בתחילת חודש אפריל פרסם משרד החינוך נתונים מדאיגים אודות מצבם הנפשי של ילדים ובני נוער בישראל. הדו"ח קבע כי על רקע השבתת הלימודים, כרבע מהתלמידים במערכת החינוך חווים בדידות וחרדה, ורבים אחרים סובלים מאלימות במשפחה ומהתנהגויות בסיכון. עשרות אלפי פניות הגיעו מילדים, הורים ומורים ליועצות החינוכיות בבתי הספר ולמוקד הארצי של משרד החינוך, כשהנושאים שעלו שוב ושוב היו חרדות ועצבות.

קובי שמעוני, המוכר יותר בשם הבמה סאבלימינל, הוא אחד ממשקיעי האפליקצייה Keepers Child Safety, שמנטרת את המכשירים הניידים של הילדים ומתריאה להורים בזמן אמת מפני סכנות. לדבריו, מספר השיחות הפוגעניות שניטרה האפליקציה זינק פי שלושה בעקבות משבר הקורונה. "אלימות, חרדה, לחץ, פאניקה וגם מחשבות אובדניות גואות בתקופה הזו", אמר בראיון ל-mako הורים. "הלחצים הכלכליים בעקבות אובדן פרנסה והחשש להידבק מייצרים בבתים סיר לחץ, ההורים רבים ביניהם והילדים כמובן מושפעים מאוד ומדברים על הנושאים הללו עם חברים. מה שטוב באפליקציה הוא שההורים מקבלים נורת אזהרה".

בשנתיים האחרונות האפליקציה פעילה בעשר שפות שונות, ביניהן איטלקית, יפנית, רוסית, גרמנית, ערבית ועברית, אך המצוקה שנולדה בעקבות המשבר הובילה את החברה להציע את השירות בעברית בחינם. "המודל העסקי שלנו לא מתעסק בישראל כשוק רווחי. הלקוחות שלנו הם חברות טלקום ואבטחה דיגיטלית מהגדולות בעולם. לאור המצב הנפיץ והצורך להציל חיים, לא נגבה כסף ממשתמשים בישראל עד שהמשבר יהיה מאחורינו. בתום התקופה תישלח הודעה ברורה ללקוחות בה יחליטו אם לאשר תשלום או לא. אנחנו נושאים בהוצאות ותיגברנו את שירות הלקוחות והתמיכה הטכנית, אבל אנחנו שמחים שיש לנו את האפשרות לתת פרנסה בימים האלה", הוא אומר.

איך זה עובד?

"Keepers מסוגלת לנטר ולנתח את השיחות האישיות והתכתבויות מתוך האפליקציות השונות כמו וואטסאפ, אינסטגרם, טיק טוק, סנאפצ׳אט, טלגרם ועוד, כולל התכתבויות קבוצתיות, ללא צורך ביוזר או סיסמה. כמובן שלילד אין אפשרות לחסום או להסיר את Keepers אלא באישור ההורה. המנגנון מצליח לדרג מילים וצירופי מילים בקונטקסט מסוים שמעיד על שיחה מסוכנת, בנוסף למילות סלנג, גיפים ואימוג'י.

"האלגוריתם שמעביר טקסטים שנדגמים מתייחס גם לשגיאות כתיב או אות שחוזרת על עצמה הרבה פעמים. ההורה מקבל עדכון על ה-15 הדקות האחרונות של אותה התכתבות, אם היו לדוגמא תמונות עירום ההורה מעודכן שיש תמונות, אך לא יכול לראות אותן בשל חוק הפרטיות".  

Keepers Child Safety (צילום: צילום מסך)
Keepers Child Safety | צילום: צילום מסך

לדבריו, האפליקציה הצליחה לאתר מגוון סוגים של סכנות: הפרעות אכילה, שימוש בחומרים מסוכנים וחרדות. כך, האפליקציה איתרה בישראל ילדה שלימדה את חברותיה איך להקיא ואיך להעמיד פנים בפני ההורים שאוכלים. היא ניסתה להוביל לבולימיה, אך הזיהוי המוקדם איפשר טיפול. במקרה אחר שזוהה בקבוצת וואטסאפ, כך מספר שמעוני, כיתה שלמה תכננה להכות את אחד הילדים אחרי בית הספר – אך המקרה נמנע הודות לאחד ההורים שהיה מנוי לאפליקציה.

אך אחת הסכנות הגדולות ביותר לילדים ברשת היא פדופיליה. "המציאות הקיימת של פדופילים ברשתות החברתיות היא קשה, אבל חייבים להסתכל לה בעיניים", הוא אומר. "האנשים האלה מסתובבים חופשי ואנחנו צריכים לשמור על הילדים. אם לא נוכל להשפיע על החוק, אפשר להשפיע על הזיהוי והטיפול בנושא", אומר שמעוני. "לא מעט פעמים הבאנו לתפיסה של פדופילים, כמו גם להתרעות על סמים".

בנוסף לניטור אלימות וסכנות, Keepers כוללת גם פיצ'רים כמו עדכון על מיקומו הגיאוגרפי של הילד. כך, ניתן להגדיר באפליקציה שהילד לא יכול להתרחק יותר ממאה מטרים מגבולות הבית – ולקבל על כך התראות. בנוסף, ניתן לסמן תחומים גיאוגרפיים בהם אסור לילד לשהות, או להגדיר שעות שימוש לאפליקציות שונות. יחד עם זאת, האפליקציה לא מאפשרת ריגול. "לא ניתן להיכנס באופן יזום להודעות של הילד, אלא רק לקבל צילום מסך של השיחה המטרידה או המסוכנת כאשר עולה סכנה".

"השתתפתי בלא מעט פעילויות וקמפיינים שנוגעים למודעות ולהתמודדות עם הנושא", מוסיף שמעוני. "מכשיר הסלולר הפך להיות המקום שבו הילדים חיים. ברגע שקורית שם מצוקה גדולה היא מוצאת את המקום האמיתי שלה בעולם שלנו. לצערי, נחשפנו ללא מעט מקרים שנגמרו רע, ואילו ההורים היו מקבלים התראה, הרבה מקרים קשים יכלו להיפתר. במהלך השנים פגשתי הרבה אנשים שהציעו פתרונות, ביניהם חנן ליפסקין, המייסד והיזם של Keepers. הופתעתי מאוד שקיימת אפליקציה כזו, ושהיא לא באמת מוכרת כאן, ולכן השתמשתי בקשרים שלי כדי לקדם את הפיתוח העסקי. אני יועץ אסטרטגי של לא מעט מיזמים מתחת לראדר, כי העולם הזה די אפור. החיים שלי ככוכב מוזיקה הם הרבה יותר זוהרים ומעניינים מאשר חדרי ישיבות, אך כאן התאהבתי בחומר האנושי וגם במוצר. אני חושב שהוא לא פחות ממציל חיים", הוא מסכם.