אנחנו סך כל ההרגלים שלנו. בהתחלה אנחנו הם אלה שיוצרים אותם, אחר כך הם יוצרים אותנו ושולטים בנו ביד רמה. כמובן שיש לא מעט הרגלים ששומרים עלינו ומקדמים אותנו בחיים, אבל יש גם צרור לא קטן של הרגלים שמיותר לנו, מעכב אותנו, מזיק ומשחית כל חלקה טובה כמו סוכר לשיניים. כשמדובר בהרגלים כאלו שיכולים לפגוע בילדים האהובים שלנו, כדאי מאוד שנסלק אותם מהדרך (את ההרגלים, לא את הילדים). ולכן, קבלו רשימה שכל האימהות והאבות צריכים לעשות עליהם delete, ויפה צעקה אחת קודם.

1. לשפוט בחומרה יתרה הורים אחרים

כולם נועצים עיניים באימא שצורחת על הילד שלה בגינה/ בקניון/ ברחוב ואיפה לא, כולן מצקצקות במקלדת ברגע שמישהי מעלה פוסט במאמאזון על איזה מחדל איום ונורא של אימא אחרת. אף הורה לא מושלם, כן, גם אתם לא. רדו מהעץ ותפסיקו לשפוט הורים אחרים על הדרך שבה הם בוחרים, כאילו הייתם סיימון קאוול. תתמקדו בטוב, גם של אחרים וגם שלכם.

2. להתחבר לכל דבר חוץ מהילדים

"רק שנייה, אני כבר בא/ה, רק כותב/ת הודעה, פוסט, מייל, מתקשר/ת רגע", כאילו 8-10 השעות בהם בילינו רחוק מהם בעבודה, והיינו צמודים לשלל המסכים בחיינו, לא הספיקו לנו. כן, אנחנו קורסים מעומס, אין סוף לעבודה, והפכנו להיות מולטי טאסק מהלך. אבל הקאט הזה הוא כל כך חשוב ומהותי למערכת היחסים שלנו עם הילדים שלנו. הפייסבוק והוואטסאפ יכולים לחכות, לפחות עד שהם יירדמו.

אמא מסתכלת על הטלפון ואבא וילדה ברקע (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
מאחוריך: רגע מקסים שאת מפספסת | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

3. לנזוף, לקלל או סתם לרדת על עצמכם

הילדים שלנו מאמינים בנו ומביטים אלינו בהערצה (אם כי הגיל שבו הם מפסיקים לעשות את זה הולך ונהיה צעיר יותר), ואז הם קולטים את אימא או את אבא אומרים לעצמם "אוי אני כזו סתומה", "איזה אידיוט אני", ועוד תופינים. נכון, לכולנו רגעים קשים אבל בחייאת, צאו מזה. איזו דוגמא אתם נותנים להם? לא רחוק היום שבו הם יתחילו להגיד את זה על עצמם.

4. לבזות קרובים או מכרים

גם אם מפלס העצבים שלכם מרקיע שחקים על החמות המרושעת (בעיניכם), גם אם אם הילדים שלכם משוגעת (שוב, בעיניכם), גם אם אחותכם לא יודעת כלום על ילדים - אתם ממש לא צריכים להשחיר את סבתא, אימא או אבא של הילדים בפניהם. כל ילד נפגע עד עמקי נשמתו כשמדברים רעות על הוריו או על אנשים קרובים ויקרים לו, ובו לא הייתם רוצים לפגוע, נכון?

5. להישאר באזור הנוחות

קל יותר להיצמד למה שאנחנו מכירים כבר ולא לאתגר את עצמנו: לא להציע להם לאכול משהו שאנחנו מאוד לא אוהבים, לא ללכת למקומות שמרתיעים אותנו, או בקיצור להישאר באזור הנוחות שלנו ולא לזוז ס"מ משם. אבל יכול להיות לדוגמא שהם דווקא מתים על גויבה או על חוף הים. תנו להם לחקור את העולם ולהגיע למסקנות משלהם מבלי שתתווכו להם אותו, ומי יודע, אולי תוך כדי תוכלו גם אתם לשנות את דעתכם על דבר או שניים.

משפחה קונה פירות (צילום: iofoto, Istock)
אולי הוא דווקא אוהב תפוזים? | צילום: iofoto, Istock

6. לנסות לשלוט בה-כ-ל

מאוד קשה לראות את הילד שלך נפגע, נכשל, מאוכזב או מיואש - אבל איך אפשר לצלוח את החיים, לצבור כלים, להתחשל וללמוד מבלי להיפגע לפעמים? לנסות ולשלוט בכל מה שהם אומרים או עושים זה חסר תוחלת. מה גם שככל שתנסו לשלוט, המרד נגדכם יתחזק. תנו להם קצת מרחב לעשות טעויות וללמוד מהם, בטווח הרחוק זה רק יעשיר ויחזק אותם.

7. לצלם בכל רגע נתון

חלילה אין כאן רמז או הצעה לכך שתניחו את המצלמות והסמארטפונים בצד ולא תצלמו בכלל אבל המינון, גבירותיי ורבותיי, עושה את כל ההבדל. ברגע שאתם נון סטופ מאחורי מכשיר הצילום, אתם לא ממש נמצאים ברגע, בחוויה, אלא בניסיון הבלתי נלאה ללכוד אותה. כך אתם מפספסים את הנוכחות שלכם שם, כי ביניכם לבין מה שמרגש מפרידה מצלמה. ולמה בכלל אנחנו צריכים כמות אסטרונומית של התמונות?

8. להיות "yes-מנים"

לפעמים זה הכי קל להוציא כסף ולקנות להם מה שהם רוצים, רק שיהיו מרוצים ושלא יחפרו לנו שעות. שימו רק לב שהעניין הזה לא נהיה הרגל תכוף, אחרת תמצאו עצמכם עם יצורים קטנטנים שלא יודעים לקבל את המילה "לא". הגבולות שאתם מציבים לילדים הם אבני היסוד שלהם, וכך אתם מכינים אותם לחיים.

9. לחפור מבלי לעצור ולהקשיב

אתם מנסים לדבר אל ההיגיון שלהם, והנה נפתחת סאגה שלמה על כמה חשוב לשמור על היגיינה, או למה לא צריך להתנהג כך. לפעמים אתם לא שמים לב אבל הם כבר ממש לא אתכם. קצרו את הדברים, במיוחד כשמדובר במשימות יומיומיות פשוטות. אין טעם לנהל על זה דיון בכל פעם מחדש, זה מעכב והאמת - קצת מעצבן. שימו לב שאם הקול שלכם הוא רק זה שנשמע לאורך השיחה, הגיע הזמן גם לתת להם להשחיל מילה או שתיים, ולנסות להקשיב להם באמת. ברגע שתתחילו, כך גם הם ילמדו להקשיב לאחרים.

אמא כועסת על ילד (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
טוב חלאס, הבנו, לא לאכול לי את הראש | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

10. לא להיות אותנטיים

אין צורך לומר כמה שהציור שלהם גאוני אם אתם לא באמת חושבים ככה (אם כי אפשר תמיד למצוא שם משהו מעניין ומיוחד, נגיד) זיוף של מחמאות ודברי שבח, או של הקשבה ונוכחות, וגם של רגשות כמו כעס - הוא לא שיעור חיובי לילדים שלכם. אתם אולי מניחים שפרצוף הפוקר שלכם לא חושף את האמת, אבל להם יש חיישנים רגישים שקולטים הכול.

עוד ב-mako בית ומשפחה: