ילדה  (צילום: Shutterstock)
"כשאנו אומרות לבנות שלנו שהן יפות כל הזמן, אנו עושות להן שירות רע" | צילום: Shutterstock

כמעט כל הנשים בנות ימינו, רזות או שמנות, מבוגרות או מאוד צעירות, נאבקות בנושא דימוי הגוף. "אין דבר בעולם שאנו רוצות יותר מאשר שלילדים שלנו יהיה קל יותר מאשר לנו", אומרת סשה בראון וורשם, מדריכת הורים ומומחית אמריקנית בנושא כושר ובריאות לנשים. "זה נכון בכל תחום אבל כנראה הכי נכון בתחום הגוף שלנו. אנו כאמהות רוצות שהבנות שלנו יראו את עצמן כפי שאנו רואות אותן. כמו שהן באמת. שירגישו שגופן יפה וחזק ומלא יכולות, בין אם הן רזות או שריריות או כל דבר אחר שכרגע אופנתי או לא. אבל איך נגרום להן להבין את זה?"

בראון וורשם התייעצה עם מומחים שונים ויצרה רשימת טיפים שיעזרו לאמהות לגדל בנות חזקות ונטולות תסביכי גוף מזיקים.

1. הפסיקו להעיר על גופן
"תפסיקו להעיר להן בכלל", אומרת מינדי ארצ׳ול מאוניברסיטת וושינגטון, מומחית למגזר. "אם תורידו את הזרקור מהגוף לחלוטין, תאפשרו להן להתמקד בדברים אחרים".

2. הפסיקו להעיר על הגוף שלכן
"כשאמהות מדברות על דיאטות ועל חוסר שביעות רצון מהגוף שלהן ליד הילדות, הבנות נוטות להיות פחות מרוצות מגופן שלהן", מסבירה ארצ׳ול. "חייבים להפסיק עם זה ויפה שעה אחת קודם".

3. התמקדו במה שהגוף עושה
"דברו על כך שהגוף חזק, גמיש ובעל יכולות במקום באם הוא יפה, רזה או משהו כזה", אומרת ארצ׳ול. "השיחה על הגוף כבעל יכולות ותפקודים תשנה את התפיסה של הילדות ותגרום להן להביט בו במושגים חיוביים מה שיעלה את הערך העצמי שלהן".

4. אל תגידו להן שהן יפות
"זה כמעט נוגד את האינטואיציה האמהית, אבל בכך שאנו אומרות לבנות שלנו שהן יפות כל הזמן, אנו עושות להן שירות רע", אומרת ארצ׳ול. "זה מלמד את הבנות שהמראה החיצוני שלהן הוא חלק משמעותי בזהות שלהן, וכדאי מגיל ינקות להוריד את מילות התואר של היופי מהלקסיקון".

ילדה  (צילום: Shutterstock)
"במקום להגיד לילדות כמה הן רזות ויפות, אמרו להן שהן חזקות" | צילום: Shutterstock

5. חשפו אותן לכל סוגי הגוף
"כדאי להראות לילדות דימויי גוף שונים ומגוונים ככל הניתן וחשוב להצמיד לכולם תארים חיוביים. גם במדיה וגם ברחוב", ארצ׳ול מוסיפה. "חשוב להדגיש שהגוף הנשי מגיע בצורות שונות שמייצגות המון אפשרויות ויכולות".

6. התמקדו בכח ובחוזק
"במקום להגיד לילדות כמה הן רזות ויפות, אמרו להן שהן חזקות", אומרת ג׳סיקה תיפלס, גורו בתחום הכושר, שמתמקדת בדימוי גוף חיובי. "כוח הוא מטרה טובה יותר מרזון, שמחזיקה מעמד יותר זמן ומסייעת לנשים להשקיע בגוף לאורך זמן, הרבה יותר מאשר רזון. כך גם במקרה של ילדות".

7. דברו איתן על הכל
"כדאי לדבר עם ילדות על כל הנושאים הללו", אומרת ד״ר קלסי לטימר, פסיכולוגית מובילה ומנהלת רשת מרכזים להפרעות אכילה בילדים. "כשאני רואה אנשים שלא אוהבים את הגוף שלהם, אני מיד מגלה שזה מחלחל לתחומי חיים נוספים. בתרבות שלנו כולנו אמורים להיראות בצורה מסויימת. אומרים לנו שאין הרבה נשים שבאמת נראות כמו הדימויים שאנו פוגשים בתקשורת, אבל אנו עדיין מנסות, כנשים, להתאים את עצמנו למראה הזה, מה שמייצר דימוי גוף שלילי".

ילדה, עם סלולרי
"כדאי מגיל ינקות להוריד את מילות התואר של היופי מהלקסיקון"

8. מצאו את החיובי
"אם הבת שלכן מתלוננת על גופה, עודדו אותה למצוא משהו בו שהיא אוהבת ומשכו לשם את תשומת הלב", אומרת לורי ברוקר, יועצת תדמית ידועה ובעלת שיטה לשיפור הערך העצמי של לקוחותיה בשם ׳קבלה, הסחה, התקפה׳. "אפשר בקלות, בעזרת ביגוד ואקססוריז, לעזור לילדה להבליט את החלקים האהובים עליה בגופה, וממש לעשות מהם עניין חיובי ולגרום לה להרגיש מלאת ביטחון".

9. תזיזו את התחת
"כשמזיזים את הגוף, הביטחון בו עולה באופן מיידי", מבטיחה שרה דיוויס, מעמותה שעוסקת בהעצמה דרך תנועה לנערות. "אני פוגשת נערות בנות 14 שמודות שהן רוצות לעשות ניתוח כדי לתקן את החלקים בגוף שהן מתביישות בהם, ו-31 אחוזים מתלמידי התיכון אמרו בסקר כי ככה הם מרגישים. ההמלצה שלי היא להנחיל בגוף ביטחון מתוך פעילות ותנועה. בעזרת ריצה, יוגה, משחקים שונים וספורט קבוצתי אפשר לגלות את הגוף מחדש, מבפנים, ומכיוון אחר".

10. אוכל הוא דלק
"הרבה אנשים מנהלים עם האוכל יחסים משונים", אומרת סקרלט רדמונד, מדריכת כושר מלוס אנג׳לס המתמקדת באימון נערות. "כדאי לי לאכול את זה? לא כדאי לי לאכול את זה? אוכל הוא חבר שלנו. כל המנטליות צריכה להשתנות כדי להביט בו שוב באופן הזה. ילדות שמביטות באוכל כבדלק מתעניינות כיצד המזון יהפוך את גופן לחזק יותר ועוצמתי, ופחות מתעסקות בהרעבה עצמית למטרת רזון. יש פה הזדמנות לשינוי פרספקטיבה נפלא".

11. יומן הודיה לגוף
"כל ערב, שבו לכתוב עם הילדה שלושה דברים שאתן מעריכות בגוף שלכן", ממליצה ליסה נורדקוויסט, מומחית עולמית לכושר ודימוי גוף חיובי שמאחוריה ארבעה רבי מכר בנושא בריאות, כושר, מזון ואהבה עצמית. ״הדברים האלה יכולים להיות פונקציונליים, דוגמת: אני מעריכה את הלב שלי שפועם בחוזקה במשך כל היום, או קשורי מראה: אני אוהבת את העיניים שלי ואת הצבע העמוק להן. על כל מחמאה שהילדה נותנת לגופה, תני לה גם מחמאה משלך והוסיפו פרטים ודברים יפים ומרשימים שיש בגוף".

ילדה אוכלת יוגורט (צילום: Shutterstock)
"דברו עם הילדות על הקשבה לגוף ולצרכיו. הרעבה עצמית או אכילה מוגזמת שתיהן לא עומדות בקריטריון" | צילום: Shutterstock

12. די עם הדיאטות
"אכלו בריא יותר אבל אל תעשו דיאטות", אומרת נורדקוויסט. ״דברו עם הילדות על הקשבה לגוף ולצרכיו. הרעבה עצמית או אכילה מוגזמת שתיהן לא עומדות בקריטריון. למדו אותן להפסיק לאכול כשהן מלאות. אמרו את זה בקול. ספרו להן כשאתן מלאות ומפסיקות לאכול. אתן מובילות את הדרך בדוגמה אישית. אם אתן אוכלות יותר מדי ולא מקשיבות לגוף, כך יעשו גם הילדים".

13. תנו שתי מחמאות על כל מחמאה על יופי
"אם אתן לא מתאפקות ונותנות לילדה מחמאה על המראה שלה, תנו שתיים על משהו אחר, כמו עבודה קשה, חברותיות, הצלחה במטלות או יכולת פיזית", אומרת נורדקוויסט. "ילדות רק רוצות שיאהבו אותן. כשאתן מדגישות דברים מבוססי מראה חיצוני הן לומדות שזה התחום החשוב בו אתן הכי מעריכות אותן".

14. למדו אותן על תוכן

"הילדה שלכן היא לא הגוף שלה, ואהבת אמת לא תגיע ממנו", מדגישה נורדקוויסט. "שאלי אותה האם בפעם האחרונה שביקשה מחברה לעשות יחד משהו זה היה בגלל איך שהיא נראית, או אולי כי היא נהנית מחברתה? מובן שהתשובה תהיה השניה, וכך ניתן להדגיש את חוסר החשיבות של המראה החיצוני מבחינה ערכית ובמה שחשוב באמת".

15. אמא, שפרי הופעתך

"זה הכי חשוב", מבהירה נורדקוויסט. "אם את סובלת מפחדים ושליליות סביב גופך, כך יהיה גם עם בתך. פתרי את הבעיות שלך ואת החשיבה המעוותת שלך. נקי את השפה שלך והתדרים הלא טובים שאת משדרת לה וכך היא תוכל להימלט מגורל דומה".

ילדה אוכלת תפוז (צילום: Shutterstock)
"וכל הוא חבר שלנו. כל המנטליות צריכה להשתנות כדי להביט בו שוב באופן הזה" | צילום: Shutterstock

>> אין לי בעיה ללכת עירומה ליד בתי המתבגרת