נערה עצובה בורוד וברקע הוריה עומדים כועסים (צילום: jupiter images)
צייתנית מדי? תתחילו לחשוש | צילום: jupiter images

לכל ההורים שכבר מורטים שערות מכל ההתקלויות והחיכוכים שבן התשחורת הפרטי שלהם מארגן להם יום ולילה יש עכשיו סיבה אחת טובה לשמוח ולנשום לרווחה: מחקר חדש מצא שבני נוער שלא חוששים להביא את דעתם ולעמוד על שלהם מול אמא, יש סיכוי גבוה יותר לעמוד על שלהם ולא להיכנע ללחץ חברתי בנושאים כמו סמים, אלכוהול ושאר פעילויות מסוכנות.

הילדים לומדים בבית איך להתווכח

 "מצאנו שיש סוג של ויכוח שהוא מועיל, וזה ויכוח שבמסגרתו ההורה ובן הנוער מנסים לשכנע אחד את השני בעמדותיהם בעזרת שיקול דעת וטיעונים הגיוניים", מסביר החוקר הראשי, ג'וזף אלן, פרופסור לפסיכולוגיה מאוניברסיטת וירג'יניה. "אנו לא מתכוונים לוויכוחים מהסוג שבו מתבכיינים, מקללים, צועקים או שותקים, אלא על כאלה בהם עוברת אינפורמציה מצד לצד. הילדים שמבטאים את דעתם משכללים מיומנות חשובה לחיים. הם לומדים כך לעמוד על שלהם, וכך מצטיידים ביכולת לעשות זאת מול חבריהם".

במסגרת המחקר, שהתפרסם בכתב העת המקצועי "התפתחות ילדים", עקב הצוות של אלן אחר 150 בני 13 במשך עשור. מרבית המידע שהשתמשו בו החוקרים נאסף כאשר היו בני הקבוצה בגילאי 15-16. החוקרים צילמו את בני הנוער והוריהם בווידיאו, כשהם מתווכחים עם הוריהם, ואז צפו וניתחו את הסרטים כדי להבין מה בעצם קרה במהלך הוויכוח.

"מצאנו שבבית לומדים כיצד להתמודד עם חוסר הסכמה לגבי נושא מסויים", מסביר אלן. "את האינטראקציה הזאת הם יקחו איתם אל העולם שבחוץ. אם הם ילמדו להתווכח כשהם רגועים ובטוחים בעצמם, כך יתנהלו גם מול חבריהם. מצד שני, אם ילמדו להתווכח בבכיינות או מתוך מתח גדול, אותה התנהגות תעבור הלאה גם היא".

"קשה לשכנע הורים שוויכוח זה בריא"

כאשר ראיינו החוקרים את חבריהם של בני הנוער שהשתתפו במחקר נמצא שאלה שידעו לעמוד על שלהם באופן רגוע והגיוני היו אהודים יותר מאלה שהפגינו אגרסיביות כלפי חבריהם. המחקר בדק את היחסים מול אמהות מאחר שברוב הבתים היו אלה האמהות שניהלו את האינטראקציות האלה מול הילדים, אך אלן לא שולל שאותו התהליך קורה גם מול אבות.

"מצאנו שילד שיש לו נסיון של הצלחה כשהוא עומד על שלו יצליח בקלות יותר לסרב לשימוש בסמים, לדוגמא, למרות שחברו מעוניין שיצטרף אליו," מגלה אלן. "אבל ילד להורים קשוחים, שלא רגיל שקולו נשמע, ועונה להוריו בצייתנות ממושמעת ומקבל את הגזרה גם כאשר הם אינם מסכימים או מבינים את הסיבה, יתנהג כך גם מול חברים. על ההורים להיות רגועים ולהציג בפני הילדים דוגמה טובה לאיך היו רוצים שיתנהגו במקרה של ויכוח או אי הסכמה. עליהם ללמד את הילדים כיצד לשכנע".

"קשה לשכנע הורים שוויכוחים הם דבר בריא וטוב שיכול ללמד אותם דברים חשובים," אומרת קרין גורדון, פסיכולוגית ילדים. "רוב ההורים מנסים להימנע מעימותים כמה שאפשר, אבל היכולת של ילד לדבר עם ההורה שלו באופן פתוח ובתחושת ביטחון, ולנסות להעביר את הדעה האישית זה חשוב. על ההורים להביע קשב, הכרה בדברים, גם אם אינם מקובלים עליהם, מה שיעניק לילדים ביטחון שיש טעם בדבריהם, שיש מאחוריהם הגיון. כך הם ירכשו את הביטחון בעצמם, ותחושת הערך הזו, והנטייה להאזין לתחושות הבטן שלהם, ילוו אותם גם מחוץ לבית. אני מציעה להורים להתחיל בליזום מפגשים משפחתיים בהם דנים על נושאים שונים, הרי תמיד יש נושאים לדון בהם, ולא רק להתווכח בעיתות משבר. כך אפשר לפתור בעיות, להמציא יחד חוקי בית, גבולות ושגרה".

>> מי אמר שצפייה בטלוויזיה מזיקה לילדים?