השבועות האחרונים היו קשים מאוד לגנים רבים. בתקופה זו עלתה על השולחן המילה "סגר". מבחינתנו עצם השימוש במילה זו גורם לנזק עצום. הורים רבים חוששים מהסגר ולכן לא ממהרים לרשום את ילדיהם לגנים ואחרים מוכנים לרשום את ילדיהם רק באוקטובר. דבר זה גורם לגנים, שפועלים בספטמבר בור כלכלי עצום היות והתשלומים כדוגמת שכ"ד, משכורות וחשבונות שוטפים אשר להם מתווספות דרישות רגולטוריות הנדרשות בתקנות חוק הפיקוח (מצלמות, הכשרות ,ציוד ועוד) הכרוכות בהשקעה של אלפי שקלים לכל מסגרת ולכן כל זעזוע נוסף גורם לסגירת אלפי מסגרות של מעונות יום פרטיים או מנגד לעליית שכר הלימוד להורים. בנוסף, במידה ויהיה סגר אין אנו יודעים כיצד מתכוונת הממשלה להתייחס למעונות היום הפרטיים.
מה לגבי פיצוי בתקופה זו של חוסר יציבות כלכלית וגרעונות רבים?

מאז הקורונה נסגרו מעל ל-3,500 גנים. בחישוב קל של מינימום 5 ילדים למסגרת (יש כמובן מסגרות עם יותר) הגעתם לחוסר של 15,000 מקומות לילדים בגילאי 0-3. הורים רבים לא מבינים שממש עכשיו, כאשר ינסו לרשום את ילדיהם לשנת הלימודים הקרובה – לא יהיה להם לאן להירשם. וזה עוד מבלי שציינו את מצוקת כח האדם בתחום.   

לוסי חדידה, מנכ"לית ארגון "גנים ברמה אחרת"  (צילום: יח"צ)
לוסי חדידה, מנכ"לית ארגון "גנים ברמה אחרת" | צילום: יח"צ

על המדינה להפנים שגני הילדים הם הבסיס של מעגל התעסוקה. כאשר הורים רבים יכולים לצאת לעבודה. הציפייה מהממשלה שתדבר איתנו לפני שהם מנחיתים החלטות על השטח ולא אחרי שהנזק כבר נגרם. החלטות אלה עלולות להיות מכת מוות לגנים רבים שלא יוכלו לשרוד תקופה זו.  

ממשרד הכלכלה נמסר בתגובההאגף למעונות יום בזרוע העבודה עומד בקשר רציף עם ארגוני מעונות היום ומפרסם הנחיות הן למעונות והן לציבור על בסיס החלטות קבינט הקורונה.

נדגיש כי מתווה פתיחה עדכני פורסם לפני מספר ימים ומתעדכן כל העת ובו הנחיות עבודה, לרבות התנהלות במעון ובימי ההסתגלות בהתאם לאישור משרד הבריאות.

לעניין פיצוי הארגונים, בסבבים הקודמים הנושא סוכם מול משרד האוצר.

אנו עושים את המירב לספק הנחיות ברורות ולתת זמן התארגנות מירבי בהתאם למצב ולהנחיות הבריאותיות המחייבות.

 הכותבת היא לוסי חדידה, מנכ"לית ארגון "גנים ברמה אחרת".