תלמידי כיתה ב' במערכת החינוך יכולים להתגאות בהישג מוזר למדי – הם מעולם לא למדו בבית הספר ללא מסיכה. כעת, בעקבות הודעת ראש הממשלה ושר הבריאות, ביום ראשון צפויים התלמידים לחזור ללימודים עם פנים חשופות. או לפחות, בלי מסיכה על הסנטר. המורים, שבמשך שנתיים נדרשו לחייב את הלמידים לעטות את המסכות, יראו את פניהם במהלך השיעורים.

מיכל, מורה ממודיעין, מספרת כי ניצלה את חופשת הפסח לחופשה בחו"ל ושם גילתה כי אפשר לחיות גם ללא מסכה. "אחרי שבועיים ברומניה שפה חזרו לשנת 2019 זה מדהים. וברוך שפטרנו. חלאס עם הטרלול. סוף סוף חיים נורמליים. צריך לחיות לצד זה ואם מישהו חושש תמיד יכול ללכת עם מסיכה. כמו בסין עוד לפני ימי הקורונה".

"היחידים שנשארו עם המסכה אלו דווקא התלמידים, זה מגוחך זו ממש בדיחה" אומרת סיון מאשדוד, אמא לשניים. "זה הזוי, מוזר ולא ברור, כאילו הם האחרונים שדואגים להם".

"הסרת המסכות תאפשר סוף סוף תקשורת טובה יותר. המסכות תרמו לחרדה החברתית ובכלל לחרדה כללית. אז טוב שאפשר לחזור לנשום" אומרת לי מרעננה.

אולם לצד השמחה אצל תלמידים רבים והורים, יש לא מעט הורים שחוששים מהתפרצות של גל חדש של הידבקויות בעקבות הורדת המסכות הכללית, ובמיוחד בבתי הספר. נירית מורה ותיקה לספרות  מראשון לציון אומרת כי ההחלטה יכולה להיות מסוכנת והרת גורל. "שטות גמורה. מתכון בטוח להתפרצות הקורונה שוב במקומות סגורים ובבתי ספר במיוחד".

לימודים בזמן קורונה (צילום: חן לאופולד, פלאש/90 )
"מתכון בטוח להתפרצות הקורונה שוב" | צילום: חן לאופולד, פלאש/90

"גם ללא ההחלטה אנשים הרשו לעצמם ללכת בלי מסכה, גם מסכת סנטר. ככה שככל הנראה ההחלטות יוצאת בהתאם להתנהגות של האזרחים. בכל אופן אני כן אמשיך להקפיד על מסכות כדי למנוע חולי", אומרת רותי, מורה לספורט במרכז הארץ.

בנוסף, יש מי שמזכיר את ההשפעה שיש למסכה על על בני נוער. נועה לוי, תושבת חולון, שמחה על ההחלטה, אבל תוהה אם המסכות לא עזרו לבני נוער לחמוק מהקהל המדומיין ששופט אותם תמיד. "בני נוער רבים לא יורידו את המסכות", צופה שרה, מורה מאריאל. " עבורם המסכה היא עוד הגנה כמו הקפוצ'ון על הראש כמו הורדת הראש על השולחן עד עכשיו הייתה לזה לגיטימציה עכשיו יצטרכו להיאבק על זה. וכן, קיבלתי מהבוקר כבר שני טלפונים מבוהלים מתלמיד ותלמידה, מה נעשה?".

השפעה שלילית על זיהוי פרצופים

קשה להתווכח עם הקביעה שהמסכות הצליחו למנוע הדבקה אצל לא מעט תלמידים, בוודאי במערכת חינוך שממשיכה להתעקש לדחוס כמה שיותר תלמידים בכיתה, אבל ההשפעה הפסיכולוגית לא הייתה פשוטה. כך למשל, מחקר חדש שבחן עשרות ילדים מישראל וקנדה בגילים 6 עד 14, עולה כי לילדים יש קושי בזיהוי ובעיבוד פרצופים העוטים מסכות, מה שעלול להשפיע על אינטראקציות חברתיות עם עמיתים ומחנכים ועל היכולת ליצור קשרים בעלי חשיבות.

המחקר מראה שיכולות תפיסת הפנים של ילדים לא רק נפגעות עמוקות כאשר הם מתבוננים בפנים עם מסיכה, אלא שפגיעה זו אף ניכרת מזו שחווים מבוגרים. שיעור הפגיעה בזיהוי פנים עם מסכה בקרב ילדים עומד על 20% לעומת כ-15% למבוגרים.