"החינוך מתחיל בבית, אי אפשר להפיל הכל על המערכת"

חבר הכנסת יואל חסון (המחנה הציוני) ועידו חסון בן חמש

עידו עולה לגן חובה בראשון לציון

מה סיפרתם לעידו על השנה הבאה?
"אנחנו מדברים איתו על גן חובה ומשתפים אותו שזה שלב אחד לפני הכניסה לכיתה א, שזה בעצם הגן של הגדולים, הוא מאוד מתרגש לחזור לגן ואנחנו מתרגשים יחד איתו".

עשיתם הכנה מיוחדת לקראת היום הראשון?
"אנחנו עושים איתו הכנה מיוחדת בכך שאנחנו מדברים איתו על הגן, משוחחים רבות על הציפיות שלו מהשנה הזאת ועל הדרך שיש לו לעבור בשביל להגשים את מטרותיו".

עד כמה אתם מתכננים להיות מעורבים בגן?
"המעורבות שלנו כהורים היא מאוד גבוהה, אנחנו יודעים שהוא מרגיש את האכפתיות שלנו, ובכך יודע שאנחנו שם בשבילו גם כשהוא במסגרת לימודית".

יואל חסון ובנו עידו חסון (צילום: אלבום פרטי)
יואל חסון ובנו עידו חסון | צילום: אלבום פרטי

מה הדבר הכי חשוב שהוא צריך ללמוד בגן?
"בגיל של עידו, הדבר הכי חשוב ללמוד - למידה קבוצתית. לדעת איך ללמוד בצורה אפקטיבית בתוך מסגרת. בנוסף אנחנו שמים בבית דגש על שיעורי הליבה כמו עברית וחשבון, כי אנחנו מאמינים שזה הבסיס שילווה אותו בכל המסגרות החינוכיות בעתיד".

מה הפחד הכי גדול שלכם ממערכת החינוך?
"אין בנו פחד, יש לנו ציפייה ממערכת החינוך, כיום הורים עובדים שעות ארוכות אז זקוקים למסגרת איכותית שתכין את עידו לבית הספר, שתיתן לו את הכלים להיכנס למסגרת ברגל ימין. בנוסף יש לנו כהורים גם ציפייה מעצמנו, חינוך כן מתחיל בבית, ואי אפשר להפיל את כל האחריות על המערכת".

יש הבדל בין מערכת החינוך שאתה למדת בה לזו שעידו משתלב בה?
"אי אפשר להשוות את מערכת החינוך של היום לתקופה שבה אני הייתי ילד, הכיתות שלנו היו קטנות יותר לעומת העומס שקיים היום, אני מאחל שנחזור לכיתות קטנות עד 24 ילדים. בנוסף ההבדלים הטכנולוגיים שהופכים את חווית התלמיד למהנה ויעילה יותר היא שיפור משמעותי מתקופתי".

"המבחן בבית הספר הוא לא המבחן הכי חשוב בחיים"

חבר הכנסת אילן גילאון (מרצ) ונכדו תום גירון-גילאון

תום עולה לכיתה א' בבית הספר נטעים ברמת גן

קנית לתום משהו מיוחד לכבוד שנת הלימודים?
"קניתי לו מעין 'מאובן' שמוחבא בפנים דינוזאור, וברגע שהוא שובר אותו הוא מוצא אותו, כדי שיהיה ארכיאולוג".

מה סיפרת לו על בית הספר?
"את כל האמת - אני לא הצטיינתי בלימודים, אבל הייתי בוועד הכיתה. ופחות או יותר תיאמנו ציפיות לגבי בית הספר - שיהיה בן אדם טוב, נדיב ושילמד ככל יכולתו".

עשיתם הכנה מיוחדת לקראת היום הראשון?
"לימדתי אותו את השיר 'חמש שנים על מיכאל', ואז אמרתי לו שלא ייקח את זה כבד ושישתדל ליהנות. סיפרתי לו שפעם אבא שלי שאל אותי למה אני כל כך במתח ולחוץ, אז אמרתי לו שיש לי מחר מבחן. אבא שלי אמר לי 'זה לא המבחן הכי חשוב בחיים', שאלתי אותו, 'אז מתי אבא?' והוא ענה לי שאף פעם".

אילן גילאון ונכדו תום גירון-גילאון (צילום: אלבום פרטי)
אילן גילאון ונכדו תום גירון-גילאון | צילום: אלבום פרטי

עד כמה אתה מתכוון להיות מעורב בלימודים שלו?
"כשקוראים לי, אני בא. אני אוהב להיות מעורב. ככה לדוגמה, אצל כל הנכדים שעד כה עלו לכיתה א׳, הגעתי אתם ביום הראשון, למעט אחת שנבצר ממני להגיע ליום הראשון שלה, והיא פוצתה על כך בהמשך. כיתה א׳ זה אירוע חד פעמי בחיים, ולכן גם הנחתי הצעת חוק שקובעת שיום פתיחת הלימודים יהיה יום בחירה. הבת שלי חשבה על הרעיון, ואני עדיין מחכה שהממשלה תיישר קו".

מה הדבר הכי חשוב שהוא צריך ללמוד בבית הספר?
"את החוק שאי אפשר לחוקק אותו בכנסת - שיהיו בני אדם- נדיבים, רגישים ושתהיינה להם עמדות".

מה ההבדל בין הזמן שבו אתה למדת בבית הספר לבית הספר שתום ילך אליו?
"אין שום הבדל מבחינת התחושה - אותו הריגוש, אותה התחושה, הריח של המחברות החדשות עדיין קיים. ההבדל היחידי זה שבבית הספר של תום אחרי כיתה ו׳ הם עולים לכיתה ז׳, ואצלנו בכיתה ו׳ כבר גייסו אותנו לצבא כי היינו בני 18".

"מפחדת שיפגעו בה או שיעליבו אותה"

חברת הכנסת יעל גרמן (יש עתיד) עם נכדתה נוגה

נוגה עולה לכיתה א'

מה סיפרת לה על בית הספר?
"לא הייתי צריכה לספר. היא הייתה בכיתת גן משולבת בתוך בית הספר. גן הילדים שלה היה באותה קומה של כיתה א' שהו אחיה נמצא כך שלמעשה הייתה בתוך מסגרת בית הספר כבר לפני שנה. היא ביקשה ללמוד לקרוא ולכתוב לפני".

עד כמה את מעורבת במתרחש בכיתה?
"בגן הייתי מעורבת ובבית הספר בדרך הביתה אני שואלת איך היה עם מי שיחקת מה למדתם. אבל לא מעורבת מספיק בפרטים הקטנים".

יעל גרמן עם נכדתה נגה (צילום: אלבום פרטי)
יעל גרמן עם נכדתה נגה | צילום: אלבום פרטי

מה הדבר הכי חשוב שנוגה צריכה ללמוד בבית הספר?
"להסתדר עם קבוצת השווים".

מה הפחד הכי גדול שלך מהכניסה לבית הספר?
"שהיא תפגע. שיפגעו בה או יעליבו אותה זה לא משנה אם זה מורה או תלמידה".

מה ההבדל בין בית הספר שאת למדת בו לבית הספר שלה?
"האמת שבמובן החברתי זה בדיוק אותו הדבר בעיני. כמובן שהיום יש את עולם האינטרנט ששינה את פני הדברים, שיטות הלימוד וכו' אבל מבחינה חברתית אני חושבת שמערכת החינוך מזמנת את אותם אתגרים חברתיים והיכולת להסתדר בסביבה מאתגרת".

"מקווה שיחזירו את המפגשים בין ילדים ערבים לילדים יהודים"

איימן עודה (הרשימה המשותפת) וילדיו טייב, אסיל ושׁאם

טייב, בן 10, עולה לכיתה ה'

אסיל, בן 7, עולה לכיתה ב'

שׁאם, בת 6, עולה לכיתה א'

כולם בבית הספר "נזירות נצרת" בחיפה

עשיתם הכנה מיוחדת לקראת היום הראשון ללימודים?
"שני הבנים לא רוצים לחזור לבית ספר אז בעיקר רוצים שלא נדבר על זה. שאם מתרגשת אבל לא יותר מדי, במיוחד כי שני האחים הגדולים שלה יהיו באותו בית ספר".

עד כמה אתה מתכנן להיות מעורב במתרחש בכיתה?
"כבר עכשיו אנחנו משתדלים להיות כמה שיותר בקשר עם המורים ולבקר בבית הספר אחת לכמה חודשים, לארח את החברים ולהיות מעודכנים גם ברמה החברתית וגם בלימודית.

"באופן אישי אני מאוד שמח שטייב גדל ומתחיל ללמוד דברים יותר מורכבים ועשירים, יותר היסטוריה וערבית ותרבות. עכשיו כשאני מסתכל על הספרים שלו יש לנו הרבה על מה לדבר ואני יכולה להתחבר למה שהוא לומד ודרך זה להעמיק את הקשר שלי איתו".

מה הדבר הכי חשוב שהם צריכים ללמוד בבית הספר?
"שילוב של ערכים והשכלה. הכי מסוכן בעיני זה להיות אדם משכיל ומלומד אבל ללא ערכים, לכן אני תמיד שם את זה במקום הראשון. זו גם הסיבה שפניתי למנכ"ל משרד החינוך שמואל אבואב שנעתר לבקשתי להקדיש את שנת הלימודים הקרובה לנושא האלימות שהפכה ממש למגפה בקרב החברה הערבית - אנחנו בונים תכנית כוללת של הכשרות למורים ותכניות לימוד לתלמידים, לחינוך לסובלנות והוקעת האלימות מבתי הספר.

איימן עודה עם ילדיו, טייב, אסיל ושאם (צילום: באדיבות הרלב"ד)
איימן עודה עם ילדיו, טייב, אסיל ושאם | צילום: באדיבות הרלב"ד
 

"דבר נוסף שמאוד חשוב בעיני שילדיי ילמדו זה את השפה הערבית. בשנים האחרונות יש מגמה שקשורה בעיקר לשוק העבודה, והיא לחזק את העברית והאנגלית על חשבון הערבית, וזה כמובן מאוד לא מקובל עלי. הערבית היא הבית שלנו, היא הבסיס והתרבות והמורשת. אני חושש שחוק הלאום יגביר את המגמה הזו. אני בעד חיזוק הערבית והאנגלית אבל בוודאי לא על חשבון הערבית. בתקופה שלי בבית הספר וגם בתקופה הנוכחית משקיעים יותר בתחומים שיעילים לכלכלה, לעבודה, לשוק, אבל אנחנו לא רוצים רק את מה שטוב לשוק , אני רוצה שילדיי ילמדו את מה שטוב לאדם. התרבות והרוח צריכים לבוא לצד המתמטיקה והמדעים. מאוד הייתי רוצה שילדיי ילמדו פילוסופיה, למשל".

מה ההבדל בין בית הספר שלך לבית הספר שהם לומדים בו?
"כשאני למדתי בבית הספר היינו נפגשים כל הזמן עם תלמידים יהודים והיום אני רואה שזה כמעט והופסק. זה כל כך חשוב לדעתי להפגיש בין תלמידים ערבים ויהודים כבר בהתחלה, כדי לקרב בין שני העמים. ילדים יודעים הכי טוב להיפגש, בלי דעות קדומות. דיברתי גם על זה בפגישותיי האחרונות במשרד החינוך ואני מאוד מקווה שזה יחזור וכמה שיותר. כמו גם שירה ודקלום. כשאני הייתי תלמיד למדנו שירה בעל פה, היום אני יודע לדקלם עשרות משוררים. בשנים האחרונות וויתרו על זה וזו טעות בעיניי. השירה מעשירה את הנפש, את השפה, את הרוח ואת המוזיקה.

"כמובן שלי כתלמיד לא היה את הסמארטפון שיש לילדיי, ואני חושב שאחד האתגרים שבתי הספר מתמודדים איתם היום זה איך לשמור על הקשב של התלמידים בשיעורים ויותר חשוב מכך - איך למנוע מהם להיות חשופים לתכנים לא ראויים. זה אחד הדברים שהכי מצריכים פיקוח הדוק של המחנכים, ההורים, המנהלים ומשרד החינוך".

"הצלחתי לראשונה לשכנע אותה ללכת לישון מוקדם"

חבר הכנסת מיכאל מלכיאלי (ש"ס) ובתו שירה

שירה עולה לכיתה ד' בבית הספר בשכונת נווה יעקב בירושלים

דיברת על השנה החדשה בבית הספר?
"העלנו זיכרונות מרגשים על תקופת הלימודים שלי כילד, ועל התרגשות שהייתה לי ביום הראשון של תחילת שנת לימודים, כשאבי שיאריך ימים לקח אותי להתברך מפי מרן הרב עובדיה יוסף זכר צדיק לברכה, לאחר שיעורו השבועי במוצאי שבת בירושלים".

עשיתם הכנה מיוחדת לקראת היום הראשון?
"הצלחתי, לראשונה, לשכנע את הילדה ללכת לישון מוקדם".

עד כמה אתה מתכנן להיות מעורב במתרחש בכיתה?
"אני סומך על שיקול דעתם של הצוות החינוכי. אם לא ניתן להם את הגיבוי המלא, איך הילדים שלנו ירגישו?".

מה הדבר הכי חשוב ששירה צריכה ללמוד בבית הספר?
"את ההיסטוריה של העם היהודי שזכה אחרי שנות גלות רבות לעלות לישראל והצלחנו להקים כאן חיים חדשים עם 8 מיליון תושבים".

מיכאל מלכיאלי (צילום: אלבום פרטי)
מיכאל מלכיאלי | צילום: אלבום פרטי

מה הפחד הכי גדול במערכת החינוך?
"הפחד והאיחול, שהילדים יצאו יותר מוצלחים מההורים".

יש הבדל בין בית ספרה שאתה למדת בו לבית הספר שלה?
"עולם אחר לגמרי. לא היה את עולם הפלאפונים והחיבור שיש כיום".

"קודם כל אושר, כל השאר זה בונוס"

חברת הכנסת יפעת שאשא ביטון (כולנו) ובתה שיר

שיר עולה לכיתה ז' בבית הספר "חיטה" בזיכרון יעקב

מה חדש בבית הספר הזה עבורכם?
"המשפחה עברה להתגורר לאחרונה בזכרון יעקב, כך שמדובר בבי"ס חדש ובחברים חדשים. יש המון ציפייה והתרגשות. גם שיר וגם אנחנו נלמד את המסגרת החינוכית החדשה יחד".

עד כמה אתם מתכננים להיות מעורבים במתרחש בכיתה?
"תמיד הייתי מעורבת מאוד, זה חשוב לי, גם כדי להישאר בעניינים ולהכיר את המתרחש אך בעיקר להיות נוכחת במקומות בהם אני יכולה לתרום את חלקי ולהיות לעזר. אפילו במסגרת תפקידי כחברת כנסת, ולמרות המרחק הרב בין העבודה לבית, אני מקפידה על כך ואעשה זאת גם השנה".

מה הדבר הכי חשוב ששיר צריכה ללמוד בית הספר?
"מאז ומעולם חשבתי שהכי חשוב שילדיי, וילדים בכלל, יהיו מאושרים במסגרות החינוכיות ושאלה תאפשרנה להם קודם כל התפתחות אישית וחברתית ולהביא את עצמם לידי ביטוי בתהליכים השונים. כל השאר מבחינתי- זה בונוס". 

יפעת שאשא ביטון ובתה שיר (צילום: גיא ארדיטי)
יפעת שאשא ביטון ובתה שיר | צילום: גיא ארדיטי

מה הפחד הכי גדול שלך ממערכת החינוך?
"אין לי פחד ממערכת החינוך כי אני מכירה אותה ויש לי שיח מתמשך איתה. יחד עם זאת, חשוב מאוד שהמערכת תדע להתמודד עם כל המתרחש במרחב החברתי הווירטואלי, אשר מקרין על התנהלות הילדים גם במרחב הפיסי בבית הספר. מהפניות שמגיעות אלי כיו"ר הוועדה לזכויות הילד אני למדה שבריונות ברשת והיבטים חברתיים הם האתגרים האמיתיים של מערכת החינוך כיום, בעידן הרשתות החברתיות".

יש הבדלים בין בית הספר שאת למדת בו לבית הספר ששיר תלך אליו?
"לצערי הרב, מבחינת פיסית אין הרבה הבדל, למעט העובדה שאולי הצבעים השתנו, אך בשנים שבהן אני למדתי, היה יותר דגש על ערכים ועל יחסים בין-אישיים. היום לצערי, בגלל מדיניות, יש יותר דגש על הישגיות וציונים ולתפיסתי צריך לשנות זאת ולאזן בין הדברים".

"הילדים היום מתנסים בהרבה יותר דברים"

חברת הכנסת שולי מועלם רפאלי (הבית היהודי) ובנותיה טל רפאלי ורוני רפאלי

טל, בת 14, מתחילה ללמוד באולפנת אוריה בגוש עציון

רוני, בת 12, ממשיכה ללמוד בבית הספר חן נריה בגוש עציון

עשיתם הכנה מיוחדת לקראת השנה החדשה?
"עבור רוני אין שינוי משום שהיא ממשיכה באותו בית ספר. טל לעומת זאת עולה לאולפנה. בתקופה האחרונה היא עברה תהליך ארוך של בחירת אולפנה, זה היה תהליך אישי שלה שלווה בהתייעצות ובירור משותף איתנו".

עד כמה את מעורבת בלימודים שלהן?
"אני תמיד אמא מעורבת. מדובר בבנות שלי אלא מה".

שולי מועלם רפאלי ובנותיה טל רפאלי ורוני רפאלי (צילום: אלבום פרטי)
שולי מועלם רפאלי ובנותיה טל רפאלי ורוני רפאלי | צילום: אלבום פרטי

מה הדבר הכי חשוב שהן צריכות ללמוד?
"חינוך מכיל מבחינתי שלושה אלמנטים מרכזיים. האחד הוא הרחבת דעת ורכישת ידע וכלים למצוינות לימודית. ה השני הוא עולם חברתי והרובד השלישי הוא הערכי והאמוני-   הכולל בתוכו כמובן התנדבות ועזרה לזולת".

מה הפחד הכי גדול שלך?
"כמו כל הורה אני חוששת שמא יפגעו או יעליבו אותן".

מה ההבדל בין בית הספר שלך למוסדות החינוך שהן לומדות בהם?
"ההבדלים הם גדולים מאוד. הילדים היום מתנסים בהרבה יותר דברים שאנחנו התנסינו, הן ברמה הלימודית והן ברמה האישית. האופקים שלהם גדולים יותר והנגישות שלהם למידע פשוטה יותר. החיסרון בדור הילדים של היום זה שהם חיים בעידן הסמארטפון. יש פחות עולם חברתי ממה שהיה לנו".