אנו שומעים לא פעם על מקרים מזוויעים בהם מצאו ילדים כלי נשק של בני משפחה, שיחקו עמם בסקרנות ושמחה שהובילו לתוצאה שאף הורה לא יחיה עם עצמו בשלום אחריה. בארה״ב הנושא הזה חם במיוחד, שם, בעיקר בחלקים מסויימים, הזכות לשאת נשק היא אחת המוגנות ביותר. במסגרת תוכנית התחקירים  ׳דייטליין׳, בפינה בשם ׳הילד שלי בחיים לא יעשה את זה׳, החליטו לבדוק מהי רמת הזהירות שילדים שעוברים הדרכה לגבי בטיחות ונשק מפגינים, וצילמו אותם עם אקדח דמה במצלמות נסתרות. התוצאות מבהילות במיוחד.

הפינה, שזיכתה את העיתונאית נטלי מוראלס בפרסים, בודקת את התנהלותם של ילדים בתחומים שונים ומבהירה להורים שמה שלא האמינו שיכול לקרות לילד הטוב שלהם נמצא ממש מעבר לפינה. בניסוי השתתפו שלושה ילדים מתוך קבוצה שלמה שעברה תדריך חינוכי שמסביר באופן מפורט את סכנות הנשק ומה בדיוק יש לעשות אם נתקלים באחד כזה. את התדריך העביר ד״ר ריי מילטנברגר, חוקר מניעת פציעות נשק. הילדים, שנראו שקועים לחלוטין בשיעור החינוכי, השתתפו ושאלו שאלות רבות, והובהר להם כי במקרה ויש נשק בסביבה עליהם לתפוס מרחק ולהביא מיד מבוגר לאיזור.

שלוש אמהות של שלושה מהילדים, נייט בן ושון בני העשר, הסכימו להעמיד את הבנים למבחן, כשלשתיים מהן הנושא היה חשוב במיוחד מאחר שהן מחזיקות נשק בבית. ״הבן שלי לא ראה את הנשק מעולם, הנשק נעול. גם אני גדלתי בבית בו בחזיקו אקדח להגנה עצמית. זה בסדר גמור״, אומרת אמו של שון. אמא של נייט הראתה לבנה את האקדח, ונתנה לו לגעת בו ולהחזיק אותו כשאין בו תחמושת.

במסגרת המחקר אמרה ההפקה לשלושת הבנים שהם יכולים למלא לעצמם סלסלת ממתקים מתוך ממתקים שעל שולחן גדול. בין הפריטים הרבים שמילאו את השולחן היה גם אקדח דמה, כבד וריאליסטי במיוחד למראה. האמהות הביטו בילדיהן והמתינו לראות מה יקרה כשייתקלו בו, במצלמות נסתרות. כשנייט שם לב לאקדח, הוא מיד הרים אותו ואז חברו בן לקח אותו ממנו, כשהוא אוחז בקנה המופנה ישירות לפניו. שון הוא הצדיק היחיד בסדום שנזכר במה שנאמר בהרצאה, ואמר: ״חבר׳ה, בואו נקרא להורים״. שניים מהבנים רצו משם והשלישי נשאר מאחור, לאחוז באקדח המפתה.

האמהות היו המומות מהכשלון של בניהן במבחן ומהסכנות הפוטנציאליות שהוא מציג, אבל ד״ר מילטנברגר לא היה מופתע כלל. ״ציפיתי שהם יגעו באקדח או יעשו עמו משהו מסוכן״, הוא אומר ומצטט את המחקר האחרון שלו, שפורסם בכתב העת לרפואת ילדים, שמצא שלא מספיק להגיד לילדים כיצד לנהוג, יש להראות להם. ״זה נקרא למידת כישורים התנהגותית. צריך להראות להם בדיוק מה לעשות במצב הזה ולתרגל יחד״. לאחר שכשלו במבחן וננזפו על ידי אמותיהם המזועזעות, עברו הילדים תרגול על ידי ד״ר מילטנברגר, שהבטיח שכעת הסיכוי שידעו כיצד לנהוג בסביבת כלי נשק גדול יותר.

>> לראות את העולם בפעם האחרונה: המשפחה שהולכת ומתעוורת