המחסור החמור באנשי צוות חינוכי פוגע בשעות הלימוד. ‏משרד החינוך יאשר במקרים חריגים קיצור של שבוע הלימודים בגני הילדים כדי להתמודד עם המחסור בגננות ובמטפלות.

מנכ"לית משרד החינוך, דלית שטראובר, פנתה במכתב למנהלי מחוזות משרד החינוך, שבו הובהר שהמשרד יאשר במידה ואין ברירה אחרת לקצר את שבוע הלימודים בגני הילדים לחמישה ימים, ולקצר את שעות הלימוד בחינוך המיוחד בשעתיים מדי יום. במספר רשויות מקומיות בארץ כבר מיישמים את המדיניות בפועל, והודיעו שגני תקשורת יסיימו את היום ב-16:00, ולא ב-17:00, כפי שהיה נהוג עד כה.

"על רקע המחסור הקשה והמתמשך במורים בכלל ובחינוך המיוחד בפרט גובשו בשלב זה מספר מענים על מנת להבטיח, ככל שניתן, רצף לימודי במקומות בהם לא נמצא מענה למחסור", כתב שטראובר. "מענים אלה עומדים לרשותכם, לפי שיקול דעתכם, ובהתאם לצורך בהיוועצויות הנדרשות עם הרשות המקומית ונציגות ההורים .אנא היו רגישים. קבלו החלטות במשורה ורק במקום בו ישנו צורך אמיתי וכאשר מוצו כלל האפשרויות".

המשמעות היא שמרבית ההורים לא יכולים לדעת בוודאות אם ילדיהם יגיעו לגנים במשך חמישה או שישה ימים.

הגנים יכולים להיסגר לפי החלטת הרשות המקומית. כלומר, הרשות המקומית תוכל להגיש בקשה לקיצור שבוע הלימודים לחמישה ימים. במידה ומוצו כל האפשרויות ולא מצאו פתרון וכוח אדם מתאים, הלימודים בגנים יתקיימו במשך חמישה ימים. השאיפה היא שבבתי הספר, מכיוון שיש מגוון מורים ימצאו פתרון מכלל אנשי הצוות השונים.

בנוסף, אלא לראשונה משרד החינוך מאשר רשמית להעסיק גמלאים, אף שחלקם לא מעודכנים בתכנית הלימודים. "ניתן יהיה להעסיק גמלאים, ו/או לפעול להארכות שירות לעובדי הוראה שהגיעו לגיל פרישת חובה. להגדיל משרות של עובדי הוראה קיימים. לאשר העסקתם של פרחי הוראה הנמצאים בשלבי ההכשרה להוראה, באישור המחוז".

בחינוך המיוחד ניתנה אפשרות לקיצור שעות הלימודים. "ניתן יהיה להגיש בקשה לקיצור יום הלימודים עד לשעה 15:10 באמצעות מנהל המחוז ואפילו ניתן יהיה להגדיל את מספר התלמידים במסגרות חינוך מיוחד בהתאם להיקף המקסימאלי בהתאם לסוג הלקות".

 "שנים של הזנחה מצד כל משרד הממשלה"

"מדינת ישראל נכשלה. אחרי שנים של הזנחה מצד כל משרדי הממשלה, מערכת החינוך בישראל הגיעה למצב הקשה ביותר שידעה וההחלטה היום מעידה על כך הכי טוב. הרבה מאוד ערים גדולות יסבלו מהמצב הבלתי אפשרי הזה", אומר חיים ביבס, יו״ר מרכז השלטון המקומי. "שוב ושוב ומשרדי החינוך והאוצר בחרו להתעלם, לא התעוררו בזמן, וכרגיל מי שישלם את המחיר הם הילדים וההורים. רגע לפני ששנת הלימודים תפתח הגיע הזמן שנציגי הממשלה ונציגי המורים יביאו פתרון אמיתי לטובת הצוותים החינוכיים שעייפו ממלחמות על גבם. המחיר שכולנו נשלם אם יוכרז מצב חירום במערכת החינוך הוא הרבה יותר גבוה ממה שנדרש לשלם עכשיו. הילדים יפגעו, ההורים יפגעו, העסקים יפגעו, המשק יפגע, ואף אחד לא ירוויח מזה. נדרש פתרון מערכתי שיכלול את כל צוותי החינוך, מנהלי בתי ספר, מורים, גננות, סייעות – כולם".

ממשרד החינוך נמסר בתגובה: "המשרד הופך כל אבן כדי לתת מענים ראויים למחסור הקיים בעובדי הוראה. לאור זאת, הוא נוקט בשורה של צעדים ופעולות, שעד עתה הובילו לצמצום המחסור מכ- 6,000 לכ- 2,000 לשנה הקרובה. עם המשך הצעדים הוא צפוי להמשיך ולהצטמצם. בשלב זה המשרד נדרש לתת מענה נקודתי למקרים בהם לא נמצא כח האדם הנדרש במוסדות חינוך מסוימים. מענים אלה יינתנו במשורה ולאחר שמוצו כל האפשרויות כדי לא לפגוע בזכות הילדים לקבל שירותי חינוך ראויים".