אין תמונה
להבעיר פחית זה כיף? מתוך סרטון ביו טיוב

הרפתקנות ולקיחת סיכונים הן חלק בלתי נפרד מלהיות מתבגר, ובמציאות שבה לילדים שלנו יש פייסבוק וטוויטר מגיל שמונה בערך, מתברר שתעלולים של גיל ההתבגרות מגיעים גם לרשת; יותר ויותר בני נוער מתעדים את עצמם בתעלולי אקסטרים שמועלים כסרטונים ליו טיוב. המטרה: להפוך לכוכבים ברשת.

"תרבות הסרטונים העלתה את רף הסכנה"

אנשי חינוך וגורמים רפואיים שבוחנים את התופעה, מביעים דאגה מהמסוכנות שלה. על פי כתבה שהתפרסמה בנושא ב"ניו יורק טיימס", אין נתונים שיעידו האם מעשים בלתי זהירים של מתבגרים הם אכן במגמת עליה, או שמא בני נוער רק מתעדים אותם בקלות רבה יותר.

רופאיםה כבר מעידים כי תרבות הפצת הסרטונים ברשת העלתה את רף הסיכונים בהם מתבגרים מאתגרים את עצמם. כך למשל, ד"ר מנסור, מומחה אמריקאי לכוויות, טיפל לפני מספר שבועות בנער שניסה להדליק זיקוקים באמבטיה הביתית, לתעד את החגיגה המעושנת ולשגר אותה ליו טיוב. הניסיון המטופש הותיר אותו עם כוויות קשות שכיסו כ- 14% מגופו.

ברשת ניתן למצוא דוגמאות רבות לסרטונים המתעדים תעלולים מסוכנים עם מקורות אש. בסרטון הבא לדוגמה, נראים שני נערים שמנסים לבעוט בכדור בוער כשרגלו של אחד מהם עולה גם היא בלהבות.

וזה סרטון הדרכה המיועד לילדים ומוצג על ידי נער, שמלמד טריק להבערת להבה מפיה של פחית מרוקנת.

בחיפוש אקראי של המילים "Fire tricks" ביו טיוב יעלו יותר מ- 5,000 תוצאות. למרות שבחלק מהסרטונים מופיעים אנשים בוגרים, ברבים מהם מככבים נערים צעירים.

מחקר קנדי שנערך בנושא, בחן תופעה מדאיגה של סרטונים שמתעדים משחק שנקרא "משחק החנק" בו נערים עוצרים את נשימתם במטרה ליצור תחושה רגעית של "היי". למרות שהתופעה המדאיגה קיימת מזה זמן, המומחים מעריכים כי תרבות הסרטונים ברשת, הגבירה את הפופולריות שלה.

מעבר לסכנות הפיזיות הטמונות בצילום של סרטונים כאלו (חבלות, שבירת איברים, כוויות ועוד), המומחים מודאגים מההשפעות הפסיכולוגיות שלהם על המתבגרים.

ד"ר מייגן א. מורנו המתמחה ברפואת מתבגרים סבורה שהם עשוים להשפיע על תהליכי התפתחות נורמליים: "חלק מהתפיסה של נערים בגילאי חטיבה ותיכון הוא שהם על במה ושכולם צופים בהם. ילדים כיום גדלים בעולם אחר - עולם שבו באמת קיים קהל הצופים הזה".

עדיף שיחה מונעת מטיפול נמרץ

גדי רוזן, מאמן משפחתי ומנחה קבוצות הורים ונוער בכיר, אומר: "יוטיוב לא שינה את העולם וגם קודם לכן בני נוער ניסו את הכוחות והיכולות שלהם. הבעיה היא שלא תמיד כושר השיפוט שלהם עובד כמו שצריך, ושהם לא תמיד חושבים על התוצאות. יש נטיה לפעול מתוך הנאה של הרגע. כמו כן צריך לקחת בחשבון שהעלאה של סרטונים כאלו לרשת עשויה להביא להם סוג של תהילה ולהעלות את הסטטוס החברתי שלהם".

אלו בני נוער נוטים לצלם סרטונים כאלה?
"נערים ללא גבולות. לכן, חשוב מאוד שהורים יהיו בתמונה גם כשהילד גדל. ברגע הקריטי, אין להם אפשרות לדעת באמת מה הנער עושה כל דקה במחשב. מה שכן אפשר לעשות זה לדבר על כך עם הילדים מראש, להסביר את הסיכון שבפעולות הללו בשיחה פתוחה וכנה.
"יש הורים שמנסים להתחכם ולעקוב אחרי הפעילות של הילד במחשב, אבל אני מאמין שכיום הילדים חכמים מאוד ויודעים להסתיר מה שהם לא רוצים שיגלו".

ואולי שיחה על סרטונים כאלו תכניס להם רעיונות חדשים לראש?
"הורים נוטים להימנע מלעורר דברים שהם לא חושבים שקיימים, ממש כמו בשיחות על מין. אני אומר להורים: אתם טועים! הדברים האלו מתרוצצים אצל הילדים בראש כי הם חשופים לאינספור גירויים ולהמון מידע. אני מאמין בשיחה מונעת ומקדימה ולא בטיפול נמרץ לפתרון משברים. אפשר להתענין אצל הילדים מה החברים שלהם עושים, אפשר לשאול שאלות עקרוניות על הנושא ולראות כיצד הם מגיבים ולפתח את השיחה בהתאם.
"מעבר לכך חשוב לגרום לנערים לחשוב על הדברים, לעורר בהם מודעות להשלכות האמיתיות של מעשים כאלו ולגרום להם להסתכל קדימה ולא רק על הכאן והעכשיו. דבר נוסף: כדאי להביע בהם אמון ולומר – 'אני סומך עליך שלא תעשה שטויות', זה כבר מעביר להם מסר חשוב מאוד ויעיל של לקיחת אחריות".

>> פרטיות של מתבגרים: מתי מותר לחטט לילד בפסבוק?