החורף מתקרב, אוקטובר עומד להיגמר, ואלו תזכורות ש"אתגר נובמבר" נמצא ממש מעבר לפינה. זה לא אתגר שתראו בטיקטוק או ביוטיוב, אבל אתגר נובמבר הוא אחד האתגרים הדיגיטליים הגדולים שמעסיקים מתבגרים בישראל בשנים האחרונות. גם מי שלא עושה את האתגר שומעת עליו או מדבר עליו.

אתגר נובמבר התחיל דווקא כאירוע חיובי ודי תמים. הוא נוצר בתור יוזמה בשם No Shave November שעודדה גברים לא להתגלח במשך חודש כדי להעלות מודעות לסרטן הערמונית. אבל לאינטרנט יש חיים משלו, ותרבות פורנו משלו. בתוך שנתיים נולדה פארודיה על האתגר בשם No Nut November, פארודיה שצברה פופולריות אדירה והפכה לאתגר חדש עם מטרה קצת שונה: לא לאונן במשך כל החודש.

לא מפתיע לגלות שחלק גדול מהמשתתפים באתגר הם נערים בגיל ההתבגרות. על פני השטח הם מנסים להראות שליטה: הנה אני מסוגל, אני חזק יותר מההורמונים, מהגוף, מהחרמנות. אבל מאחורי הקלעים מסתתר מאבק קצת אחר. רוב המתבגרים משתתפים באתגר לא בגלל קשיים של אוננות, אלא בגלל מה שהם חיברו אליה – פורנו. אצל חלק גדול מהנערים פורנו מחובר לאוננות כמו מסטיק לשיער והשאלה "אני מכור לפורנו?" מטרידה אותם. הדרך היחידה להפטר מאחד היא להיפטר גם מהשני. אתגר נובמבר נתפש כהזדמנות להוכיח לעצמם שהם לא "מכורים" לפורנו, שהם יכולים לעבור חודש שלם בלי לצפות.

ורובם נכשלים. כי השינוי חד מדי: הם התרגלו במשך שנים לצפות בפורנו באופן קבוע, לרוב כמה פעמים בשבוע (אם לא ביום...). לשבור הרגל של שנים בבת אחת זה קשה, לא טבעי. הכישלון באתגר מלווה הרבה פעמים בלחץ וחרדה, ומעורר שאלות כמו: "מה זה אומר עלי?". גם אלו שמצליחים באתגר לא ממשיכים איתו הלאה – אלא חוזרים לצפות בפורנו בדצמבר. רק התאריך השתנה. זה באמת אתגר בלי מנצחים.

>> איך לדעת שרוצים? לדבר עם מתבגרים על הסכמה ורצון

אז חודש נובמבר הוא הזדמנות מצויינת להתחיל שיחה עם מתבגרים/ות על מיניות בריאה. נוכל לשאול אותם אם הם מכירים את האתגר, למה הם חושבים שיש אנשים שמשתתפים בו, ומה זה אומר עלינו אם הצלחנו או נכשלנו. נוכל לנצל את החודש וההזדמנות כדי להעביר להם ארבעה מסרים חשובים:

  1. אוננות היא דבר פרטי שעושים לכיף


    את רוצה לאונן? תהני. אתה רוצה לא לאונן? סבבה. אבל זה משהו שלך עם עצמך, לא עם האינטרנט. לא כדאי לתת לאתגרים דיגיטליים וטרולים ברשת להשפיע על המיניות שלך או הבחירות שלך לגבי הגוף שלך.
  2.  

    אוננות ויחסי מין הם לא תחרות


    מי יותר, מי פחות, מי מחזיק, כמה פעמים. אם חושבים על יחסי מין כתחרות עם נקודות, אנחנו מוציאים את הכיף ומכניסים לחץ וסיכוי "להכשל". יחסי מין אמורים להיות כיף, לבד או ביחד, ולא מבחן נגד השעון, אדם אחר או מול עצמי.
  3. כדאי לאונן בלי פורנו


    דימיון הוא חלק חשוב מיחסי מין: הוא עוזר לנו להבין מה הפנטזיות שלנו, מה עושה לנו את זה. הוא מחבר בין הראש לבין הגוף. פורנו מחליף לנו את הדמיון ומנוון אותו – במקום לבדוק מה אנחנו אוהבים, אנחנו פשוט בוהים במה שבמאי בחר שנראה. אם יש לך קושי לאונן רק עם הדמיון, בלי פורנו, זה סימן שכדאי להפחית צפייה.
  4. אפשר להפחית צפייה בפורנו גם בלי אתגר נובמבר


    לבני אדם קשה עם שינויים חדים. כדי להגדיל סיכוי להצלחה, כדאי להפחית צפייה בהדרגה ולסירוגין – פעם כן, פעם לא, פעם כן, פעמיים לא... דרך טובה אחרת היא לעבור לפורנו "ביניים" כמו תמונות סטילס – כי הן מאלצות אותנו להשתמש בדמיון שלנו – ואז לאט לאט להפחית. אם נכשלת באתגר נובמבר זה רק אומר ששינויים חדים לא מתאימים לך. ואם הצלחת? יופי, עכשיו כדאי לנסות לחזור להנות מאוננות אבל להמשיך לוותר על פורנו.

אלפי גלברד - מוביל פרויקט "כל השאלות נכונות - התבגרות ומיניות בריאה" - הוא בעל תואר שני בפסיכולוגיה (MA), מנחה סדנאות והרצאות למיניות והתבגרות בריאה. מתלבטים/ות? כתבו לאלפי: kolhashelot@gmail.com