גם היום (ד') החלו תלמידים את הלימודים בשעה 10:00, הפעם במחוז דרום, במחאה על חוסר ההתקדמות במשא ומתן בין הסתדרות המורים למשרד האוצר. אתמול הפגינו 300 מורות וגננות באילת. אבל מה באמת קורה במשא ומתן?

נדמה שהבעיה העיקרית היא שהסתדרות המורים והאוצר עוסקים בשני עניינים שונים, ואף אחד מהצדדים לא מוכן לדבר בשפתו של השני. בזמן שההסתדרות מנהלת מאבק שכר ותנאי ההעסקה הנוכחיים של מורים, באוצר מעדיפים לעסוק בנושאים אחרים כמו ימי חופשה, תגמול למורים מצוינים והיכולת לפטר מורים בקלות.

"יהיה הסכם. השאלה מה יהיה ואיך הוא יהיה", אומר גורם בכיר במשרד האוצר בשיחה עם mako. "כי אם ההסכם יהיה על אותם דברים ישנים שהסתדרות המורים מכוונת אליהם כל השנים אז אין לנו מה להשקיע בזה הרבה כסף". מצבה הרעועה של הקואליציה לא ימנע את ההסכם, אבל בהחלט מסבך את המצב.

באוצר, מתברר, רואים בדרישות הנוכחיות של המורים תשלום להסתדרות המורים כדי למנוע שביתה. "זו לא המטרה", מבהיר הגורם באוצר. "המטרה היא להביא מורים חדשים ולהשאיר את המורים הטובים, לתגמל מורים, לשפר את ימי החופשה. אנחנו לא רוצים פלסטר. אנחנו רוצים פתרון ארוך ומקיף יותר. וכשאין הסכמה קשה להתקדם בדיונים".

יפה בן דוד, יו"ר ההסתדרות, מקפידה לקרוא לראש הממשלה נפתלי בנט ולשר החוץ יאיר לפיד, להגיע לישיבות המו"מ ולראות כיצד אנשי האוצר לא מציעים ולו הצעה אחת שנוגעת לשכר המורים. בירור מעלה שהפגישות בין הצדדים מתקיימות כל הזמן, האחרונה ביום ראשון והשנייה מחר (ה'), אבל ללא התקדמות רבה.

הפגנת המורים
הפגנת מורים בתל אביב. במשרד החינוך תומכים דווקא במורים

"פעמיים בשבוע לפחות יש דיונים. יש שיחות כל הזמן וכל הזמן מתנהל שיח", אומר הגורם הבכיר. "הוא תקוע בשלב הסכמה על העקרונות. אין הסכמות בשלב העקרונות בכלל. אנחנו רוצים לתעדף שכר של מורים וותיקים, להכשיר התאמה של ימי חופשה לדרישה של המשק, לאפשר תגמול של מצוינות, ותגמול תפקידים באופן שקלי ולא באופן אחוזי כי וגם מדברים על אפשרות לפטר מורים בצורה יעילה וקצרה יותר. המטרה היא  להצליח להכניס אנשים  צעירים למערכת, אנשים חדשים למערכת. רבים מורים פורשים בשנים הראשונות ובנוסף יש חשיבות גדולה לאפשר למנהלים אפשרות לתגמל מורה שהוא טוב".

בן דוד, מבהיר הגורם באוצר, לא מקבלת את העקרונות הללו. "בטח לא לתת יותר למורים המתחילים על פני הוותיקים על אף שלעיתים היא מתראיינת בכלי התקשורת ואומרת אחרת", טוען הגורם הבכיר.

הפוליטיקה מסבכת גם היא את העניינים. לא מתקיימים דיוני תקציב, ולכן קשה להבין מהיכן יגיע הכסף "אין לנו ספק שיהיה הסכם ואין לנו ספק שההסכם יעביר כסף למורים הוותיקים.  זה פשוט יותר מורכב. ב-100 שקלים למשל אפשר לתת 50 שקלים למורה ותיק ו-50 שקלים למורה צעיר. ואפשר לתת 80 שקלים למורה צעיר ו-20 שקלים למורה וותיק. וזה ישנה את כל התמונה".

כרגע ההערכה היא שהעיצומים לא יסתיימו. במשרד האוצר לא בטוחים שיבחרו לפנות לבית הדין לעבודה, כיוון שמולם לא עומדים רק ארגוני המורים, אלא גם משרד החינוך שתומך בהם.

מהסתדרות המורים נמסר: "עכשיו כשברור כבר לכל כי המשא ומתן תקוע בגלל מניעים לא ענייניים של משרד האוצר - לא נותר אלא לתהות לאיזה שפל עוד יורידו פקידי האוצר את מערכת החינוך, ובדרך גם ייקחו איתם לתהום את עובדות ועובדי ההוראה, התלמידים וההורים.

"אנחנו קוראים לשרי הממשלה ובראש בראשונה, לראש הממשלה בנט ולראש הממשלה החליפי לפיד, לצאת מהבונקר ולהתחיל לפעול למען מאות אלפי עובדות ועובדי ההוראה ומיליוני ההורים והתלמידים. לא ייתכן שקולם של בנט ולפיד לא נשמע כאשר מערכת החינוך נמצאת במשבר הגדול ביותר שלה מקום המדינה. איפה המנהיגות, איפה האחריות ואיפה החזון? מדוע הם לא נכנסים לעובי הקורה ומתגייסים לפתור את הנושא? האם אין להם עניין בחינוך ובמערכת החינוך?".