אומרים שאי אפשר ללמד כלב זקן טריקים חדשים, אבל למרות שפעמים רבות הכלב היה בעצם ׳הילד הראשון׳ של בני הזוג, כשהתינוק הראשון מצטרף למשפחה, הוא הופך גם את עולמו של הכלבלב, וכדאי לתת על כך את הדעת, כדי שהתמונה המשפחתית תהיה הרמונית בדיוק כפי שדמיינתם. מאלפת הכלבים דורית דמבין מההתאחדות הישראלית לכלבנות המתמחה בבעיות התנהגות של כלבים מסבירה מה צריך לעשות לפני ואחרי הלידה כדי להבטיח מפגש מוצלח בין התינוק החדש לכלב שלכם בבית.

עניין של התנהגות. כדי להגיע לכניסה חלקה וללא מתחים של התינוק החדש לבית שיש בו כלב, מומלץ לחשוב על העניין מוקדם ככל האפשר ולתקן את ההתנהגות של הכלב באימון ואילוף רגוע ומהנה. דוגמאות להתנהגויות שיש לחשוב עליהן: היכן הכלב ישן בלילה? האם מותר לכלב להיכנס למיטת ההורים והאם תרשו לו להמשיך לישון שם אחרי הלידה? האם אסור לכלב לעלות על הספות והכורסאות בסלון? האם הכלב נוהג לקפוץ עליכם כשאתם חוזרים לבית ועלול לסכן אתכם ואת התינוק שתחזיקו בידכם? ערכו רשימה של השינויים שאתם חפצים בהם והתחילו להרגיל את הכלב כמה חודשים טובים לפני הלידה בחוקים החדשים בבית.

ילדה קוראת ספר עם כלב (צילום: Yuliya Evstratenko, Shutterstock)
תחילתה של ידידות מופלאה | צילום: Yuliya Evstratenko, Shutterstock

להתמודד עם הבלבול. הבעיה מתחילה כשהתינוק החדש מגיע בשעה טובה אל בית הוריו והכלב, שעד היום היה "בן יחיד" בבית ונהנה מפינוקים ומאפשרות להיות בכל מקום בבית, כולל על המיטות, מתחיל לקבל דחייה וריחוק מההורים.

עד הגעת התינוק הכלב היה חי במציאות שאליה התרגל. פתאום הכל במסגרת המוכרת מתהפך לכלב. סדר היום, איפה מותר ואיפה אסור לו להיות בבית, השינויים יוצרים בלבול אצל הכלב. הבלבול יוצר תסכול אצל הכלב – התסכול יוצר תוקפנות – כל זה עלול להוביל להתנהגות קיצונית, כולל תקיפת התינוק.

בהתנהגות קיצונית הכלב משדר מצוקה. במקום לכעוס עליו עדיף ליצור לו אווירה תומכת ומרגיעה.

"סוף מעשה במחשבה תחילה". נסו לשבת עם משפחה המגדלת בהצלחה תינוק וכלב בהצלחה ולנסות להבין איתם איפה קיימות נקודות חיכוך עם הכלב מול תינוק חדש. מהידע שלהם תוכלו לבנות תוכנית עבודה ואילוף לכלב שלכם.

טיול מרגיע. במפגש הראשון של הכלב עם התינוק, וגם במפגש עם האם שהייתה כמה ימים בבית החולים מומלץ קודם להגעה הביתה להוציא את הכלב לטיול ארוך ומהנה, שיוציא אנרגיה. ואז להפגיש אותו עם האם והילד החדש במשפחה מחוץ לבית.

ריח עושה הבדל. תנו לכלב לרחרח את הילד ולבחון אותו מחוץ לבית ואז כנסו כולכם ביחד לבית. בכך אתם יוצרים תחושה של 'להקה' עבור הכלב. במקביל הכלב מקבל מכם תחושה שאתם בוטחים בו מול בן המשפחה החדש והמסקרן.

לפנק לפנק לפנק. מצאו זמן לפנק את הכלב שלכם כפי שנהגתם לפנק אותו לפני הלידה. שימרו על השגרה המוכרת לכלב והימנעו ככל האפשר משינוי המסגרת המוכרת לו.

להתאים את הכלב. אפשר ומומלץ כמובן גם לצרף כלב לבית עם ילדים, ובחירת הכלב חשובה במיוחד. מומלץ להכניס למשפחה כלב שיודעים מי הם אביו ואימו, וכלבים ללא בעיות התנהגות או תוקפנות. מגדל אחראי של כלבים גם ידע להתאים את האופי של הכלב לאופי המשפחה. יש כלבים שבאופי שלהם הם כלבי שמירה ואף תקיפה – לא כל אחד יכול להיות בעלים של כלב כזה ובמיוחד לא שמכניסים תינוק חדש לבית.

למידע נוסף על גידול וטיפול כלבים. מגוון הגזעים הגדלים בישראל ועוד הרבה מאוד טיפים - באתר ההתאחדות הישראלית לכלבנות