אחת לתקופה מגיעים סרט, סדרה או משחק רשת שמזעזעים אותנו ההורים ומעוררים חשש אמיתי להשפעה מזיקה על הילדים. הכוכבת התורנית הפעם היא הסדרה 'בני אור'. בשבועות האחרונים התפרסמו מקרי עבריינות של בני נוער שנעשו ככל הנראה בהשראת הסדרה, וקולות נוקבים קוראים להורים להיזהר ולאסור על ילדיהם לצפות.

הלוואי וזה היה פתרון אמיתי. 

הילדים שלנו נחשפים ללא הפסקה לתכנים בעייתיים במדיות השונות. בניגוד לעבר, היום לא משדרים תוכן שמיועד למבוגרים רק בשעות הערב ואם נודה על האמת, ילד שאוחז בידו סמארטפון יכול לגשת בכל שעה לכל תוכן והיכולת שלנו לשלוט ולסנן היא מוגבלת ביותר.

הורים - גם אם יש לכם מערכת יחסים אידילית של אמון ופתיחות עם המתבגרים שלכם, אם החברים שלהם צופים בסדרה, רוב הסיכויים שגם הם יצפו בה, אפילו אם תאסרו עליהם.ואולי חשוב מכך – גם אם תצליחו למנוע מהם לצפות בבני אור, הם ימצאו סדרות דומות ואתם תפספסו הזדמנות לתווך ולהדריך אותם. אז מה בכל זאת אפשר לעשות? לדבר.

מתוך "בני אור" (צילום: נטי לוי, באדיבות yes,  יח"צ)
"אם החברים שלהם צופים בסדרה, רוב הסיכויים שגם הם יצפו בה". מתוך הסדרה | צילום: נטי לוי, באדיבות yes, יח"צ

שני כללי זהב רלוונטיים תמיד בשיח עם הילדים שלנו – לא להטיף ולא לתחקר. נסו יותר לשאול ולהתעניין, ופחות להרצות, ומקדו את השאלות שלכם בהתבוננות בהתנהגות של חברים ולא של הילד עצמו – כך הוא יהיה פנוי להתבוננות ולא ירגיש צורך להתגונן.

  1. לדעת להפריד בין סדרות וסרטים למציאות – זו בגרות:
    יוצא לך לראות חברים שממש מושפעים מסדרות ומסרטים שהם רואים? משנים את ההתנהגות שלהם או חושבים שכל מה שנראה מגניב בסרט, מתאים גם למציאות? מה אתה חושב על זה?
  2. לפוגג את "הילת המגניבות" – בואו נדבר על מה קורה במציאות:
    שתפו את הילדים במקרים בהם ילדים פרצו למקומות או דקרו מישהו בעקבות צפיה בסדרה. מה הם הרוויחו מזה? מה הם הפסידו? מה לדעתך יקרה להם עכשיו? חשוב שילדים יבינו את ההשלכות: תיק במשטרה, סיכון, מה מרגישים הילד שפגע והילד שנפגע? איזו השפעה יש למעשים על העתיד שלהם, על המשפחות שלהם?
  3. גייסו אותם לתפקיד בוגר ואחראי – התייעצו איתם לגבי אחים קטנים:
    את חושבת שאחיך הקטן יכול לצפות בזה? למה כן? למה לא? הסבירו להם שילדים צעירים יכולים להיות מושפעים מתוכן כזה (בניגוד אליהם שכבר בוגרים ומבינים). שיח כזה ממתג היסחפות וחיקוי של סדרה כהתנהגות ילדותית ולא בוגרת. בנוסף שאלו אותם, למה לדעתם מציינים שהצפיה בסדרה מיועדת לגיל 18 פלוס, מה הנזק שעלול להיגרם מצפייה בגיל שלהם?
  4. עזרו להם למצוא מודל חיובי לחיקוי:
    יש לך חברה שאת מעריכה על זה שהיא לא מושפעת מטרנדים/סרטים, נשארת נאמנה לעצמה? יש לך חבר שלא נגרר, שאתה סומך עליו שיעשה את המעשה הנכון?
  5. שבו לצפות איתם מדי פעם, כדי שתוכלו לשוחח ולתווך את התוכן:
    חשוב ולגיטימי להביע את דעתכם ואפשר גם לדרוש מהילדים לא לצפות – אבל חשוב יותר לייצר שיח אמיתי שייתן להם כלים להתמודדות עם מגוון התכנים שסובבים אותם מדי יום.

הכותב הוא מנכ"ל מרכז " מצמיחים"  לצמצום אלימות, שיימינג ובריונות של ילדים ברשתות החברתיות ובכלל