שלי אנג'ל קוזוביץ', מוועד הורי גן טורקיז בנתניה, מספר שמזה שנתיים הילדים בגן חווים תחלואה קשה. "זה מתחיל בעקיצות, יש החמרה של אסטמה של העור, שזה משהו מאוד נפוץ אצל ילדים. אנחנו מתלוננים ואומרים לנו: 'בסדר, נסנן את החול'".

מדובר במהלך סטנדרטי. אלא שההרגעות לא עזרו, והגן הוכרז כמפגע תברואתי, כשהילדים סובלים מאימפטיגו, זיהום עור חיידקי נפוץ ומדבק. שליש מהילדים בגן, ובגן הסמוך, סובלים מתחלואה קשה.

בנתניה החליפו את החול בדשא סינתטי, אולם לא בגן טורקיז. "הגנים נתרמו על ידי גברת לוטי רייך, שאנחנו מאוד מעריכים את התרומה שלה, והאג'נדה שלה היא ירוקה. הגנים הם גנים ירוקים. התורמת מסרבת להחליף את החול. אנחנו לא נגד אג'נדה ירוקה. אנחנו רוצים ארגז חול מכוסה, שיאפשר התפתחות בחול".

ד"ר נועם דיין, מומחה ברפואת ילדים בלאומית שירותי בריאות, מסביר שגם אצלו במרפאה בצפון הוא חווה התפרצות של אימפטיגו. "אין ספק שאפשר להמשיל ארגז חול לבריכת שחיה. בבריכת שחיה של קטנטנים מסתתרים הרבה דברים, אבל המים עוברים הכלרה ועוד הרבה דברים, בדיקות, והכל בסדר. יש חיטוי על בסיס קבוע".

כלומר, לסנן את החול פעמיים בשנה לא מספיק. "גם בגן של הבת שלי היה מקרה דומה לפני שנתיים. פנינו להנהלה ביישוב וטיפלו בזה מהר מאוד. אני לא יודע אם צריך לנקות פעמיים בשנה או פעמיים בחודש. החול צריך להיות נקי, נקודה".

דוח של משרד הבריאות, שלטענת אנג'ל קוזוביץ' הוסתר מההורים, גילה בתוך החול בנתניה גללי צואה של בעלי חיים. "אנחנו דורשים ממנהל החינוך לקבל את ההמלצות של משרד הבריאות להחליף את החול במצע שלא מאפשר הטמנת צואה. מספיק שילד נפצע, הוא לא יכול להיכנס לחול מזוהם. ברגע שיהיה ארגז חול מתוחם ומכוסה זה יפתור את הכל".

מעיריית נתניה נמסר בתגובה: "גני לוטי הינם גנים סביבתיים, קרי, גנים עם אג'נדה ירוקה ולכן בחצר גנים אלה חול ולא דשא סינתטי. יש לציין כי הגנים נבנו ללא סיוע או מימון של משרד החינוך. בסיור שהתקיים בגנים באחרונה סוכם על התקנת מכשיר אלקטרוני לניטור החתולים כפיילוט וזאת לצד גירוף החול פעמיים ביום על ידי צוות הגן. כמו כן, הוזמנו מתקנים חדשים לרווחתם של הילדים. בהזדמנות זו נאחל לכל ילדי העיר הצלחה בשנת הלימודים הקרובה".