מיכל ורשאי-ארלוק היא שחקנית ("עקרון ההחלפה", "הרמון"), תסריטאית ("הבוזגלוס"), במאית, מורה לכתיבה ואשת טלוויזיה, אבל בין כל אלו, בעשר וחצי השנים האחרונות היא גם אימא מסורה מאוד. פעם בשנה, ביום הולדתם, מקבלים ילדיה אלונה (10.5) ונח (6) מאימם ספר שכתבה עבורם, על הנושא שהכי העסיק אותם באותה השנה.

"הילדים הופכים את העולם שלי לרכבת הפתעות על בסיס יומי, כשבכל יום אין לי מושג לאיזה הרפתקאות הם יאלצו אותי לצאת היום", , היא אומרת, "המזל הוא שתמיד מעניין איתם, ורוב הזמן גם ממש כיף, אז אני מסכימה לחוזה הלא כתוב הזה בינינו, ועולה לרכבת".

לפני קצת יותר מ-3 שנים, כשאלונה חגגה את יום הולדתה ה-7, הנושא שהכי העסיק אותה היה האדם הקדמון. "היא רצתה לדעת הכל - איפה הוא גר, מה הוא לבש, מה הוא אכל, מתי הוא חי ועוד המון שאלות", מספרת ורשאי-ארלוק, "הבעיה הייתה שלא ידעתי את התשובות, אז אלונה הציעה שנקנה ספר שמסביר על האדם הקדמון. וזה מה שרצינו לעשות, רק שלא מצאנו ספר כזה. כשהלכנו לספרייה לחפש ספר כזה, מצאנו רק ספר אחד ממש ישן, עם דפים קרועים, שמסביר מעט מאד. ניסינו לקרוא בו, אבל לא ממש הצלחנו".

משם הדרך הייתה קצרה לתוצאה שהשתיים הגיעו אליה בסופו של דבר: הספר החדש "המסע לארץ הקדמונים", שיוצא בהוצאת כנרת זמורה ביתן דביר, ובו האם והבת צוללות לשלל מפגשים בלתי אמצעיים עם ההתפתחות האנושית. 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by כנרת זמורה דביר (@kinneretzmora) on

לשם הכתיבה, חיפשה ורשאי-ארלוק מחקרים שונים בנושא האדם הקדמון, והגיעה לארבעה אבות קדמוניים עיקריים, שרוב החוקרים מסכימים עליהם. בסיפור לוקחת אלונה לאימא את הטלפון, ויחד הן יוצאות למסע. אימה אולי לא יודעת את זה, אבל לאורך כל הדרך מגניבה אלונה הערמומית מבטים למכשיר ומוציאה ממנו מידע חשוב ומלמד, ובבחירה הזו משתקף למעשה היחס הדואלי של כולנו למסכים.
"סמארטפונים הם נושא כאוב בבית שלנו, ואולי גם בעוד בתים", מודה ורשאי-ארלוק, "כאימא, אני מרגישה במלכוד: מצד אחד אני בזה למכשיר הזה, ומרגישה שהוא משטיח את הדמיון באינספור מובנים, ומצד שני אני מכורה אליו בעצמי. כשאני עם הילדים ושמה את הסמארטפון בצד, אני יודעת שאני יכולה באמת להיות איתם ולהקשיב להם, אבל לא תמיד אני עומדת בפיתוי. אנחנו חיים בדיאלוג מתמיד של - אמא, אפשר לראות בטלפון? לצד - אמא, בבקשה תעזבי את הטלפון. זו הסיבה שהדיאלוג הזה נוכח גם בספר".

ורשאי-ארלוק מדווחת ששני ילדיה מאוד אהבו את הספר. "אלונה מרגישה שזה הספר שלה. לפעמים היא אפילו חושבת שהיא כתבה אותו, ויש לה סיבה טובה, כי היא אחת משתי גיבורות הספר, והוא נכתב עבורה. כשנח קרא אותו בפעם הראשונה הוא אמר לי - אמא, חשבתי שזה יהיה ספר ממש משעמם, והוא ממש לא!", היא צוחקת.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Michal Warshai (@micwa) on

הספר החדש מלא במידע, אבל גם במסרים, שפונים לילדים ולהורים גם יחד. "היה חשוב לי להראות לילדים שסקרנות היא מנוע מבורך, ושלמידה יכולה להיות דבר כייפי ויצירתי, וחשוב לי להעביר את זה גם להורים", מסבירה ורשאי-ארלוק, "ילדים שואלים הרבה שאלות, וכהורים לא תמיד יש לנו סבלנות לענות להם תשובות מעמיקות, ואנחנו גם לא תמיד יודעים את התשובות. אבל אם נעצור רגע כשהם שואלים שאלה, נגלה שמלפניה, מאחוריה ומצדדיה מסתתר הרבה פעמים מסע הרפתקאות שאנחנו יכולים לצאת אליו אם רק נרצה, שיכול להיות פותח ראש ולב עבורם וגם עבורנו".

מיכל מקווה להפוך את הספר לסדרה. "נראה לי שלגיבורות הספר רק נפתח התיאבון למסעות", היא מחייכת, "בינתיים אני משתדלת להקשיב טוב טוב לשאלות של אלונה ונח כדי לדוג את השאלה שתוציא אותנו למסע החקר ולכתיבת הספר הבא. כרגע התכנית לעתיד היא להצליח להניח את הסמארטפון שלי כמה שיותר בצד. נראה לי שאם אצליח בזה, העתיד יהיה הרבה יותר מהנה".