (צילום: ליאור בר הלל)
גל מתיתיהו | צילום: ליאור בר הלל

גיל: 17

יישוב: חיפה

בית ספר: ליאו בק

שם התוכנית + מוסד אקדמי: נבחרת פיזיקה (מרכז חוסידמן, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב) ותוכנית אודיסיאה בטכניון (מיזם משותף של משרד החינוך ומרכז מדעני העתיד של קרן מיימונידיס).

קצת עליי: אני משתתף בנבחרת הפיזיקה הארצית כבר שנתיים, ונהנה מכל רגע. אנחנו לומדים לחשוב כמו פיזיקאים - לפתור ולמדל בעיות אמיתיות מהטבע כדי שנוכל להבין את העולם טוב יותר ולשפר אותו באמצעות הפיזיקה. הצלחתי לגלות תחומים חדשים במדע שלא נגעתי בהם קודם ואני מרוצה מזה. בתוכנית אודיסאה הצלחתי להרחיב את תחומי הידע שלי במדע, וגם למדתי נושאים חדשים שלא נגעתי בהם – כימיה, ביולוגיה, אלקטרוניקה ועוד – וגם נושאים אקטואליים שכל אזרח במדינה צריך לדעת. דרך התוכנית גיליתי את הזיקה שלי למדעי המחשב, והיום אני משלים תואר ראשון בטכניון.

מעבר ללמידה ולמחקר, אני אוהב לעשות ספורט מכל מיני סוגים – ריצה, כדורסל, כדורגל וגם כושר. אני אוהב משחקי חשיבה וחידות, ומייצג את ישראל בנבחרת הצעירה בברידג' באליפויות בינלאומיות. אני אוהב מוזיקה ומנגן על גיטרה. כיום אני עדיין לא בטוח מה החלום שלי, אבל אני יודע שארצה להשפיע על החברה ושאנשים ישתמשו בדברים שאייצר או אחקור, כך שאייעל את החברה באיזשהו אופן.

קצת על ההישגים שלקחתי בהם חלק ואני גאה בהם: כחלק מתוכנית האימונים השלמנו סדרת מעבדות בפיזיקה שתרמה לידע המעשי שלנו בנושאים שונים (מכניקה, חשמל ומגנטיות, תרמודינמיקה). מעבר לנבחרת, בתואר עשיתי פרויקטים בנושאים שונים במחשבים: תכנות משחקים בשפות שונות, בניית קומפיילר, תיחזוק בסיסי נתונים ועוד.

איך תרצה להשפיע בעתיד על האנושות או על העולם? אני חושב שלהשפיע על האנושות זה מושג רחב, ושיש לי אפשרות לעשות את זה בכל מיני תחומים. אני מקווה שאצליח לשפר את החברה בתחום ההייטק, ושהתוצר שלי יהיה שמיש וישפר את החיים של אנשים רבים. אשמח לקדם את המדע כך שתהיה אפשרות לחברה ולתעשייה הישראלית והעולמית להתפתח ולפרוח בתחומים שונים.

מה האתגר הכי משמעותי לדעתך שהאנושות צפויה להתמודד איתו? האתגר האמיתי של האנושות הוא לדעת להתפתח בתחום הטכנולוגי בלי לתת לתחום עצמו להשתלט על האנשים. אמנם לא מדובר בהכרח במתקפת רובוטים, אבל כבר בעידן הטכנולוגי הנוכחי הרבה אנשים (כולל אותי) נשאבים למכשירים ונותנים להם לעשות הכל, מבלי לחשוב בעצמם. לדעתי בטווח הארוך זה יכול לפגוע ביכולות החשיבה והדמיון.  

איזה סוג של מיומנויות או כישורים נדרשים על מנת להתמודד עם אתגרים משמעותיים? לדעתי מיומנות הכרחית היא התמודדות במצבי לחץ. לדעת להרגיע את עצמך ולהתרכז במשימה ולא במה שמסביב, שלרוב מפריע. כדי לפתור בעיה צריך לדעת "לתקוף" אותה מכיוונים שונים, ולא להתייאש, אם אחת הדרכים לא מצליחה - כנראה שיש דרך אחרת יותר טובה, וצריך למצוא אותה.

כדי להתמודד עם אתגרים מסוג אחר (ולא מבחנים), אני חושב שהמיומנות הכי חשובה היא עבודת צוות - לדעת מתי לסמוך על חברי הקבוצה וגם זו לא בושה לבקש עזרה כשצריך. בסופו של דבר האתגרים האמיתיים נפתרים בשילוב של מיטב המוחות בתעשייה או באקדמיה, ולא מעבודה של אדם אחד. לא תשאל - לא תדע.

מי היא דמות ההשראה שלך? הדמות שבחרתי באה דווקא מתחום הספורט - מייקל ג'ורדן. ברגע שהציב לעצמו מטרה הוא עשה הכל כדי להגיע אליה, וזה משהו שאני מאמין בו בעצמי. הוא היווה השראה אמיתית להרבה אנשים שאולי לא האמינו בעצמם ולא הבינו שכל מה שצריך לעשות הוא לחפש את הצעד הבא לשיפור ולעבוד קשה כדי להתקדם.

מה המסר שחשוב לך להעביר לדור הבא? תנסו לקבל יותר ולהיפתח בפני אנשים אחרים. בסופו של דבר לא כולם יישארו חברים, אבל אני חושב ששווה לפחות לנסות להתחבר עם כמה שיותר. למדתי שגם מי שלא חשבת שתתחבר אליו בהתחלה יכול להיות החבר הכי טוב שלך, ולא כדאי לשלול ישר לפי מראה חיצוני או רושם ראשוני. לא מפסידים מלנסות.

וורד יחיא

וורד יחיא (צילום: עדן יחיא)
וורד יחיא | צילום: עדן יחיא

גיל: 18

יישוב: טייבה

בית ספר: רב תחומי עמל טייבה

שם התוכנית + מוסד אקדמי: נבחרת ישראל בכימיה (טכניון, פקולטה לכימיה ע״ש שוליך).

קצת עליי: אני בן שני במשפחה בת שלושה ילדים. סיימתי את תוכנית אלפא במחקר פיזיקה בהצטיינות וכעת אני במשלחת הכימיה לשתי האולימפיאדות בחודש יולי. מעבר לתחום המדע, התחביבים שלי הם משחקי מחשב והרכבת פאזלים.

קצת על ההישגים שלקחתי בהם חלק ואני גאה בהם: אחד הדברים שאני מאוד גאה בהם זו השתתפותי בנבחרת כימיה, העובדה שהצלחתי להתגבר על כל האתגרים שהיו עד שהגעתי למשלחת וזכיתי במדליית ארד. זו חוויה שאני מאוד גאה בה ולמדתי ממנה הרבה לקחים ומסרים להמשך החיים הבוגרים שלי.

איך תרצה להשפיע בעתיד על האנושות או על העולם? אחד התחומים שאני שואף להשפיע באמצעותם על האנושות הוא מחקר הננו-טכנולוגי, העוסק בחומרים קטנים וחדשים. מדובר בתחום חדש שמסוגל לתרום לפתרון בעיות רבות כמו מחסור במי שתייה ועוד.

מה האתגר הכי משמעותי לדעתך שהאנושות צפויה להתמודד איתו? אני מרגיש שהאנושות הולכת לקראת אתגרים כמו חוסר במי שתייה, במקורות אוכל ובמקורות אנרגיה. כל אלו הם תוצאה של חוסר בשטח יעיל וכן גידול האוכלוסייה עם השנים.  

איזה סוג של מיומנויות או כישורים נדרשים על מנת להתמודד עם אתגרים משמעותיים? על מנת להתמודד עם אתגרים משמעותיים, צריך בעיני לדעת להתמודד עם מצבי לחץ ולתפקד בהם, לצבור ידע קודם וניסיון  וכן להסתכל על הבעיות מכמה זוויות שונות. בנוסף, למידה מטעויות והפקת לקחים היא מיומנות חשובה בכל מה שנוגע למחקר, וגם חשיבה מחוץ לקופסא.

מי היא דמות ההשראה שלך? אין לי ממש דמות השראה שאני רוצה להיות כמוה, אבל אין ספק שגאנדי היה בן אדם שהעמדות שלו והשקפת העולם שלו דומות לאלו שאני מחזיק בהן.

מה המסר שחשוב לך להעביר לדור הבא? חשוב לי שהדור שלנו יבין את החשיבות של שמירה על חיים ירוקים ועל איכות הסביבה. בסופו של דבר אנחנו אמורים להמשיך את החיים על פני כדור הארץ וכדי שזה יקרה אנחנו חייבים לקחת את זה בחשבון. בהקשר החברתי אני מאמין שצריך לקדם גם שוויון זכויות ואי אפליה על רקע מגדר, דת, לאום או צבע העור.

יעל בהט

יעל בהט (צילום: באדיבות המצולמת)
יעל בהט | צילום: באדיבות המצולמת

גיל: 17

יישוב: בית זית

בית ספר: פלך ירושלים

שם התוכנית + מוסד אקדמי: תוכנית אודיסיאה באוניברסיטה העברית בירושלים (מיזם משותף של משרד החינוך ומרכז מדעני העתיד של קרן מיימונידיס).

קצת עליי: אני מאוד אוהבת ללמוד, ובמיוחד מדעים ומדעי המחשב. אני לומדת בתוכנית אודיסאה בירושלים כבר ארבע שנים וחשוב לי להשקיע גם בתחומים אחרים שמעניינים אותי - יש לי חגורה שחורה בטאקוונדו שזה ענף שאני מתאמנת בו כבר תשע שנים. בנוסף אני רשג"דית של שכבה ט' בשבט הצופים המדהים שבמושב שלי ומשתדלת כמובן לא לשכוח להקדיש זמן לחברים. חלומות לטווח הרחוק יש הרבה, אבל קודם כל אני מתגייסת וחשוב לי לתרום כמה שיותר לצה"ל בשנים הבאות.

קצת על הלימודים שלקחתי בהם חלק ואני גאה בהם: התחלתי ללמוד בתוכנית אודיסאה בכיתה ט'. למדתי במסלול של פיזיקה ומתמטיקה והגעתי לשם כי אלה תחומים שמאוד אהבתי בבית הספר ורציתי ללמוד ברמה יותר גבוהה. בסוף כיתה י' התחלתי ללמוד לתכנת במגמת מדעי המחשב והבנתי שהתחום הזה ממש מעניין אותי. התוכנית אפשרה לי לקחת בנוסף לקורסים של המסלול גם קורסים במחשבים וכיום אני עושה תואר במדעי המחשב ומתכננת להמשיך בתחום זה גם בעתיד.

איך תרצי להשפיע בעתיד על האנושות או על העולם? שוויון הזדמנויות. מפריע לי שבסופו של דבר, המקום שאהיה בו הוא לא רק תוצאה של היכולות וההשקעה שלי, אלא גם של העובדה שלא לכולם יש את אותן האפשרויות. אני חושבת שאנחנו בכיוון הנכון אבל הדרך עוד ארוכה, והדור שלנו אחראי על הצעד הבא.

מה האתגר הכי משמעותי לדעתך שהאנושות צפויה להתמודד איתו? משבר האקלים. איכות הסביבה זה נושא שמאוד חשוב לי כי עם כל יום שעובר אנחנו הורסים את הסביבה אפילו יותר ובקרוב כולנו נצטרך להתמודד עם ההשלכות.

איזה סוג של מיומנויות או כישורים נדרשים על מנת להתמודד עם אתגרים משמעותיים? אני לא חושבת שיש צ'ק ליסט של תכונות שצריך בשביל להצליח, מעבר להתמדה ולנכונות לא לוותר כשמשהו לא הולך, אבל כן צריך לרצות את זה וצריך מוטיבציה. לדעתי חשוב לבחור את האתגרים הנכונים - את מה שאת טובה בו וגם אוהבת ומוכנה להשקיע בשביל להתקדם בו ולהיות הכי טובה שאפשר.

מי היא דמות ההשראה שלך? קשה לבחור דמות אחת. אני שואבת השראה מכל כך הרבה אנשים סביבי - חברים, מורים, החניכים בצופים וכמובן מהמשפחה.

מה המסר שחשוב לך להעביר לדור הבא? אל תפחדו לנסות דברים חדשים, להשקיע במה שחשוב לכם, להרים פרויקטים, להיות ייחודיים וללכת עם מה שאתם מאמינים בו. כמו שד"ר סוס כתב:

Be who you are and say what you feel, because those who mind don't matter and those who matter don't mind

מיכל אידלמן

מיכל אידלמן (צילום: אניטה אידלמן)
מיכל אידלמן | צילום: אניטה אידלמן

גיל: 17

יישוב: יקנעם עילית

בית ספר: מקיף אורט ע"ש יגאל אלון

שם התוכנית + מוסד אקדמי: מסלול סייבר של תוכנית אודיסיאה בטכניון (מיזם משותף של משרד החינוך, מערך הסייבר הלאומי במשרד רה"מ ומרכז מדעני העתיד של קרן מיימונידיס).

קצת עליי: אני נמצאת בתוכנית אודיסאה כבר שלוש שנים ומאוד נהנית מהעבודה עם מחשבים בדגש על תכנות. אני אוהבת לעבוד עם מבני נתונים ולבנות מערכות שונות. בנוסף ללימודים ולפן המדעי, בזמני הפנוי אני גם נהנית לשחק במחשב, להיפגש עם חברים, לתפור ולרקום. תחומים נוספים שמעניינים אותי הם פוליטיקה ופמיניזם. 

קצת על הלימודים שלקחתי בהם חלק ואני גאה בהם: השנה אני לומדת קורס מבוא לתכנות מערכות בו אנחנו לומדים על מבני נתונים בשפת C ובשפת ++C וגם קצת בשפת פייתון. למדתי השנה גם את הקורס אלגברה א' שהוא קורס מתמטי וגם התנסינו במעבדות המחשבים בטכניון בעבודה עם לינוקס ובכתיבת scripts בפייתון. אני מאוד נהנית מעבודה עם מחשבים ובמהלך השנה בנינו בשיעורי הבית מערכות בסיסיות שהיו מאוד מהנות ואני גאה בהן.

איך תרצי להשפיע בעתיד על האנושות או על העולם? אני מאוד אשמח בעתיד לשפר את היכולות של כולם להגן על עצמם ברשת. יש הרבה מאוד סכנות בעולם הדיגיטלי ואני מקווה למצוא דרכים יעילות וחדשות להגן על משתמשים.

מה האתגר הכי משמעותי לדעתך שהאנושות צפויה להתמודד איתו? אני מאמינה שהאתגר הכי משמעותי יהיה שמירה על הפרטיות ועל הזהות של עצמך בעתיד. יכולות הפריצה רק משתדרגות ככל שהזמן עובר ואני מאמינה שגניבת זהויות ומכירת פרטים אישיים של אנשים (מה שכבר כיום היא בעיה לא קטנה) יהיה האתגר הכי משמעותי שלנו.

איזה סוג של מיומנויות או כישורים נדרשים על מנת להתמודד עם אתגרים משמעותיים? הכישורים שנדרשים על מנת להתמודד עם אתגרים משמעותיים הם גמישות, אחריות והתמדה. גמישות, כי מישהי שפותרת בעיות תמיד צריכה להיות מוכנה לכך שמשהו עומד להשתנות ולהסתדר בהתאם. אחריות כלפי הסביבה היא מה שיגרום לרצון לפעול ולפתור את הבעיה שמולה. ההתמדה גם היא חשובה כי אתגרים משמעותיים לא נפתרים בקלות וחשוב להמשיך לנסות.

מי היא דמות ההשראה שלך? דמות ההשראה שלי היא מארי קירי. היא אמנם לא מתעסקת בתחום שאני לומדת אותו, אך היא מדענית מדהימה שפרצה גבולות כאישה בתקופתה ופילסה את הדרך למדעניות רבות אחריה. היא לא נתנה לביקורת הציבורית לעצור בה והמשיכה לעבוד בתחומה. מבחינתי היא אישה חזקה ועוצמתית ששינתה את פני ההיסטוריה.

מה המסר שחשוב לך להעביר לדור הבא? אני מקווה שהייצוג הנשי בעולם המדעי, הטכנולוגי והפוליטי, בארץ ובעולם, יגדל. דבר כזה יקרה רק אם נמשיך לחזק את הילדות בעולם ולעודד אותן ליזום וללמוד. המסר שלי לכל ילדה וילד שקוראים את זה הוא - "את מסוגלת, אני מאמינה בך".

מישל קלמן

מישל קלמן (צילום: אמיר ליברמן)
מישל קלמן | צילום: אמיר ליברמן

גיל: 17

יישוב: חולון

בית ספר: התיכון השש שנתי ע"ש פנחס אילון

שם התוכנית + מוסד אקדמי: מסלול סייבר של תוכנית אודיסיאה באוניברסיטת תל-אביב (מיזם משותף של משרד החינוך, מערך הסייבר הלאומי במשרד רה"מ ומרכז מדעני העתיד של קרן מיימונידיס).

קצת עליי: כחלק מהשתתפותי בתוכנית אודיסיאה, מלבד מהלימודים האקדמיים ניקרו בדרכי הזדמנויות מדהימות. השתתפתי בפאנל חניכה של בניין צ'ק פוינט ללימודי מדעי המחשב באוניברסיטת תל-אביב בנוכחותו של גיל שוויד, חוויה מדהימה שלימדה אותי הרבה על תחום המחקר באוניברסיטה ועולם ההייטק. בנוסף השתתפתי בסרט דוקומנטרי בשם "THE LEAP" העוסק בישראל כמדינה מובילה בתחום ההייטק ופורצת דרך בתחום הסטרטאפים. התראיינתי בו בנוגע לשאלות פילוסופיות על בינה מלאכותית, השפעתה על ההשכלה ומצוינות בתחומים מדעיים. בקרוב אני עתידה להתגייס למסלול של גמא ומקווה שהידע שצברתי במהלך לימודיי האקדמיים במסגרת אודיסיאה יעזור לי לתרום במידה המיטבית בשירותי המשמעותי בצה"ל ובאזרחות. בזמני הפנוי אני אוהבת לקרוא, לטייל בעולם, לרוץ, לנגן בפסנתר, לבשל, ללמוד תחומים נוספים ומיומנויות חדשות. החלום שלי הוא להקים סטרטאפ מעניין וחדשני שיביא לתרומה משמעותית.

קצת על הלימודים שלקחתי בהם חלק ואני גאה בהם: אני נמצאת בשלב מתקדם של התואר הראשון שלי במדעי המחשב באוניברסיטת תל-אביב ואסיים אותו במהלך שירותי הצבאי. כחלק מתוכנית אודיסיאה ביצעתי שלושה פרויקטים שנתיים בתחומי תקשורת מחשבים, אבטחה, מערכות הפעלה, וטכנולוגיית ה-hooking.

איך תרצי להשפיע בעתיד על האנושות או על העולם? אני רוצה להקים חברה משלי שתתמקד בפיתוחים שיקלו על חיי אנשים ויהפכו את עולמנו למקום בטוח יותר וטוב יותר. אני רואה את עצמי עומדת מאחורי חברה שמגשרת על פערים חברתיים, מתייחסת לאנשים על רקע יכולותיהם ולא על רקע מראה, דת, גזע או מין.

מה האתגר הכי משמעותי לדעתך שהאנושות צפויה להתמודד איתו? לדעתי האתגר המשמעותי ביותר שהאנושות צפויה להתמודד איתו הוא התכלות משאבי הטבע. ככל שהאוכלוסייה גדלה, רמת החיים עולה והטכנולוגיה מתקדמת, אנו רואים שהשימוש בהם גדל, ואם לא נפעל כנגד שימוש מאסיבי זה - יבוא יום ונתחרט על כך.

איזה סוג של מיומנויות או כישורים נדרשים על מנת להתמודד עם אתגרים משמעותיים? אני חושבת שהדבר הכי חשוב הוא להסתכל על אתגרים מזוויות שונות. בסופו של דבר אני מאמינה ששילוב בין תחומים הוא מה שיביא לפתרונות הכי יעילים ואלגנטיים.

מי היא דמות ההשראה שלך? ההורים שלי. הם עלו לארץ בגיל ההתבגרות, למדו, עבדו קשה וכיום הם אנשים מוצלחים, כל אחד בתחומו. יתר על כן, מאז שאני קטנה מרי קירי היוותה עבורי מודל להערצה. השילוב בין מדענית פורצת דרך לאשת משפחה ואמא מסורה עורר בי השראה.

מה המסר שחשוב לך להעביר לדור הבא? עשו את מה שאתם אוהבים! גם אם זה לא מה שמקובל בסביבתכם, או תחום שהוא "לא בשבילכם" מכל סיבה שהיא, אתם חייבים לעצמכם לנסות. מקסימום תצליחו.

נועה פריסלץ

נועה פריסלץ (צילום: באדיבות המצולמת)
נועה פריסלץ | צילום: באדיבות המצולמת

גיל: 17

יישוב: חיפה

בית ספר: ליאו בק

שם התוכנית + מוסד אקדמי: תוכנית אלפא בטכניון (מיזם משותף של משרד החינוך ומרכז מדעני העתיד של קרן מיימונידיס).

קצת עליי: מאז הקיץ של כיתה ט' אני חלק בתוכנית אלפא בטכניון, אבל מעבר לתחום המדעי בזמני הפנוי, אני אצנית במכבי חיפה ורצה במקצים של 100 ו-400 מטרים. בנוסף אני אוהבת לקרוא ולכתוב, להשתתף בהפגנות מידי פעם, לעשות יוגה וגם את הים.

קצת על הלימודים שלקחתי בהם חלק ואני גאה בהם: ערכתי מחקר במעבדתו של פרופ' ירון פוקס בטכניון תחת הנחייתן של אלינור קורן ורועי אנקווה במסגרת תכנית אלפא בטכניון. עם העבודה שכתבתי זכיתי השנה בתחרות מדענים ומפתחים צעירים. המחקר התעסק בחלבון המפתח בהתאבדות תאית של תאי גזע. למעשה מדובר בהשמדה עצמית שהתא מבצע ע"י הפעלת פקטורים רבים ותוך בקרת ביטוי מוקפדת. תוצאות המחקר תורמות להבנה יותר טובה של מוות תאי של תאי גזע במעי ושל תפקוד החלבון ARTS. הגילויים האלו מהווים בסיס לפיתוח תרופה שתעכב את החלבון ARTS באדם. תרופה כזו תוביל להחלמה ולהתחדשות המעי במצבים פתולוגיים כגון מחלות מעי דלקתיות (IBD) וההתאוששות לאחר טיפולי כימותרפיה.

איך תרצי להשפיע בעתיד על האנושות או על העולם? מחקר, ומחקר מדעי בפרט. לחקר הלא נודע יש משמעות גדולה עבורי, הוא דבר טהור כי הוא לא סובייקטיבי. ברור לי שבעתיד ארצה לחקור ולפתח, אבל מצד שני, אני מרגישה איזושהי אחריות לכלל החברה האנושית, אז ארצה להשפיע גם בתחום הזה.

מה האתגר הכי משמעותי לדעתך שהאנושות צפויה להתמודד איתו? אניח בצד את המשבר הקיומי המרחף עלינו ואת אוכל החגבים העתידי. יש לא מעט בעיות כלכליות ומוסריות שעלינו כחברה יהיה להתמודד איתן, אם בכלל נוכל. הגדולה שבהן - הפערים הסוציו-אקונומיים שהולכים וגדלים. אם כבר היום אפשר לומר שמאה האנשים העשירים בעולם מחזיקים ביחד יותר כסף מארבעה מיליארד האנשים הכי עניים, איפה נהיה עוד עשרים שנה?

איזה סוג של מיומנויות או כישורים נדרשים על מנת להתמודד עם אתגרים משמעותיים? לפי תפיסת עולמי, יצירתיות וניצול אופטימלי של כל המשאבים מולנו, יהוו דרך טובה להתמודד עם כל אתגר.

מי היא דמות ההשראה שלך? אין לי דמות השראה שארצה להיות כמותה – זה יהיה די משעמם, לא? לעומת זאת מאבקים מעוררים בי השראה. אני מאוד אוהבת ומאמינה בכוח ההתאגדות, בחדשנות, ובפריצת תקרות זכוכית. כל אלו מעוררים בי דחף עצום של השראה.

מה המסר שחשוב לך להעביר לדור הבא? אני מאמינה שכולנו, בכל דור, צריכים לדגול בעשיית הטוב למען החיים. עם זאת, לדור הצעיר אייעץ להיות ביקורתי, לבחוש במידע ובעובדות. הפייק ניוז נמצא בכל מקום מסביבנו. יש את אלו שמנצלים אותו לצרכיהם שלהם, וכולנו צריכים לנסות לרדוף אחרי פירורי האמת שנותרו לנו באופן רציונלי.

נעמה בר חיים

נעמה בר חיים (צילום: טלילאו)
נעמה בר חיים | צילום: טלילאו

גיל: 16

יישוב: נתניה

בית ספר: אולפנית בר-אילן

שם התוכנית + מוסד אקדמי: תוכנית אלפא באוניברסיטת אריאל (מיזם משותף של משרד החינוך ומרכז מדעני העתיד של קרן מיימונידיס).

קצת עליי: באלפא יצא לי לעבור מסלול מאתגר ומאוד מעניין של למידה והתפתחות אישית. למדתי איך לבצע מחקר אקדמי והתנסיתי בו. בתוכנית אלפא פגשתי חברות שהעשירו אותי ותמכו בי לאורך כל התוכנית וגם מעבר לה. ביום יום אני לומדת בקונסרבטוריון העירוני, מתכוננת לרסיטל הבגרות בחליל צד ומתנדבת במד"א.

קצת על הלימודים שלקחתי בהם חלק ואני גאה בהם: המחקר שעשיתי בתכנית בוצע במעבדה של ד"ר עמית קאשי במחלקה לפיזיקה באונ' אריאל ונגע בתחום האסטרופיזיקה ובפרט ב"סופרנובות מתחזות". סופרנובות הן התפוצצויות ענק שמתרחשות בכוכבים כבדים וחותמות את מחזור חייהם. במהלך השנים נתקלו חוקרים בהתפרצויות שונות של כוכבים שהיו נראות תחילה כמו התפוצצויות סופרנובה, אך התברר שכוכבים אלו עוד לא סיימו את מחזור חייהם והתפרצו שוב מספר פעמים. התפרצויות אלו נקראות "סופרנובות מתחזות" והמחקר שלי עוסק בשיטה למיון ואפיון כוכבים אלו.

איך תרצי להשפיע בעתיד על האנושות או על העולם? ההשפעה שלי על העולם תנבע מהמעשים שלי בכל תחום שהוא, בין אם מדובר במחקר אקדמי ובין אם מדובר ביחסים הבין אישיים שיצרתי ואצור עם הסובבים.

מה האתגר הכי משמעותי לדעתך שהאנושות צפויה להתמודד איתו? סכסוכים שנובעים מחוסר שוויון ואפליה. אנחנו צריכים לפעול כדי לוודא שלכל אדם באשר הוא, לא משנה מאיזה גזע, מין או מגזר הוא מגיע - יש את אותן האפשרויות ללמוד ולהתפתח. כולנו זכאים לממש את הפוטנציאל שלנו ולהיות מאושרים. אם נצליח לעמוד באתגר הזה, העולם יהיה טוב יותר והאנושות תתקדם ותתפתח.

איזה סוג של מיומנויות או כישורים נדרשים על מנת להתמודד עם אתגרים משמעותיים? מוסכם שאדם העומד לפני אתגר רציני ומשמעותי ורוצה לצלוח אותו זקוק ליכולת התמדה, אמביציה, יצירתיות ואולי גם סדר וקור רוח. למרות זאת, בעיניי חשובה בעיקר היכולת להאמין בעצמך ובכלל - להיות מודע לחסרונות וליתרונות שבך. חשוב ונכון ללמוד את האתגר מולו אנחנו מתמודדים אבל חשוב אפילו יותר להאמין בעצמך וביכולות שלך, ולהכיר את כלי הנשק העיקרי שלך בקרב, והוא - אתה עצמך.

מי היא דמות ההשראה שלך? הדמות שבחרתי היא רוזלין פרנקלין, מדענית פורצת דרך שפעלה בתחילת המאה ה-20 בתחום הפיזיקה הגרעינית והייתה חלק מהצוות שגילה את המבנה של החומר הגנטי, ה-DNA. למרות תרומתה העצומה, שאף הביאה למותה, מעטים הם האנשים שמכירים את שמה וזאת מפאת חוסר השוויון והיחס כלפי נשים במדע באותה התקופה. מעבר לכך, רוזלין התנדבה במאמץ המלחמתי וסיכנה את חייה למען הכלל.

מה המסר שחשוב לך להעביר לדור הבא? למרות ההתקדמות של המין האנושי בתחומים רבים בעשורים האחרונים, בתחום החברתי עלינו להמשיך ולעבוד קשה כדי לוודא שכולם יתחילו את חייהם מאותה נקודת הפתיחה.

עזריה איצקוביץ'

עזריה איצקוביץ' (צילום: באדיבות המצולם)
עזריה איצקוביץ' | צילום: באדיבות המצולם

גיל: 19

יישוב: בית אל

בית ספר: תיכון דרור, ירושלים

שם התוכנית + מוסד אקדמי: אסכולה, רשת הבוגרים של מרכז מדעני העתיד.

קצת עליי: במסגרת תכנית "אלפא" באוניברסיטה העברית בירושלים ביצעתי מחקר מונחה בתחום האפיגנטיקה-ביולוגיה. חיפשתי מסלולי אותות אפיגנטיים שעלולים להוביל להיווצרות גידול סרטני במוח של צעירים. בנוסף לחלק הזה בחיי, אני גם מתנדב במד"א כבר ארבע שנים. בשעות הפנאי שיש לי אני יוצא מדי פעם לגלישת מצוקים, שומע המון מוזיקה ומנגן קצת במפוחית. אני מתעניין מאוד בפוליטיקה הישראלית, וגם קצת בקולנוע. בעתיד אני חולם להיות רופא, ומתמיין כרגע לתוכנית "צמרת" של העתודה האקדמית ברפואה.

קצת על ההישגים שלי שאני גאה בהם: אני גאה מאוד בהתנדבות שלי במד"א. אני רואה את ההתנדבות כהזדמנות שלי להביא את מלוא הכישורים והמוטיבציה שלי כדי לתרום לחברה ולעזור לאנשים סביבי. אני רואה ערך גדול מאוד באנושיות ורגישות כלפי מטופלים, ומשתדל לעורר השראה בחניכים שלי בנושא. מבט או מילת תודה של מטופלים יכולים לתת לי אנרגיות חיוביות למשך תקופה.

איך תרצה להשפיע בעתיד על האנושות או על העולם? אני חולם להשפיע כמה שיותר כרופא, ולהקל על חייהם של כמה שיותר אנשים. בנוסף, יש לי מחשבות על עשייה חברתית או פוליטית בתחום של תרבות הדיון, של יעילות שיח ואווירה חברתית-פוליטית מכבדת בארץ.

מה האתגר הכי משמעותי לדעתך שהאנושות צפויה להתמודד איתו? קטונתי מלנבא. יש עדויות מדאיגות על תופעת בדידות כלל-אוניברסלית שגדלה ומתרחבת, וזה עניין שצריך להקדיש לו מחשבה. אני רואה גם בעייתיות גדולה ברידוד השיח והערכים. יש לחצים חברתיים גדולים שמובילים לערכים ריקים וסיסמאות. צריך אומץ כדי להבין ולומר דברים מנוגדים למה שמקובל.

איזה סוג של מיומנויות או כישורים נדרשים על מנת להתמודד עם אתגרים משמעותיים? אומץ והחלטיות הם כלים שעוזרים המון להתמודד עם אתגרים, לדעת לאן אני הולך ופשוט לצעוד לשם. גם משמעת עצמית היא הכרחית כדי לשמור על התקדמות לאורך זמן.

מי היא דמות ההשראה שלך? אני שואב השראה מדוקטור פאטץ' אדאמס, אבי הליצנות הרפואית. הוא הכניס כל כך הרבה אנושיות למקצוע הרפואה, ושינה אותו לחלוטין. מהפכן אמיץ שאני מושפע ממנו בהתנדבות ובחלומות שלי.

מה המסר שחשוב לך להעביר לדור הבא? היו אמיצים! תנו לאמונות שלכם להוביל אתכם ואל תיכנעו לפחדים. טפחו חשיבה ביקורתית, חפשו מאיפה נובעות האמונות שלכם וגבשו אותן בעצמכם. אל תקבלו כמובן מאליו את מה שלוחצים עליכם להאמין בו.

עמנואל גרבשטיין

עמנואל גרבשטיין (צילום: באדיבום המצולם)
עמנואל גרבשטיין | צילום: באדיבום המצולם

גיל: 17

יישוב: כרמיאל

בית ספר: אורט "כרמים"

שם התוכנית + מוסד אקדמי: תוכנית אודיסיאה במכללה האקדמית תל-חי (מיזם משותף של משרד החינוך ומרכז מדעני העתיד של קרן מיימונידיס).

קצת עליי: אני מתעניין בפיזיקה וחולם לעסוק במחקר בתחום. תכנית אודיסיאה עזרה לי להתקדם לכיוון הזה, וגם חשפה בפני תחומים רבים אחרים שלא התעניינתי בהם לפני כן. באודיסיאה השתתפתי בקורסים בנושא מתמטיקה, כימיה, פילוסופיה, ואפילו פיזיקת חלקיקים כהכנה לביקור במאיץ החלקיקים בשוויץ. כיום אני לומד באופן עצמאי תכנות מחשבים קוונטיים.

קצת על המחקר שלקחתי בו חלק ואני גאה בו: בשנת 2017 נראו לראשונה גלי כבידה מהתמזגות זוג כוכבי ניוטרונים – זו הייתה אחת מהתגליות החשובות של האסטרופיזיקה המודרנית. המחקר בו לקחתי חלק בטכניון התמקד בפיתוח גלאי שיאפשר לבצע זיהוי כיווני של התמזגויות אלו באמצעות התפרצויות קרינת הגמא שהן מייצרות. כיום, מציאת המיקום של ההתמזגויות על השמיים מהווה אתגר, לרוב ניתן רק לקלוט את גלי הכבידה שהן יוצרות, ולמצוא מיקום רק לאחר ניתוח נתונים מעמיק שלוקח שעות. לזיהוי כיווני מוקדם יש חשיבות רבה – הוא יאפשר לחקור את התופעה באמצעות כלים אסטרונומיים רבים וללמוד עליה יותר. הצגתי את המחקר בכנס עבודות מחקר אזורי "גליליום" וזכיתי בהצטיינות.

איך תרצה להשפיע בעתיד על האנושות או על העולם? אני רוצה להעלות את המודעות למדע ולפילוסופיה. לשתף עם אחרים את העניין הרב שאני מגלה בתחומים אלו ולעזור להבטיח עתיד טוב יותר לאנושות.

מה האתגר הכי משמעותי לדעתך שהאנושות צפויה להתמודד איתו? לפי דעתי ההתפתחות המשמעותית ביותר של האנושות תקרה כתוצאה מתהליך ההבנה איך להתמודד עם האתגרים הרבים העומדים בפניה באמצעות פיתוח ולא נסיגה. לדוגמה, לפתור את משבר האקלים מבלי לפגוע ברמת החיים מבחינה אנרגטית, תחבורתית, ותעשייתית. חלק מהפתרון לאתגר הזה הוא לפתח מקורות אנרגיה שהם גם ירוקים, אך גם עדיפים מכל בחינה על קודמיהם. ייתכן ולא ניתן יהיה לממש פתרונות כאלו במלואם, אך אני סבור שהתמודדות זו תוביל התפתחות משמעותית.

איזה סוג של מיומנויות או כישורים נדרשים על מנת להתמודד עם אתגרים משמעותיים? עבורי, היכולת להבין רעיונות בסיסיים לעומק ולהתמדה בסקרנות שלי הייתה חשיבות רבה בהתמודדות עם אתגרים.

מי היא דמות ההשראה שלך? הרבה אנשים היוו לי השראה, אך את רוב ההשראה שלי קיבלתי מסקרנות.

מה המסר שחשוב לך להעביר לדור הבא? אל תתנו לידע שלכם להיקבע על ידי המסגרות בהן אתם נמצאים. תמיד תשאפו ללמוד כמה שיותר מיוזמתכם, ושתפו יוזמות אלו עם אחרים.

ענבל גבע

ענבל גבע (צילום: ניצן זהר)
ענבל גבע | צילום: ניצן זהר

גיל: 18

יישוב: במקור מאשדוד אבל לומדת בחיפה

בית ספר: בוגרת מקיף ג' אשדוד

שם התוכנית + מוסד אקדמי: אסכולה, רשת הבוגרים של מרכז מדעני העתיד.

קצת עליי: בתכנית אלפא יצא לי לחקור בתחום הכימיה החישובית וכיום אני סטודנטית להנדסת חומרים בטכניון בעתודה האקדמית. בזמני הפנוי אני מנגנת על גיטרה ופסנתר ומשתתפת בנבחרת הדיבייט בטכניון, בה מנהלים על בסיס שבועי וויכוחים בנושאים מגוונים ויוצאים לתחרויות. יש הרבה מאוד תחומים שמעניינים אותי, בין אם מדעי המחשב, כימיה, או תת-תחומים בהנדסת חומרים שאני רוצה ללמוד עליהם לעומק. לכן אין לי מטרה אחת ויחידה של תחום עיסוק מוגדר, אבל אני בעיקר שואפת למצוא את הדברים שהכי מעניינים אותי ולהצליח לשלב ביניהם.

קצת על ההישגים שלקחתי בהם חלק ואני גאה בהם: ביצעתי את המחקר בתוכנית אלפא בהנחיית ד"ר אפרת בן זאב, במרכז לרפואה מותאמת אישית. חקרתי על מציאת מולקולות קטנות בעלות פוטנציאל לעכב את התפתחותו של גידול סרטני. המחקר נעשה באמצעות ידע ביולוגי וקליני על מחלת הסרטן ועל מחלה מטבולית נוספת, ציטרולינמיה סוג II, וכן בעזרת כלים של כימיה חישובית – מודלים ממוחשבים שחוזים את פוטנציאל העיכוב של המולקולה באמצעות ידע כימי.

בתהליך הזה נחשפתי לתחום הכימיה החישובית שמאוד עניין אותי, וכמובן רכשתי כלים של קריאת מאמרים ברמה אקדמית, ביצוע מחקר מדעי והצגתו. טסתי יחד עם המנחה שלי להציג את המחקר בכנס בתחום הכימיה החישובית ברומא, וזו הייתה חשיפה ייחודית לעולם האקדמיה שממשיכה ללוות אותי גם שנתיים אחרי סיום עבודת החקר.

איך תרצי להשפיע בעתיד על האנושות או על העולם? יש הרבה נושאים שמעניינים אותי, וכל אחד מהם יכול לכוון אותי לתחום אחר לחלוטין – מתעשיית התרופות, דרך פיתוח שבבי מחשב ועד עבודה במעבדה כימית. בכל תחום כזה, אני רוצה לחקור תופעות חדשות, ולעשות דברים שיש להם השפעה על העולם שאנחנו חיים בו היום – זה עשוי להיות פיתוח תרופה לסרטן, התמודדות עם בעיות שונות שמביא איתו משבר האקלים או פתרונות אחרים חדשניים.

מה האתגר הכי משמעותי לדעתך שהאנושות צפויה להתמודד איתו? אני חושבת שמשבר האקלים הוא אתגר שהאנושות כולה צריכה למצוא עבורו פתרונות משמעותיים, כאלו שישנו את הדרך בה אנחנו מתנהלים כיום. זה אתגר שאנו נעמדים מולו גם היום וההשלכות השליליות שלו מתעצמות ומשפיעות על החיים של כל היצורים החיים בכדור הארץ.

איזה סוג של מיומנויות או כישורים נדרשים על מנת להתמודד עם אתגרים משמעותיים? התמדה, התמדה ושוב התמדה. אני מאמינה שבסופו של דבר נקודת ההתחלה שלנו היא יתרון, אבל הדרך היחידה להתגבר על מכשולים ולהמשיך למרות הקושי היא שימור המוטיבציה להצליח ולהשקיע בדרך שלנו. כמובן שלאהבת התחום ולעניין בו יש משקל כאן, אבל אני חושבת שהם פשוט חלק מהדברים שמניעים אותנו.

מי היא דמות ההשראה שלך? אין לי דמות אחת שאליה אני נושאת עיניים, אבל ככלל, אני מאוד מעריכה אנשים שיוצרים בעצמם את השינוי. גרטה טונברג, למשל, סחפה אחריה אלפים, בלי קשר להיותה בת 17 ולמרות חוסר ההערכה שרבים הביעו כלפיה. זה אמנם לא מלווה אותי ביום-יום, אבל היא דמות מעוררת השראה.

מה המסר שחשוב לך להעביר לדור הבא? תבחרו לעשות את מה שאתם אוהבים. בסופו של יום, מי שחי את חייכם אלו רק אתם, אז מלאו אותם בתחביבים, בתחומי עניין מגוונים ובאנשים שמסבים לכם אושר.

רותם איריס אורעד

רותם אורעד (צילום: לוטם בן יעקב בן יעקב)
רותם אורעד | צילום: לוטם בן יעקב בן יעקב

גיל: 20

עיר: שהם

שם התוכנית + מוסד אקדמי: אסכולה, רשת הבוגרים של מרכז מדעני העתיד.

קצת עליי: במסגרת התוכנית אודיסיאה למדתי תואר ראשון בביולוגיה והכרתי חברים מדהימים. בנוסף לתחום המדעי יש לי כמה תחביבים ביניהם התעמלות קרקע ולאחרונה ספורט על עמוד וצפייה בסדרות פשע. החלום הכי גדול שלי הוא להיות נוירוכירורגית וחוקרת מוח ידועה בתקווה להשפיע על התחום.

קצת על ההישגים שלקחתי בהם חלק ואני גאה בהם: מלבד התוכנית שהשפיעה עליי רבות, אני מאוד גאה במחקר שאני מבצעת במרכז הרפואי "איכילוב", בתל-אביב. המחקר מתמקד במחלה שקרויה דמנציה עם גופיפי לוי (DLB), הצורה השנייה הנפוצה ביותר של דמנציה אחרי מחלת האלצהיימר. המחקר בהנחייתה של ד''ר תמרה שיינר.

איך תרצי להשפיע בעתיד על האנושות או על העולם? אני רוצה להשפיע בעיקר על תחום הרפואה ובמיוחד בנוירולוגיה, להביא לפיתוח תרופות וטיפולים חדשניים למחלות נוירודגנרטיביות ולגידולי מוח.

מה האתגר הכי משמעותי לדעתך שהאנושות צפויה להתמודד איתו? האתגר הכי משמעותי שלדעתי האנושות צפויה להתמודד איתו הוא העלייה בתחלואה במחלות נוירודגנרטיביות (מחלות נויווניות) עקב העלייה הנרחבת בתוחלת החיים.

איזה סוג של מיומנויות או כישורים נדרשים על מנת להתמודד עם אתגרים משמעותיים? אני חושבת שהדרך להתמודד עם אתגרים משמעותיים היא בעיקר לא לוותר, ולהיעזר בקרובים וגם באנשי מקצוע. באספקט הלימודי הכי חשוב להשקיע, לשאול שאלות ולחקור לעומק.

מי היא דמות ההשראה שלך? זו שאלה ממש קשה. אם היה אפשר לבחור דמויות מסדרות טלוויזיה אז הייתי בוחרת בד"ר האוס. זו הסדרה שגרמה לי להבין שאני רוצה לעסוק ברפואה ובעצם מה שגרם לי להשקיע בלימודים. כנראה זו דמות השראה בשבילי כי מדובר בדמות מאוד חכמה שיודעת לפתור בעיות בדרכים יצירתיות ואני מאוד נהנית מהסרקסטיות של הדמות. בנוסף, אבא שלי מהווה מקור השראה בשבילי כי הוא נתקל בהמון קשיים בחייו, הן לימודיים והן פיזיים והוא עבר את כולם בגבורה. אחד האנשים הכי חכמים שאני מכירה ואני מעריצה את החוזק שלו.

מה המסר שחשוב לך להעביר לדור הבא? האמת שיש שני דברים עיקריים שחשוב לי להגיד. הראשון הוא - תמיד תתייחסו לאנשים בכבוד, אתם לא יודעים מה עובר על אותו אדם ובעיקר איך הדברים שלכם עלולים להשפיע עליו. המסר השני שחשוב לי להעביר הוא החשיבות של החינוך כנגד תרבות האונס. זהו נושא מטריד במיוחד שנמצא בעלייה בשנים האחרונות.

רעות בלוך

רעות בלוך (צילום: שירה וינר)
רעות בלוך | צילום: שירה וינר

גיל: 15

יישוב: בית שמש

בית ספר: אולפנת אמי"ת נגה

שם התוכנית + מוסד אקדמי: תוכנית אידיאה באוניברסיטה העברית (מיזם משותף של משרד החינוך ומרכז מדעני העתיד של קרן מיימונידיס).

קצת עליי: אני האחות הכי צעירה מבין ארבעה אחים. בזמן הפנוי שלי אני מדריכה בבני עקיבא וגם אוהבת לתפור, לנגן, לקרוא ולטייל. בנוסף אני פעילה בעמותת "נהנים בנועם", עמותה שהקים נוער בית שמש לזכרו של נעם איבגי ז"ל ומסייעת לילדים מהפריפריה החברתית בעיר למצוא ולממש את הפוטנציאל שטמון בהם בעזרת חוגים מקצועיים (אומנות, מוזיקה, היפ הופ ועוד…) שמועברים ע"י בני נוער מתנדבים. העשייה בעמותה גורמת לי להתרגש ולגלות כל פעם מחדש כמה כוח יש לנו לחולל שינוי אמיתי, הרבה מעבר לכל הסיסמאות.

בתוכנית אידאה אני חוקרת, בהנחיית חגי אלקיים, את ההשפעה של השפה אותה אדם דובר על התפיסה הרגשית שלו: גישה חדשה יחסית ומרכזית במחקר שמסבירה כי הרגשות הם הדרך של התת מודע שלנו להסביר לעצמו סימפטומים פיזיים שמתרחשים בגוף שלנו. לכן, ההשפעות הסביבתיות תופסות משקל רב ב"בחירה" של התודעה שלנו ברגש שבאמצעותו היא תפרש את מצבנו הפיזי. אם נוכל לבודד את הגורמים שמשפיעים על הוויסות הרגשי שלנו, נהיה מסוגלים לסייע לאנשים שסובלים מריבוי רגשות שליליים לגרום למוח שלהם "לבחור" ברגשות חיוביים יותר. מעבר למחקר האקדמי, הכרתי בתוכנית הרבה חברים טובים ונוצרו בינינו קשרים משמעותיים מאוד.

קצת על המחקר שלקחתי בו חלק ואני גאה בו: בשנה שעברה כתבתי עבודה במסגרת תחרות "יצירה תורנית" של רשת אמי"ת, בהנחיית הרבנית מרים רייסלר, שעסקה בשאלה "האם יש חובה להצביע בבחירות לפי דעת הרב?". במענה על השאלה שילבתי מחקר הלכתי-היסטורי עם דיון אקטואלי על החברה החרדית. אני מרגישה שזכיתי לחיות בדור שבו יש לי מקום לשאול שאלות וללמוד תורה ברמה גבוהה.

איך תרצי להשפיע בעתיד על האנושות או על העולם? בעתיד, אני רואה את עצמי משפיעה על החברה שלנו. אני רוצה לעזור לאנשים שנמצאים במצוקות שונות ולהיות מסוגלת לתת להם הזדמנות להשתלב בחברה ולחיות חיים שמחים. עוד לא ברור לי אם אעשה זאת בעזרת פסיכולוגיה, מתמטיקה, חינוך או בדרכים אחרות, אבל חשוב לי להשתמש בכלים שארכוש כדי לסייע לאנשים אחרים ששותפים בחברה שלנו.

מה האתגר הכי משמעותי לדעתך שהאנושות צפויה להתמודד איתו? קשה לי להגיד מה האתגר הכי משמעותי שנתמודד איתו, אבל אני מאמינה שכשהקורונה תעבור ונחזור למסלול חיים נורמלי יותר, נצטרך למצוא פתרונות להרבה שאלות מוסריות שההתפתחות הטכנולוגית מעלה: מי אחראי לתאונות שרובוטים יבצעו? אילו שינויים מוחיים מוסרי לבצע בבני אדם? ועוד. הדיונים האלה ידרשו מאיתנו לברר שוב מהם סדרי העדיפויות החברתיים שלנו, ולחשוב כיצד להתאים אותם לעולם המשתנה.

איזה סוג של מיומנויות או כישורים נדרשים על מנת להתמודד עם אתגרים משמעותיים? אני חושבת שצריך לעמוד באומץ מול המציאות ולא לטאטא בעיות מתחת לשטיח. כל תוכנית שאינה מבוססת על ניתוח כן ואמיתי של הבעיה, לא תהיה מסוגלת לפתור אותה בצורה יסודית. לאחר מכן, אני מאמינה שצריך לפעול בצורה חדה וישירה - מרגע שתוכנית הפעולה נקבעה, צריך להוציא אותה לפועל בלי לסטות לצדדים ובלי לעסוק בזוטות. מצד שני, חשוב לשמור על ראש פתוח ולהבין שלא כל הפתרונות נמצאים אצלנו בראש, והתנהלות רגישה תאפשר למגוון של אנשים להביע את דעתם ולשפר את הגישה לבעיה.

מי היא דמות ההשראה שלך?ב"ה זכיתי להיות מוקפת באנשים מרשימים ומשפיעים. אחת מהן זאת סבתא שלי, מאירה בלוך ז"ל. גם אחרי פטירתה אני לומדת ממנה המון על היכולת של הקשבה לפלס את הדרך לכל אדם, על החשיבות של למידה מתמדת מכל אחד ועל העוצמה שיש בקשרים שאנחנו יוצרים.

מה המסר שחשוב לך להעביר לדור הבא? במקום להצטער שאנחנו לא מספיק טובים, ולחלום על דמות מושלמת ובלתי מושגת, עדיף לנסות ולעשות דברים. המודלים שיש לנו לפעמים בראש, על אנשים מושלמים שמספיקים הכל ומצטיינים בהכל, הם לרוב רק בדמיון שלנו. כשמשתחררים מהלחץ להיות מושלמים, אנחנו באמת הרבה יותר טובים.

שוהם עסיס

שוהם עסיס (צילום: עמית עסיס)
שוהם עסיס | צילום: עמית עסיס

גיל: 15

יישוב: כרמיאל

בית ספר: אורט פסגות ע''ש ברוך ונגר

שם התוכנית + מוסד אקדמי: נבחרת ישראל הצעירה במדעים (אוניברסיטת תל-אביב לנוער) ותוכנית אודיסיאה בטכניון (מיזם משותף של משרד החינוך ומרכז מדעני העתיד של קרן מיימונידיס).


קצת עליי: במהלך התוכנית למדתי מתמטיקה וכימיה, ואני מקווה שהידע והכלים שרכשתי יעזרו לי להתקבל לנבחרות הבוגרות. בנוסף לכך אני אוהב מאוד התעמלות מכשירים ואני מתאמן כבר 11 שנים. החלום שלי הוא להגיע לאולימפיאדה הבינלאומית בכימיה ולזכות. בקרוב אתחיל לימודים אקדמיים בטכניון, אני מקווה להצליח שם ולהשיג תואר ראשון לפני הצבא.

קצת על ההישגים שלי שאני גאה בהם: בעזרת הכלים שרכשתי מהנבחרת הצעירה במדעים, הצלחתי לעבור את שלב ב' של הכימיאדה לכיתות ט'-י'. זה הישג משמעותי עבורי ואני מאוד גאה בו.

איך תרצה להשפיע בעתיד על האנושות או על העולם? אחד הדברים שהכי חשוב לי לעשות בעתיד זה למצוא דרכים להפיק אנרגיה בדרך שהיא גם יעילה, גם מתחדשת וגם ירוקה. אני מקווה שאצליח לעשות את זה באמצעות הידע שיש לי וגם זה שאני עוד עתיד לרכוש בתחום הכימיה.

מה האתגר הכי משמעותי לדעתך שהאנושות צפויה להתמודד איתו? לדעתי אחד האתגרים המשמעותיים שהאנושות צפויה להתמודד איתם הוא ההתכלות של דלקי המאובנים, כי רב האנרגיה המופקת בעולם מבוססת על נפט, פחם וגז טבעי. ברגע שהם יגמרו, האנושות תהיה בבעיה חמורה, ויתרה מכך - השימוש בהם מאיץ את אפקט החממה ומגביר את משבר האקלים.

איזה סוג של מיומנויות או כישורים נדרשים על מנת להתמודד עם אתגרים משמעותיים? לדעתי אחת המיומנויות החשובות ביותר שדרושות כדי להתמודד עם אתגרים משמעותיים הוא קור רוח. צריך לדעת איך להתמודד עם הבעיה בראש צלול מבלי להתעצבן יותר מדי, כי כשמתעצבנים או נלחצים - הרבה יותר קשה לפתור בעיות.

מי היא דמות ההשראה שלך? דמות ההשראה שלי היא פרופסור דן שכטמן, שזכה בפרס נובל לכימיה על גילוי הקוואזי – גבישים. אני מעריך אותו במיוחד כי גם כאשר כל הקולגות שלו חשבו שהוא מדבר שטויות הוא לא התייאש ובסופו של דבר הוכיח את טענתו ואף זכה על כך בפרס נובל.

מה המסר שחשוב לך להעביר לדור הבא? חשוב לי שדור העתיד ידע שצריך לשמור על כדור הארץ, ויפעל למציאת פתרונות יצירתיים ואקולוגיים לבעיות כמו משבר האקלים ואפקט החממה.

שחר נויברגר

שחר נויברגר (צילום: באדיבות המצולמת)
שחר נויברגר | צילום: באדיבות המצולמת

גיל: 17

יישוב: שהם

בית ספר: תיכון "אחד העם" פתח-תקווה

שם התוכנית + מוסד אקדמי: תוכנית אלפא באוניברסיטת תל-אביב (מיזם משותף של משרד החינוך ומרכז מדעני העתיד של קרן מיימונידיס).

קצת עליי: במסגרת התכנית הצטרפתי למעבדתו של פרופסור ארי ברזילי, המתמחה בנוירו-ביולוגיה, ובהנחיית הגב' יוליה מיטיאגין חקרתי את הניוון הצרבלי (הצרבלום הוא אזור במוח האחראי על תנועה ומוטוריקה) בעכברים החולים במחלה הנקראת אטקסיה טלנגיקטסיה. בבית הספר אני בכיתת מחוננים ומרחיבה פיזיקה וקולנוע. בנוסף, בזמני הפנוי אני ראש צוות בצופים, מעבירה שיעורים פרטיים ואוהבת לקרוא, לשיר ולצייר.

המחקר בו לקחתי חלק ואני גאה בו: במסגרת המחקר ביצענו במהלך מחנה הקיץ של סוף השנה הראשונה בתוכנית (סוף כיתה י'), ולאחר מכן כתבתי עבודת מחקר בהיקף של כ-40 עמודים על הניסויים. מטרת העבודה הייתה לחקור את ההבדלים בין מוחם של עכברים בוגרים החולים במחלה לבין מוחם של עכברים צעירים או עכברים בריאים באותם הגילאים. במהלך העבודה במעבדה ביצעתי שני ניסויים עיקריים בהם עבדתי עם תאי מוח של עכברים, PCR ותכנות ממוחשבות לספירת תאים. אני גאה מאוד בניסויים שביצעתי, מכיוון שלמרות שאין לי תואר או ניסיון בעבודה מסוג זה, תוך שבועיים הצלחתי הן ללמוד לעומק את השיטות, המכשירים והפרוטוקולים והן להשתמש בידע זה על מנת לבצע בעצמי את הניסויים כחוקרת אמיתית במעבדה.

איך תרצי להשפיע בעתיד על האנושות או על העולם? החלום שלי הוא לעבוד באו"ם, באחת מהסוכנויות המגנות על זכויות האדם.

מה האתגר הכי משמעותי לדעתך שהאנושות צפויה להתמודד איתו? לדעתי האתגר המשמעותי ביותר איתו האנושות צפויה להתמודד הוא ההתרחקות מהקשרים הבין אישיים וההתקרבות לטכנולוגיה. הטכנולוגיה מתפתחת בקצב מהיר הרבה יותר מהקצב בו בני האדם יכולים להסתגל למצב חדש, והדבר יוצר אצלנו דיסאוריינטציה וקשיים נפשיים.

איזה סוג של מיומנויות או כישורים נדרשים על מנת להתמודד עם אתגרים משמעותיים? לדעתי על מנת להתמודד עם אתגרים משמעותיים דרושה יצירתיות, חשיבה מחוץ לקופסה ובעיקר גמישות - לנסות דרכים שונות ולא להתעקש על דרך אחת אם אינה עובדת.

מי היא דמות ההשראה שלך? דמות ההשראה שלי היא אמא שלי. כשהיא הייתה בתיכון גם היא ביצעה עבודת מחקר בספרות, הרחיבה שלושה מקצועות, התנדבה בתנועת נוער, ושמרה על חיי חברה ותחביבים. היא דוחפת אותי להיות הגרסה הטובה ביותר של עצמי והיא לא מוותרת לי אף פעם.

מה המסר שחשוב לך להעביר לדור הבא? חשוב לי מאוד להעביר את מסר הקבלה והשוויון. כולנו בני אדם, בין אם אנחנו נשים או גברים, הומואים או לסביות או סטרייטים, דתיים או חילונים, יהודים או מוסלמים – כל אחד רוצים רק לקבל את ההזדמנות להגשים את הפוטנציאל שטמון בו, את החלומות והמטרות שלו. לכל אחד מגיעה הזכות לעשות זאת. אל תוותרו על בן אדם מראש, רק בגלל קבוצה אליה הוא משתייך.

שחר פרידמן

שחר פרידמן (צילום: באדיבות המצולם)
שחר פרידמן | צילום: באדיבות המצולם

גיל: 17

יישוב: רחובות

בית ספר: דה שליט

שם התוכנית + מוסד אקדמי: נבחרת ישראל במתמטיקה.

קצת עליי: אני משתתף בנבחרת ישראל במתמטיקה מכיתה ז' ובנבחרת הבוגרת מכיתה ח'. במסגרת הנבחרת יש מספר מחנות של שבוע במהלך השנה בהם יש הרצאות ותרגולים על נושאים מעניינים במתמטיקה וגם מבחנים, כדי לבחור את המשלחת לאולימפיאדה הבינלאומית במתמטיקה. בנוסף, יש פגישות שבועיות במקומות שונים בארץ (בתקופה הזו בזום) בהן פותרים שאלות במתמטיקה. הנבחרת אפשרה לי לפגוש נערים בגיל שלי מכל רחבי הארץ שאוהבים מתמטיקה כמוני. מעבר להקשר המדעי, במהלך הערבים במחנות אנחנו משחקים משחקי קופסה או סתם מדברים וזה מחזק מאוד את הקשרים בינינו.

חוץ ממתמטיקה אני גם אוהב מאוד לטייל. אני חניך בחוגי סיירות של קק"ל מכיתה ה' והשנה גם הדרכתי חוג בכיתות ז'-ח'. חוגי סיירות זו תנועת נוער ששמה דגש על טיולים וחינוך דרך השטח וכמובן גם על כיף וחברים כמו כל תנועת נוער. מעבר לכך אני גם מנגן בפסנתר ואוהב לקרוא, לרוץ ולראות סדרות בנטפליקס.

קצת על הלימודים שלקחתי בהם חלק ואני גאה בהם: בקיץ הקודם השתתפתי באולימפיאדה הבינלאומית במתמטיקה, שהתקיימה בבריטניה, כחלק מנבחרת ישראלית. זכיתי במדליית ארד וכנבחרת הגענו למקום ה-15 מתוך למעלה מ-100 מדינות שהשתתפו בתחרות. באולימפיאדה שהתקיימה השנה באופן מקוון זכיתי במדליית זהב.

איך תרצה להשפיע בעתיד על האנושות או על העולם? בעתיד ארצה לעסוק במשהו שקשור במתמטיקה כי זה נושא שאני אוהב וטוב בו. אני מקווה לפתח כלים מתמטיים שישפיעו על המדע בהווה או בעתיד ויעזרו לפתור אתגרים בתחומים שונים. מתמטיקה עומדת בבסיס כל המדעים המדויקים ולפעמים יש לה שימושים מפתיעים גם במקומות אחרים כמו ביולוגיה, כלכלה או חקר האקלים.

מה האתגר הכי משמעותי לדעתך שהאנושות צפויה להתמודד איתו? האנושות צריכה להתמודד כבר עכשיו, ובעתיד אף יותר, עם ההתחממות הגלובלית וגידול האוכלוסין. גידול האוכלוסייה יחד עם התפתחות הטכנולוגיה גורמים להריסת שטחים נרחבים על ידי האדם, ניצול משאבי טבע ופגיעה בסביבה. כל אלה פוגעים בכדור הארץ, הבית של כולנו וזה מצריך ממנו למצוא דרכים להקטין את הפגיעה ולהציל אותו.  

איזה סוג של מיומנויות או כישורים נדרשים על מנת להתמודד עם אתגרים משמעותיים? לדעתי כדי להצליח להתמודד עם אתגרים בכל תחום צריך מעט כשרון טבעי והרבה מוטיבציה והשקעה. חשוב לאהוב את מה שאתה עושה ושזה יהיה לך חשוב, אחרת לא תצליח להשקיע את הזמן הנדרש לפתרון הבעיה. הרבה פעמים צריך גם לחשוב מחוץ לקופסה כדי למצוא פתרונות יצירתיים שלא חשבו עליהם קודם.

מי היא דמות ההשראה שלך? אין לי ‘role model’ אחד אבל יש הרבה אנשים שאני מעריך, כל אחד בתחומו. בין אם זה אלברט איינשטיין או לאונרד אוילר שהגיעו לתוצאות מדהימות וחשובות בגיל צעיר, חיים ויצמן ששילב מדע עם פוליטיקה וגם הקים את מכון ויצמן שאני גר בו או המדריך שלי בסיירות שגרם לי לאהוב לטייל עם חברים. אני חושב שיש הרבה אנשים בהווה ובעבר שאפשר ללמוד מכל אחד מהם קצת ולשלב אותם בעצמי.

מה המסר שחשוב לך להעביר לדור הבא? כדי לאפשר חיים טובים לנו ולילדינו אנחנו חייבים לנהוג באחריות ולשמור על הסביבה. חשוב להמעיט בצריכה כמה שאפשר, למחזר ולשמור על השטחים הפתוחים שעוד נשארו לנו: לא להשליך פסולת לים, להמעיט בבנייה ולשמור על החי והצומח. אם אנחנו רוצים שגם בעוד עשרים או שלושים שנים יהיה לנו איפה לטייל, צריך לחשוב על זה כבר מעכשיו ולפעול כדי להגן על הטבע שלנו.

שליו אורן

שליו אורן (צילום: מירי אורן)
שליו אורן | צילום: מירי אורן

גיל: 17

יישוב: באר שבע

בית ספר: מקיף ו'

שם התוכנית + מוסד אקדמי: מסלול סייבר של תוכנית אודיסיאה באוניברסיטת בן-גוריון בבאר-שבע (מיזם משותף של משרד החינוך, מערך הסייבר הלאומי במשרד רה"מ ומרכז מדעני העתיד של קרן מיימונידיס).

קצת עליי: אני לומד במסלול סייבר בתוכנית אודיסאה, הכוללת בתוכה למידת קורסים אקדמיים, השתתפות בסדנאות מנהיגות ולקיחת חלק בפעילויות מדעיות. אני מאוד אוהב לתכנת, במיוחד משחקי מחשב, כי אני גם אוהב לשחק בהם. בנוסף אני מאוד אוהב לבנות בלגו כל מיני דגמים שעולים לי בראש וגם לקרוא ספרי מדע ומדע בדיוני. החלום המרכזי שלי הוא להקים חברה שתצליח להשפיע לטובה על החיים של כולנו, בתחום אותו אני כל כך אוהב – מדעי המחשב. נוסף על כך, הייתי רוצה לעזור בהגשמת החלום של ישוב כוכבי לכת אחרים מלבד כדור הארץ.

קצת על הלימודים שלקחתי בהם חלק ואני גאה בהם: אני מאוד גאה בחלק שלי בתוכנית אודיסאה ובתוכן שמועבר שם. אני מרגיש שזה הפך להיות הבית השני שלי. התוכנית היא המקום שבו אני לומד תוכן שבאמת מעניין, מאתגר אותי ואת החשיבה שלי, ומאפשר לי לחשוב אחרת.

איך תרצה להשפיע בעתיד על האנושות או על העולם? הייתי רוצה להאמין שאני אוכל להפוך את כדור הארץ שלנו למקום יותר טוב, כי לפחות כרגע, הוא היחיד שיש לנו. הייתי רוצה להצליח, ולו במקצת, להפוך את החיים של כולנו ליותר נוחים. להצליח להשפיע על אחרים ולהעיר בהם את הרצון ואת היכולת להבין ולחקור את העולם שלנו – כך שיהפוך לטוב יותר.

מה האתגר הכי משמעותי לדעתך שהאנושות צפויה להתמודד איתו? לדעתי, האתגר המרכזי שהאנושות תתמודד איתו הוא השינוי המהיר שאנו חווים בחיי היום יום. באופן מפורט יותר – החיים שלנו משתנים בקצב מהיר, כל כך מהיר שעקומת השינוי היא אקספוננציאלית, ולא לינארית. דוגמה נהדרת לכך תהיה תחילתו של עידן החלל, שמבחינתי מהווה גם כתחילתו של העידן הטכנולוגי. עידן זה התחיל בשנת 1957 – עם שיגור הלווין ספוטניק 1 למסלול סביב כדור הארץ. כאשר חושבים על זה, זוהי בסך הכל ספרת מתכת, בגודל לא מרשים במיוחד, אך הדבר המדהים באמת הוא ש-12 שנים לאחר מכן, הצלחנו להניח את כף רגלו של האדם הראשון על הירח. מה שבאמת מראה את השינוי המהותי בעקומה זו העובדה שלמכשיר הזה ממש, שאתם רואים איתו כתבה זו, יש יכולת גדולה בהרבה מזו של המכשיר שהביא אותנו אל הירח, וכל זה, בכף ידכם. אותי אישית, מאוד מרגש לחשוב שהאנושות מסוגלת ליצור דברים שכאלו, אך בו בזמן מבעית אותי לא פחות.

איזה סוג של מיומנויות או כישורים נדרשים על מנת להתמודד עם אתגרים משמעותיים? בהתאם לבעיה המשמעותית שהאנושות עומדת בפניה, כך גם הפתרון המרכזי אליה יעניק פתרון לשלל בעיות אחרות – היכולת להסתגל במהירות. היכולת שלנו להתאים את עצמנו לבעיה, לחשוב במושגים שלה, לפתוח את הקופסה ולחשוב באופן יצירתי יובילו אותנו לפתרונה. כל עוד נצליח לחשוב במונחים של הבעיה ולהבינה עד תומה, נבין את מהותה – וכך גם את הפתרון שלה. בטבע, לא החזק הוא ששורד, אלא זה שמסתגל אל סביבתו, ואנחנו, בני האדם, חלק בלתי נפרד מהטבע.

מי היא דמות ההשראה שלך? הייתי רוצה לציין 2 דמויות עיקריות, כל אחת מסיבה שונה. הראשון הוא ביל גייטס – מאז ומעולם הוא היווה השראה עבורי. העובדה שיצר את כל אשר יצר ובכך תרם לאנושות, נוסף על העובדה שהוא תורם מהונו העצום עבור הפיכת העולם שלנו לטוב יותר, לא תסולא בפז.

השני הוא אילון מאסק – שעבורי מהווה דוגמה מושלמת לכושר היצירתיות והיכולות שיש לאדם. כאשר רצה להפוך את הזיהום היוצא מהמכוניות שלנו ליותר בריא לסביבה – הוא הקים את טסלה. כאשר רצה לשלם באופן מכוון ובטוח, הוא יצר את פייפל, וכאשר האמין כי המין האנושי נולד בכדור הארץ, אך לא נועד למות בו – הקים את ספייס איקס.

מה המסר שחשוב לך להעביר לדור הבא? המסר שלי לדורות הבאים, ובכלל, הוא שאנו עומדים בפני אתגרים חדשים וקשים יותר מאי פעם. העולם שלנו מתפתח באופן מהיר מתמיד, שמצריך מאיתנו עמידה בקצב. גלו את כישרונכם כבני אדם, את כושר היצירתיות שלכם ואת היכולת המהירה להסתגל ואל תפחדו להתאמץ ולהעז. אסיים באמרה המועדפת עליי, אותה אמר אלברט איינשטיין – "אין לי כישרון מיוחד, אני רק סקרן במיוחד".

תמיר שושן

תמיר שושן (צילום: באדיבות המצולם)
תמיר שושן | צילום: באדיבות המצולם

גיל: 16

יישוב: באר שבע

בית ספר: מקיף א'

שם התוכנית + מוסד אקדמי: תוכנית אלפא באוניברסיטת בן-גוריון (מיזם משותף של משרד החינוך ומרכז מדעני העתיד של קרן מיימונידיס).

קצת עליי: אני לוקח חלק בתוכנית אלפא שהיא תכנית בת שנתיים, במהלכה עובדים על עבודת מחקר בתחום מדעי, בהיקף של 5 יח"ל בתחום הנבחר. בנוסף לפן המדעי, אני אוהב מאוד את החלק החברתי. יש מפגשים כמעט כל חודש, חלקם אפילו אורכים יומיים והם מחולקים גם לעבודת המחקר וגם להיכרות מעמיקה יותר של חברי הקבוצה וגיבוש. זה מתחבר גם תחביבים שלי ביומיום שהם הדרכה, ספורט (בעיקר כדורסל) ומוזיקה. החלום שלי הוא לעסוק בעתיד באסטרונומיה, לחקור ולגלות דברים חדשים בתחום ואולי אפילו לעבוד בנאס"א.

קצת על ההישגים שלקחתי בהם חלק ואני גאה בהם: את המחקר שלי ביצעתי בעיקר באמצעות מחשב, ולא במעבדה ממש, בהנחיית ד"ר עדי ציטרין מאוניברסיטת בן גוריון. במחקר מדדתי את קצב התרחבות היקום, בעזרת תמונה מטלסקופ החלל האבל של תופעה שנקראת עידוש כבידתי (כאשר גוף בעל מסה גדולה, כמו גלקסיה, גורם לאור שמתקרב אליו לשנות את כיוונו - ומתנהג כמו עדשה ענקית), וגם בעזרת קצת תכנות, חישבתי את הקצב שבו היקום מתרחב.

איך תרצה להשפיע בעתיד על האנושות או על העולם? אני אשמח לגלות משהו חדש, שלא היה ידוע או ברור לפני כן. גם בתחום כמו אסטרונומיה, שנדמה שאין לו קשר או השפעה עלינו, לתגליות חדשות יש פוטנציאל עצום לשפר את העולם שלנו בצורה שאנחנו לא מסוגלים לשער: חומרים מיוחדים שפותחו על ידי נאס"א עבור רובוטים למיניהם משמשים כיום בפרוטזות, ומאפשרים פעולה דומה יותר ליד אמיתית. נאס"א גם פיתחו מערכת טיהור מים מתקדמת, שיכולה להפוך את המים המזוהמים ביותר לראויים לשתייה - על מנת לחסוך כמה שניתן במים במשימות מאוישות לחלל. הטכנולוגיה הזו יכולה גם לשמש באזורים לא מפותחים, ולהבטיח מקור מים אמין וקבוע לתושבים.

מה האתגר הכי משמעותי לדעתך שהאנושות צפויה להתמודד איתו? אתגר ההתחממות הגלובלית, ללא ספק. לא רק בגלל שזאת בעיה שדורשת פתרונות מידיים וטכנולוגיות שעוד לא המציאו או שהן רק בשלבי פיתוח, אלא בעיקר בגלל שהיא דורשת שיתוף פעולה בקנה מידה עולמי. מדינה אחת לבד לא תיצור שינוי, וגם לא שתיים או עשר. כל המדינות חייבות להתגבר על המחלוקות והסכסוכים ביניהן כדי לפתור את הבעיה הזאת, שרלוונטית לכולם. אם לא יעשה שינוי דרסטי, בקרוב יהיה מאוחר מדי.

איזה סוג של מיומנויות או כישורים נדרשים על מנת להתמודד עם אתגרים משמעותיים? חשיבה יצירתית, השקעה, והתמדה. חשיבה יצירתית היא הבסיס, היא שורש הפתרון לבעיה, הרעיון והמחשבה הכללית של: "איך אני מתגבר על זה?". השקעה היא הדרך, תכנון הפתרון, שלב אחרי שלב. ההתמדה מבטיחה שהפתרון באמת ייצא לפועל, ובשביל שזה יקרה צריך לעבוד קשה, יום יום, עד שמתגברים על הבעיה. כשאנשים עומדים מול אתגר משמעותי, רוב האנשים נוטים לוותר, אבל אלו שהם יותר נחושים ולא מוותרים בקלות, בסוף מצליחים.

מי היא דמות ההשראה שלך? קשה לבחור דמות אחת. מכל אדם שליווה אותי בצורה כזו או אחרת למדתי הרבה, בין אם זה מורה שמסביר למה מים מתאדים, ובין אם חבר שקרא משהו על פיזיקה קוונטית והחליט להסביר לי גם. לכל אחד יש משהו לחדש לך וככל שתהיה איתו יותר, תלמד ממנו יותר. לכן, אם הייתי חייב לבחור, הייתי בוחר בהורים שלי - שליוו אותי בהרבה החלטות ואתגרים לאורך החיים, והפכו אותי לאדם שאני היום.

מה המסר שחשוב לך להעביר לדור הבא? מדענים מעריכים שהאנושות עדיין לא גילתה 85% מבעלי החיים שבאוקיינוסים. אם נמשיך לזהם וללכלך, כנראה שגם לעולם לא נגלה אותם.