זה לא סוד שהילדים שלנו מבלים לא מעט שעות מול הטלוויזיה (כשהם לא על המחשב). אנו שומעים אותם לא מעט פעמים מדברים עם החברים והאחים על הפרק האחרון של "גאליס", מה קרה ב"החממה" ומי עבר שלב ב"פרויקט הלהקה". אבל מה אנחנו בעצם יודעי על הסדרות האלו? עשינו לכם קצת סדר שייתן לכם מידע על העלילה והדמויות, וביקשנו ממיקה בנד בת ה-10 פרשנות כדי שתבינו קצת יותר טוב איך הסדרות הללו נראות מהעיניים שלהם.

החממה

סדרות נוער - החממה (צילום: מתוך קטלוג פמינה 2016, דודי חסון (ארכיון),  יחסי ציבור )
בית ספר למנהיגים | צילום: מתוך קטלוג פמינה 2016, דודי חסון (ארכיון), יחסי ציבור

אם אתם מחוברים ל-yes סביר להניח שההתמכרות של הילדים שלכם היא לסדרה "החממה". העונה השנייה הסתיימה לא מזמן וכרגע עובדים על עונה שלישית. אל דאגה, בינתיים הילדים יכולים לצפות בעונה הראשונה והשנייה ב-VOD. הסדרה מספרת על חבורת נערים מוכשרים שלומדת בבית הספר "החממה" אשר גידל דורות של מנהיגים. הכוכבים של הסדרה הם לי בירן, דר זוזובסקי, גאיה שליטא-כץ, ידין גולדמן, ליאור שבאי, ג'וי ריגר, אלי קרן אסף, דניאל ליטמן, שיר מורנו, ורד פלדמן ואדריאנו חאובל.
דבר הילדה:
"החממה זה בית ספר למנהיגים שנמצא ליד הכנרת. לומדים בו נערים והם גם ישנים שם ואוכלים שם, סוג של פנימייה. זו סדרה שהיא ממש מעניינת, דרמטית, אני אוהבת ממש את כל הפרקים והם ממש מעניינים. כל פעם קורה משהו אחר וזה דברים ממש רציניים, כמו מוות וחיים חדשים וחלליות ואהבות וכל מיני דברים כאלה. אני רואה בכל יום שיש פרק, כל פרק לפחות פעמיים, וכשיש פרק סיום עונה אז אני רואה אותו 50 פעם. זה דברים שיותר ילדים מכיתה ד' אמורים לראות כי זו סדרה מפחידה".

גאליס

סדרות נוער - גאליס (צילום: פיני סילוק,  יחסי ציבור )
מחנה של ילדים סקרנים | צילום: פיני סילוק, יחסי ציבור

התכנית גאליס משודרת כבר עונה רביעית ב-HOT בערוץ הילדים. זו סדרת נוער אשר סובבת סביב מחנה הקיץ היוקרתי "גאליס". הכוכבים הבלתי מעורערים שמשחקים בה הם תובל שפיר, אליאנה תדהר ודניאל מורשת. בעונה הנוכחית הצטרפו גם רוני דלומי ומייקל לואיס. לא מזמן הוזכר שם הסדרה בהקשרים שליליים כאשר בחודש שעבר הואשמו ארבע בנות 12 בניסיון לדקור  את חברתן לכיתה. לפי כתב האישום, הנערות למדו מצפייה בתכנית "גאליס" איך לטשטש טביעות אצבע והחליטו לעשות זאת.
דבר הילדה: "גאליס זה מחנה ויש שם כל מיני אהבות וזה. המחנה הוא ביער, ביער יש כל מיני אנשים שרוצים להרוג את האנשים שיש בגאליס. בגאליס יש ילדים מאוד סקרנים והם מסתכלים במפות והכל. האנשים הרעים לא רוצים שיגלו אותם, אז הם כל הזמן מנסים לחטוף אותם או להרוג אותם, וכל פעם הילדים מצליחים להתחמק ולנצח את הרעים. אבל הרעים לא נכנעים. הם מקפיאים את הילדים, את ההורים, הם חוטפים אותם. כל פעם קורה להם משהו אחר והילדים מצליחים לעזור לחברים שלהם ולנצח את הרעים. זו סדרה שהיא עם דרמה ומאוד מעניינת וזה והיא גם סדרה מצחיקה".

השמינייה

שמינייה הדור הבא (צילום: אוהד רומנו. עיבוד: שיין הורוביץ)
מצילים את העולם | צילום: אוהד רומנו. עיבוד: שיין הורוביץ

השמינייה משודרת גם היא לצופי HOT, גם כן בערוץ הילדים, ובקרוב תעלה העונה החמישית שלה. הסדרה עוסקת בחבורת צעירים בעלי כוחות-על. כוכביה הם עדי הימלבלוי, דון לני גבאי, ידידיה ויטל, הילי ילון, אבי קורניק, שירה וילנסקי, דני לשמן ולימור אטיאס.

דבר הילדה: "זה שמונה ילדים שמצילים את העולם. לכל אחד יש כח אחר, זו סדרה עם הרבה דרמה ומוות, מנסים להרוג אנשים ומצילים את העולם. זה מעניין, סדרה מותחת".

פרויקט הלהקה

אין תמונה
משימות בתחומי שירה וריקוד

בימים אלה משודרת העונה השנייה של הפרויקט המוסיקלי "פרויקט הלהקה" של ערוץ הילדים גם למנויי yes וגם למנויי HOT. במסגרת הפרויקט נכנסים צעירים וצעירות למתחם אימונים למשימות בתחומי השירה והריקוד תוך קבלת שיעורים והדרכות ממאמנים כמו עברי לידר, משה פרץ וקרן פלס. בסוף הפרויקט קמה להקת נוער חדשה.

דבר הילדה: "זו כבר עונה שנייה. מלא מלא אנשים באים להיבחן, כל פעם מגיע מישהו ומדיחים אותו או מעבירים אותו לשלב הבא. אחר כך הם מגיעים לשלב של הקבוצות. יש ארבע קבוצות, כל שופט בוחר לו את הקבוצה שלו והוא מחליט עליה. הם צריכים לחשוב על ריקוד או שיר שהם ישירו מול השופטים ואז מכל קבוצה עפים 2-3 מתמודדים כל פעם. ואז נשארים 20 אנשים בסך הכל והם עוברים לווילה שהם לא יוצאים ממנה. כל יום מביאים להם מישהו מפורסם שנותן להם משימה. כל שבוע יש הדחה ויש מישהו אחד שמקבל חסינות. בסוף מרכיבים להקה. בשנה שעברה הקימו את להקת 'סטארט-אפ' שעכשיו הרבה מאוד ילדים אוהבים אותה. זו תכנית ריאליטי, היא מעניינת והמשימות בה מצחיקות".

הפיג'מות

סדרות נוער - הפיג'מות (צילום: יוסי צבקר,  יחסי ציבור )
חבורה שרוצה להיות להקה | צילום: יוסי צבקר, יחסי ציבור

סיטקום, גם הוא של ערוץ הילדים, שעוקב אחר חברי להקת "הפיג'מות" - אילן, קובי ועודד, שעברו מנתניה לתל אביב על מנת לנסות להתפרסם ולהצליח. בקרוב תתחיל עונתה התשיעית של הסדרה. במהלך העונות הצטרפו ללהקה גם דנה פרידר, ימית סול ויובל סגל.

דבר הילדה: "הפיג'מות זה שלושה חברים שגרים בבית של דודה של אחד מהם. הם מחליטים שהם רוצים להיות להקה, אז הם מתחילים כל יום להתאמן ולשיר שירים ולהמציא שירים סתומים כאלה, ממש לא רציניים. קוראים ללהקה הפיג'מות וכל פעם שהם מופיעים הם לבושים בפיג'מות. הסדרה הזו מצחיקה" .

לא למנוע, כן להסביר

כאמור, הילדים של רבים מאיתנו צופים לא מעט בתכניות הללו. למרות שהן מיועדות לילדים ובני נוער, עדיין מומלץ לנו ההורים להכיר את התוכן שלהן. רצוי אפילו יותר להכיר אותן יותר לעמוק ולתווך בין הדברים שהם רואים למציאות.

"חשוב שההורה יראה לפחות פרק אחד של כל תכנית", אומרת יערה גונן-הלפרין, מנחת הורים ומשפחות. "חשוב שיבחן האם התכנים מתאימים לגיל של הילד שלו, לערכים של הבית והכי חשוב זה שיתווך בין מה שהילדים רואים לבין המציאות. נושאים כמו מערכות יחסים בין בנים לבנות, תחמנות בין הילדים, יחסי כוח, תככנות - הם דברים שהרבה פעמים דורשים תיווך. ההורה צריך להסביר לילד שלו שמה שנכון בסדרה לא בהכרח נכון ומקובל במציאות. אנחנו צריכים להסתכל על המצבים החברתיים שבתכנית ולעשות להם עיבוד עם הילד שלנו".

זה מציאותי למנוע מהילדים שלנו לראות את התכניות האלו?
"אנחנו לא יכולים להיות יומרניים ולהגיד אצלי בבית הילדים לא יראו את זה, כי זה לא יקרה. אלו התכניות שיש היום בטלוויזיה ורוב הילדים חשופים לזה. החממה, למשל, היא תכנית שמוגבלת מגיל 8 אבל כל הילדים בבית ספר יסודי רואים אותה, ומה שמתאים לילדים בכיתות א' ו-ב' לא בהכרח מתאים לילדים בכיתות ה' ו-ו', ואי אפשר להימנע מזה. גם אם אנחנו רוצים להגיד 'אני לא מראה את זה לילד שלי' - זה מאוד קשה. אתה צריך למנוע מהם לראות את זה במחשב, בטלוויזיה, אצל הסבתא, והם לא ממש צריכים להתאמץ כדי להגיע לזה. אפשר להחליט שתכנית מסוימת לא מתאימה לגיל של הילדים שלנו, ואם יש תכנית שנוגדת את הערכים שלנו כמשפחה אנחנו יכולים להחליט שהילד שלנו לא יצפה בה, אבל התפקיד שלנו כהורים הוא גם לאכוף את זה ולא לצפות שהילד יעשה את זה מעצמו. יכול להיות שהילד ילך לבית של חבר ושם כן יראו ואז הוא צריך להתמודד עם הסיטואציה שלו לא מרשים לראות. צריך להבין את המשמעות של האיסור הזה. כולם רואים את זה, כולם, ואי אפשר לדרוש מהם לא לראות את זה, כי זה להוציא אותם מהמעגל החברתי. כי אם על זה כולם מדברים אז אני בעצם משאירה את הילד שלי בחוץ. זה תמים להגיד שהם לא יצפו כי זה לא כל כך הגיוני ופשוט לא פייר לילדים, כי זה חלק מהחיים החברתיים שלו היום. לכן, חשוב מאוד לתווך".

למה אנחנו צריכים לשים לב?

"בעיקר להתנהלות של מערכות יחסים או סיטואציות חברתיות, במידה ויש שקרים, אפילו אם הם לבנים, או רמאויות, דברים שנוגעים במערכת יחסים בין חברים - חשוב לתווך ולראות שהילד יבין את זה נכון. זו הזדמנות מצוינת לדבר עם הילד על מה אני הייתי עושה בסיטואציה כזאת. לנצל את זה למקום של לדבר על דברים ולדבר על ערכים ומסרים שהיינו רוצים להעביר לילדים.

"הייתי ממליצה לראות את רמת האלימות בסדרות האלה, גם אלימות מילולית וגם פיזית ואם ההורים מרגישים שזה חורג מהנורמה ומהדברים שהם רוצים שהילדים ייחשפו, אז כן להגביל. אנחנו לא רוצים שהם יקבלו מסר שאלימות מילולית או שקרים כואבים זה מקובל, כי מה שהילדים רואים בטלוויזיה הם מקבלים אותו כמשהו שהוא בסדר".

"בסדרות האלו צופים ילדים שהם לא בגילאי היעד"

משפחה צופה בטלוויזיה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
צפו איתם ביחד לפחות בפרק אחד (אילוסטרציה) | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
גם אורנה לנדאו, אם לארבעה, סופרת ומבקרת טלוויזיה לשעבר, מכירה את תרבות הצפייה בתכניות האלו מקרוב. "הדבר המרכזי ביותר שיש לי לומר בנושא, זה שקודם כל צריך לקחת בחשבון שהרבה פעמים הילדים שצופים בתכניות הללו הם הרבה יותר צעירים מהילדים שהסדרות מיועדות להם. הסדרות האלו מביאות תכנים של רומנטיקה, מתח, מצוקה נפשית, יחסי כוח ורואים את זה ילדים הרבה יותר צעירים. אלו סדרות נוער שנצפות על ידי ילדים בבית ספר יסודי. דווקא ילדים בגיל העשרה צופים בהן פחות. ילדים יותר קטנים מתעניינים במה שקורה לגדולים. הסדרות מביאות סצנות מאוד כבדות, מאוד מטלטלות, ולא תמיד אני בטוחה שיש בשלות להתמודד עם הסצנות האלה".

כמבקרת טלוויזיה לשעבר, מה דעתך על האיכות של סדרות אלו?
"אני לא חושבת שצריך לשפוט את הסדרות האלה אם הן מופת או לא. אצלי בבית בעיקר רואים את 'החממה'. אני חושבת שזו סדרת נעורים לגיטימית. לא מדובר באמנות הטלוויזיה במיטבה, אבל בסופו של דבר היא סדרה אמינה, לא וולגרית. מבחינת ערכים בסיסיים, יש בה משהו של פעם - שיתוף פעולה וחברות. אני לא חושבת שצריך לשפוט את הסדרה הזו אם זו סדרת מופת. זו דרמה יומית והיא בסטנדרטים של הפקה של דרמה יומית. היא לא מעליבה את הילדים והיא לא נופלת מסדרות נעורים אמריקאיות, ויש לה את היתרונות של המקום השפה והזהות".

מלבד החממה, תכנית נוספת שנצפית בביתה של לנדאו היא "פרויקט הלהקה", אותה היא פחות מחבבת. "זה קורס הכנה לריאליטי. זו תכנית נחותה לטעמי, אבל ילדים ממש מתמכרים אליה, מייצרים קשר לדמויות. 'פרויקט הלהקה' חוגג את התכנים הרדודים ביותר של עולם הריאליטי והטלוויזיה".

>> לעמוד הפייסבוק "להיות הורים טובים" עשיתם לייק?

>> מי אמר שטלוויזיה רק מזיקה לילדים?