שליח פיצה מקבל טיפ (צילום: Izabela Habur, Istock)
השעה עשר בלילה? אתה כבר אמור להיות בבית | צילום: Izabela Habur, Istock

סוף סוף הילדים גדלו והחליטו שהם רוצים להרוויח קצת כסף בעצמם. אבל מה, בגלל שאין להם ותק בשוק העבודה הם עלולים להיות טרף קל לניצול ולפגיעה בזכויות שלהם. כאן חשוב שאתם ההורים תיכנסו לתמונה, ותשימו לב שהם מועסקים כדין. לשם כך, ריכזנו תשובות לשאלות נפוצות של הורים שיספקו לכם את כל המידע שאתם צריכים:

החל מאיזה גיל מותר להעסיק בני נוער?
במהלך חופשת הקיץ אסור להעסיק נוער מתחת לגיל 14. נער שמלאו לו 14 וטרם מלאו לו 15 ניתן להעסיק רק בעבודות קלות, שאין בהן כדי להזיק לבריאותו ולהתפתחותו. במהלך שנת הלימודים מותר להעסיק בני נוער מגיל 15בהתאם להוראות החוק.

 מהו גיל ההעסקה המותר לבני נוער בהופעה ובפרסומת?
להעסקת בני נוער בהופעה ובפרסומת ישנם כללים מיוחדים. מתחת לגיל 15 נדרש היתר מיוחד ממשרד התמ”ת, ובנוסף, יש לפעול על פי תנאי העסקה ושעות העסקה מיוחדים.

כמה שעות ביום ובשבוע מותר להעסיק בני נוער?
מותר להעסיק בני נוער לכל היותר שמונה שעות ביום, ולא יותר מ-40 שעות בשבוע בסך הכל.
בני נוער בגיל 16 ומעלה מותר להעסיק עד תשע שעות ביום, ובלבד ששבוע העבודה לא יעלה על 40 שעות שבועיות. אולם כלל זה לא יחול על צעירים עובדים, שלגביהם נקבעו הוראות עם תנאים עדיפים, בהסכמים קיבוציים, וכן על עובדים בעלי מגבלות פיזיות, נפשיות או שכליות, המועסקים במפעלים מוגנים (מפעלים שאוצר המדינה משתתף באחזקתם).

האם מותר להעסיק בני נוער בשעות נוספות?
העבודה בשעות נוספות אסורה.

האם מותר להעסיק בני נוער בשבת?
אין להעסיק בני נוער בימי המנוחה השבועית (ליהודי יום המנוחה השבועי הינו יום שבת. בן דת אחרת ניתן לבחור בין הימים שישי, שבת וראשון). איסור זה הוא מוחלט, ואין אפשרות לקבל היתר להעסקת במנוחה השבועית.

האם הפסקה מחויבת בחוק ולמשך כמה זמן?
לאחר שש שעות עבודה זכאים בני הנוער להפסקה בת 45 דקות למנוחה ולסעודה, שמתוכן לפחות חצי שעה רצופה. ההפסקה היא בדרך כלל על חשבון בני הנוער. כדי למנוע מחלוקת, חשוב לסכם מראש את נושא ההפסקה עם הנער/ה.

האם מותר להעסיק בני נוער בעבודת לילה?
החוק קובע כי בין השעות שמונה בערב לשמונה בבוקר אין להעסיק בני נוער שגילם מתחת ל-16.
בין השעות עשר בערב לשש בבוקר, אין להעסיק בני נוער בגילאי 18-16, אלא לפי היתר בהתקיים נסיבות מיוחדות – וגם זאת לא יאוחר מהשעה אחת עשרה. לצורך קבלת היתרים לעבודות לילה יש לפנות למשרד התמ"ת בטלפון: 03-7347440.

 מהו פנקס עבודה? איך מנפיקים פנקס כזה?
החוק מטיל על המעסיק לדרוש מבני הנוער להוציא פנקס עבודה, כתנאי להעסקתם. את הפנקס מתבקשים בני הנוער להוציא בלשכות שירות התעסוקה, כשעליהם להגיע מצוידים בתעודת זהות, אישור מרופא המשפחה ובשתי תמונות פספורט. הוצאת הפנקס אינה כרוכה בתשלום. פנקס העבודה חייב להימצא במקום שבו עובד הנער.

האם חובה לקבל אישור מרופא להעסקת נער?
אישור רפואי מרופא כללי מהווה תנאי להעסקת הנער/ה. בעבודות מסוימות נדרש אישור מיוחד של רופא תעסוקתי כתנאי להעסקת הנער/ה.

האם על המעסיק לנהל רישום שעות עבודה?
חובה על מעביד לערוך רישום מדויק של שעות העבודה של בני הנוער, ואם רישום זה נעשה באמצעי שאינו מכני או אלקטרוני (שעון) יש לאשרו בסיומו של כל יום עבודה בחתימה של הנער והמעביד. מומלץ לעודד את בני הנוער לערוך גם אצלם רישום נפרד של הימים והשעות של עבודתם.

אבא מדבר עם ילד מתבגר ואמא ברקע (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
תסבירו להם מהן הזכויות שלהם | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
מהו שכר המינימום לבני נוער עובדים?
גם אם בני הנוער מוכנים לעבוד תמורת שכר נמוך יותר, ישנו סכום מינימלי המחייב את המעסיק – כשכר לנער/ה עבור עבודה במשרה מלאה (עד 40 שעות שבועיות, ולא יותר מ- 173 שעות בחודש). שכר המינימום לעובד במשרה חלקית יחושב יחסית לחלקיות המשרה. שכר המינימום בישראל מסווג על פי גיל, ומתחלק כך: בני נוער עד גיל 16 יקבלו לפחות 16.59 שקל לשעת עבודה, בני נוער בגילאי 16 עד 17 יקבלו לא פחות מ- 17.77 שקל לשעת עבודה, בני נוער בגילאי 17 עד 18 יקבלו שכר בסך 19.67  שקל לכל שעת עבודה, ובני נוער מעל גיל 18, כמו כל מבוגר אחר בישראל, חייבים לקבל לפחות 22.04 שקל לכל שעת עבודה.

האם המעסיק חייב בתשלום הוצאות נסיעה למקום העבודה וממנו?
בנוסף למשכורת צריכים להחזיר לבני הנוער את הוצאות הנסיעה ממקום מגוריהם אל מקום העבודה ובחזרה, ואולם סכום ההוצאות שיוחזרו לא יעלה על 23.70 שקל ליום עבודה. מעסיק מחויב להחזיר רק את הסכום המינימלי הדרוש לבני הנוער כדי להגיע לעבודה, ולוודא כי לבני הנוער יש אמצעים לחזור בשלום לביתם.

האם חובה לשלם עבור תקופת התלמדות או תקופת ניסיון?
כל תקופת ההעסקה של הנער/ה מחייבת תשלום שכר בעד העבודה, לרבות תקופת התלמדות או תקופת ניסיון. יש לשלם שכר עבור כל שעת עבודה, החל מהשעה הראשונה.

האם חובה  לשלם עבור ימי הכנה וישיבות עבודה?
על כל שעה של יום הכנה, השתלמות או ישיבת עבודה צריך לשלם, לרבות השתלמויות לקראת קייטנות. ימי הכנה וישיבות עבודה הם חלק בלתי נפרד מהעבודה.

האם מותר לנכות קנסות משכר העבודה?
אין להטיל על בני הנוער העובדים קנסות או עונשים. כל ניכוי מהשכר, בגין קנסות, נזקים וכיוצא באלה אסור, כל עוד לא הותר על פי החוק.

האם קיימת חובה למסור לבני נוער הודעה המפרטת את תנאי עבודתם?
חוק הודעה לעובד מטרתו להבהיר לעובד את מסגרת העבודה ואת הזכויות והחובות שלו. חובה למסור לכל נער ונערה הבאים לעבוד למשך 30 ימים לפחות, תוך שבעה ימים מיום תחילת עבודתם –   טופס שקבוע בתקנות שבו  מפורטים בין היתר: זהות המעביד והעובד, תאריך תחילת העבודה ומשך תקופת העבודה, עיקרי התפקיד של העובד, פרטי שמו ותפקידו של הממונה הישיר על העובד, גובה השכר לשעה של העובד. אורכו של יום העבודה ושל שבוע העבודה, וכן פרטים נוספים שלדעת המעסיק יוכלו לסייע לו ולעובד לדעת טוב יותר מה מצופה ממנו במהלך תקופת עבודתו.

הכותב הוא חזי אופיר, ראש אגף אכיפת דיני עבודה במשרד התמ"ת

הכתבה התפרסמה באתר עשר פלוס - מגזין אינטרנט להורים ומתבגרים

>> תשכחו מפיצריה: עבודות הקיץ הכי שוות לנוער