גם אתם מרגישים שמאז שיצאו הילדים לחופש הגדול, הימים החמים פשוט מתחלפים לאט מדי? קודם הם הסתחררו להם בלי הרף, ועכשיו, כשהילדים בבית, השעות נמרחות להן ומקבלות, ממש כמו הילדים, צורה נוזלית ומעוכה. ישנן אמהות שחיות ממש ככה כל השנה, ומחנכות את הילדים בחינוך ביתי. הן, שעבורן החופש הגדול הוא לא גדול בכלל, יוצאות לעזרתנו ומציעות טיפים שיעזרו לשרוד את התקופה המיוחדת הזאת.

1. צרת רבים - חצי נחמה

לא חייבים לתכנן פעילויות לכל יום, ואם יש חברים שנמצאים באותו מצב, אפשר פשוט לקבוע להפגש ולבלות יחד את היום בבית. "רוב הסיכויים שכמעט כל מי שאתם מכירים נמצא במצב כמעט זהה, אבל לא כולם חושבים שאפשר לקבוע ׳לעשות משהו׳ יחד בלי באמת לצאת לאיזו אטרקציה. גם מזגן הוא אטרקציה ועבור הילדים, החברה מבחוץ מספקת עניין רב, ולפעמים גם תמנע או תדחה ריבים בין אחים."

2. נותנים להם לישון

כדי לקבל תחושת שליטה מסויימת בלו"ז, הורים רבים מנסים בכל הכח לשמור על שגרה גם בחופש, אבל בעוד כדאי לשמור על שעת הירדמות סבירה, אין באמת צורך להעיר את הילדים בבוקר. "תנו להם לנוח," מבקשת אחת מאמהות החינוך הביתי שהשתתפו ברשימת הטיפים הזו. "ילדים שישנו מספיק בלילה הם נינוחים יותר, והתחלה איטית של הבוקר תשפיע על כולם לטובה. גם ההורים צריכים להשתדל לנוח מספיק כדי שיהיו להם את הכוחות לימים הארוכים. אפשר גם לנצל את העובדה שהילדים ישנים כדי לשבת על כוס קפה שקטה ונעימה של לבד, רגע לפני שכולם מצטרפים לחגיגה."

3. מחפשים אטרקציות לא פופולריות

אמהות של חינוך ביתי וילדיהן מכירים את המקומות שאנחנו לרוב פוקדים אותם בהמונינו בשעות מסוימות, כשהם ריקים מאדם. יש בזה משהו נחמד, שמאפשר התנהלות נוחה יותר וחקר עמוק יותר של האטרקציות, כשלא צריך להדחף בין המונים. הן מציעות לוותר על הפעילויות הפופולריות ודווקא לבחור לעשות דברים לא שגרתיים, שיתנו מרחב והתנהלות נינוחה.

4. מתלכלכים

יש לנו רק 18 קייצים עם הילדים שלנו, במקרה הטוב, מזכירים לנו ההורים של החינוך הביתי. שני ימים מתוך הקיץ הזה, הם ממליצים לנו, כדאי לבלות בצורה מלאה, כשנכנסים איתם עמוק ללכלוך. "כדאי לעשות דברים שבחיים לא הייתם מסכימים להם - לקנות חומרי יצירה בכמויות: נצנצים, סליים, בוץ, מים, לא משנה מה. יוצאים החוצה כדי לחזור מטונפים ומרוצים. הילדים לעולם לא ישכחו לכם את זה, ואתם תרגישו פתאום את רמות המתח יורדות וחיוך גדול מתפשט על פניכם."

5. מעייפים אותם

פעילות פיזית היא מצויינת לילדים, ומעשירה בהרבה מעוד פרק מהתוכנית האהובה עליהם בטלביזיה, ולצד כל הבריאות הזו, הילדים גם שורפים את האנרגיות שלהם. כדאי, כדי שהם אכן יזיזו את הישבן, לקחת אותם לגינות ופארקים, רצוי לצד ילדים נוספים שיאתגרו אותם ויעירו בהם את היצר התחרותי שלהם. גם ההורים יכולים להזניק את הילדים לתחרויות בכל רגע נתון, ואם מתאבזרים מראש בכמה פרסים קטנים, בכלל הסיכויים להצליח מרקיעים שחקים.

יואב ולאון (צילום: לירז נעים)
אל תפחדו להתלכלך | צילום: לירז נעים

6. תחרות על לב ההורים

כידוע, היצר התחרותי של בני האדם יכול לקדם אותם היטב, ובמקרה של בית שבו שורצים כבר ימים ושבועות ארוכים מספר בני אדם, כדאי לתעל את המרץ לטובת מצב הבית. תחרויות נחמדות יכולות להתקיים גם בתוך הבית, וגם במיומנויות של ניקוי וסידור. כל דבר ניתן לעשות על זמן, ויש פעילויות שאפילו ילהיבו את הילדים, כמו שטיפת הרכב או ספונג׳ה. דרך חמודה לעשות ספונג׳ה, אגב, לאמיצים, היא לתת לילדים גרביים ישנים, למלא דלי במים וסבון ולתת להם לקרצף סביב, כמו בילבי.

הכבדה בעומס החום (ארכיון) (צילום: Flash90 /Hadas Parush)
כשיוצאים - עושים מזה יום שלם | צילום: Flash90 /Hadas Parush

7. תכננו יציאות ארוכות

אם כבר החלטתם לצאת לאנשהו, כמו תערוכה גדולה, ים או גן חיות, החליטו שאתם מנצלים את הטיול הזה עד המקסימום. אירזו לילדים צעצועים, ארזו לכולם פיקניק עם שמיכה, מאכלים שונים ושתיה, והחליטו שלוקחים את הזמן וממצים את כל האפשרויות. ההתכווננות הזאת תתן לכל הביקור תחושה אחרת, פחות כאוטית, ובסוף היום תחזרו לאחר שמיציתם, ונותר רק להתקלח ולהכנס למיטה.

8. אל תכנעו במלחמה נגד הטכנולוגיה

תצטרכו להיות חכמים ונחושים, אבל זה המקום, כך טוענים ההורים המנוסים, שכדאי לתעל אליו את מיטב ומירב האנרגיות. המסכים שואבים את הילדים, וזה כמו כדור שלג. כדאי להחליט עם הילדים על כמות השעות היומית שאתם מתירים מסכים, ושיתכננו מה ירצו לעשות בזמן הזה: מה ירצו לראות, במה לשחק וכד׳. המטרה היא כל הזמן להרגיש שאנחנו שולטים בשימוש במסכים ולא שהם שולטים בנו ובילדינו. כמובן שלא כדאי להיות קשים מדי - אפשר בכיף ליהנות מסרטוני הדרכה אונליין כדי לעשות פעילויות יצירה שונות, או להחליט על יום של קולנוע ביתי בו ההורים מראים לילדים סרט אהוב מילדותם עם המון פופקורן. כל עוד אתם בשליטה, הכל בסדר.