ילד שמוציא את הטלפון הנייד שלו בזמן השיעור יודע שהוא מסתכן בעונש. הרי מדובר באיסור חמור. אבל גם מורות מתקשות לעמוד בפני המסך. ועוד בזמן השיעור.

לפני חודש, בתה של ס', תושבת בת ים, גילתה לה שמחנכת הכיתה שלה עונה לטלפון בזמן שיעור, בכל פעם שהוא מצלצל. "לפי מה שסיפרה לי בתי, במקום שהמורות יצניעו את הטלפון בתיק שלהן, ויבדקו אותו בתום השיעור, כפי שהיה מצופה מהן, כולן מחוברות לטלפון שלהן במהלך השיעור מדרגה קלה ועד חמורה".

בתחילת השנה הבהירה המחנכת שהטלפון שלה נסגר כשהיא בבית הספר. אלא שלפי סיפורי התלמידים, המציאות אחרת, ומרובת הפרעות. "היא עונה לטלפון בכל פעם שמתקשרים אליה, ולדברי בתי מתקשרים לא מעט. באותה נשימה היא אוסרת על הילדים להוציא את הסמארטפון מהילקוט בכל זמן שהם נמצאים בשטח בית הספר, ולא רק בכיתה, אלא אם כן היא מורה להם אחרת. מורה מקצועית בודקת את הטלפון בכל פעם שמתקשרים אליה, ורק כשמדובר בשיחות חשובות היא עונה ומבקשת מהם להתקשר אליה אחר הצהריים, ומורה אחרת בודקת את הטלפון שלה מדי פעם. כולן כמובן מתכתבות בוואטסאפ. הן לא מבינות שהן מפריעות למהלך השיעור שהן מעבירות, ונותנות דוגמא רעה לילדים על חוסר כבוד, וכניעה להסחות דעת, איך הן יכולות לצפות אחרת מהילדים שלנו כשזה החינוך שהן נותנות להם?"

זהבה, תושבת נתניה, מספרת שבשנה החולפת, כשבתה הייתה בכיתה ו' בבית ספר יסודי בעיר, היא חשפה בפניה כי המחנכת שלה משוחחת בטלפון עם בתה במהלך השיעור. בהתחלה זהבית חשבה שמדובר באירוע חד פעמי, אך בתה חזרה בכל יום מבית הספר וסיפרה לה על תוכן השיחות שמנהלת המחנכת עם בתה, שככל הנראה נפרדה מהחבר שלה ונמצאת במצב נפשי לא פשוט.

ילדים משחקים בסמארטפון (צילום: Iakov Filimonov, Shutterstock)
הילדים נענשים על שימוש בטלפון במהלך יום הלימודים | צילום: Iakov Filimonov, Shutterstock

"התלוננתי על זה אבל לא היה עם מי לדבר", אומרת זהבה. "המנהלת אמרה שהיא תבדוק את הנושא ולא עשתה כלום. בינתיים, זה המשיך. המחנכת הייתה מדברת במהלך השיעור באופן חופשי עם בעלה על סידורים וקניות. היו מקרים שהילדה שלי הייתה רואה על צג מסך הטלפון שם של הורה של אחד מילדי הכיתה, המחנכת הייתה משוחחת עם אחד ההורים ומרכלת על הורים אחרים, מול כל הכיתה. המורה הייתה כל הזמן בממתינה".

ואם זה לא מספיק, כשהמורה הייתה סוף סוף מנתקת את השיחה, היא מצאה את הזמן לכעוס על התלמידים שאיבדו בינתיים ריכוז והחלו להפריע. הורי הכיתה ידעו, אבל לא התאחדו לפעולה. רובם פחדו שהילד שלהם ייפגע.


"גם אני בתחילה פחדתי שהיא תנקום בבת שלי, אבל בסוף השנה כבר לא יכולתי לשתוק, ודיברתי. והיא אכן התנקמה בה. עברנו תקופה לא פשוטה, ואני מבינה היום שהטעות שלי הייתה שלא פניתי למפקחת. היום אנחנו משלמים על ההתנהלות שלה. היא הייתה מחנכת ולימדה מתמטיקה במשך שנתיים, ולילדה שלי יש פערים בחומר ואני צריכה להיעזר במורים פרטיים. אני אעשה הכול כדי שהבן שלי לא ילמד בכיתה שלה".  

המורה מכורה לקלאש רויאל ולוואטסאפ

ג' מחיפה מספרת שבנה, תלמיד כיתה ה', שיתף אותה שהוא מאוד כועס על המורה שלו, שכל הזמן משחקת בטלפון במהלך השיעור. "מדובר בכיתה קטנה של ילדים עם בעיות רגשיות. המורה והסייעת מלוות אותם מכיתה א' ושתיהן מכורות למשחקים בטלפון. המורה משחקת בטלפון ומתעצבנת על הילדים שפונים אליה".

האם פנתה את המורה והבהירה לה שמדובר בהתנהגות לא סבירה. "היא הכחישה לחלוטין שהיא משחקת בטלפון בזמן השיעור, ולתקופה מסוימת הבן שלי דיווח לי שהיא פחות משחקת בטלפון, אבל לא עבר זמן רב והיא שוב חזרה לטלפון. פניתי אליה שוב וגם הפעם היא הכחישה, והוסיפה שהבן שלי משקר, אפילו שראיתי שהיא כל הזמן מחוברת לוואטסאפ בזמן השיעור".

ג' פנתה להנהלת בית הספר, אך ביתיים דבר לא השתנה. המנהלת דחתה את פנייתה ואמרה ל-ג' שהיא לא מאמינה שהמורה משחקת בטלפון או מדברת במהלך השיעור, אבל תבדוק את הנושא. לדברי ג', הנושא לא מטופל משום שמדובר במחנכת שעובדת בבית הספר במשך 30 שנה, כך שלא פשוט לפעול מולה.

"שאר ההורים יודעים שהיא מדברת אבל הם לא פועלים ישירות, הדבר היחיד שהם עושים זה 'להעניש' אותה בכל שהם לא שולחים את הילדים לפעמים למסיבות או לטיולים. אחת האימהות של ילד מהכיתה פנתה גם היא למורה ולהנהלה, אך דבר לא נעשה. הבעיה היא שאם אני אעשה 'רעש' ואפנה למפקחת, אצטרך להוציא את הילד שלי מבית הספר, ואין הרבה כיתות רגשיות בחיפה. אמרתי למנהלת בית הספר שאם זה לא יטופל, אפנה לרווחה. ההתמכרות הזו לסמארטפון היא פשוט מחלה".  

ממשרד החינוך נמסר בתגובה לדברים: "חוזר מנכ"ל של המשרד קובע מפורשות שאין לעשות כל שימוש פרטי בטלפון סלולרי במהלך שעות ההוראה".