אומנם עיריות בני ברק ורמת גן מיהרו להודיע שהלימודים יתקיימו היום (ד') כסדרם, אולם שרשרת הפיגועים השבוע, שגבתה את חייהם של 11 בני אדם, גורמת להורים רבים לחשוש מהרגע שבו ילדיהם ייצאו מהבית אל מסגרות החינוך.

"איפה הביטחון שלנו? איך אפשר לשלוח ככה ילדים לבית הספר?", אומרת לובה סמחוביץ מראשון לציון, אמא לשני ילדים בבית ספר יסודי. "אני חוששת לשלוח את הילדים שלי לבית הספר, כי מדובר על טרור משתולל. אני אפילו שוקלת פעמיים אם לצאת למכולת. אני לא יודעת מאיפה יצוץ המחבל הבא".

התגובה של סיוון, תושבת תל אביב ואמא לילדה בגן, חריפה לא פחות: "לא רק שאני חוששת לצאת מהבית, אני גם חוששת לשלוח את בתי לגן ואפילו סתם להתנדנד בגינה".

בדומה לגלי טרור קודמים, גם כעת החשש הגדול של הורים הוא מפועלים באתרי בנייה. "מאחר שבעיר שלנו יש לא מעט בנייה מסביב, אני ממש חוששת לשלוח ילדים למסגרת מחר", אומרת נטע פולוטרק, אמא לחמישה מפתח תקווה. "אני כבר לא סומכת על אף אחד. שני רחובות מהגן בונים בניין והפועלים הם עובדים זרים, חלקם מהשטחים. מפחיד ללכת ברחוב ליד. בגן אין מאבטח אלא רק מנעול פשוט".

תחושות דומות אפשר למצוא בערים אחרות כמו הוד השרון. יעל גרזון, אמא לשתי בנות, מספרת שבתה הצעירה בת ה-7 לומדת בבית ספר יסודי הנמצא בשלבי בנייה. "צמוד לבית הספר יש גם גני ילדים עם גדר משותפת לאתר הבנייה, וצמוד אליהם בית ספר יסודי נוסף מאוכלס – שם לומדת בתי הבכורה (בת ה-10) ואולם הספורט בבנייה. המון פועלים מסתובבים, חלקם מהשטחים, חלקם אולי נשארים לישון בשטח. אפילו בעבר כשסיירנו באתר הבנייה ראינו מזרנים. לנוכח האירועים האחרונים אני לא שקטה בכלל. אני יודעת שהחליטו לתגבר את האבטחה בעיר אך אני לא שקטה, ובעיני זה לא מספיק. אני מצפה שיוודאו שאין שום קרבה בינם לבין ילדינו".

לירון (שם בדוי) מרמלה חוששת מחזרה אל הימים הקודרים של מבצע "שומר החומות". "בנותיי לומדים בבית ספר שהקיר שלו משותף לכפר ג'ואריש. גם ככה כל שני וחמישי יש שם חילופי יריות בינם לבין עצמם על רקע פלילי. מי מבטיח לי שאין שם צעיר חמום מוח שמזוהה עם הטרנד החדש ושיבחר לקום לבוקר של טרור? ב'שומר החומות' היה ממש מפחיד. כאן מה יכול לעשות שומר אחד במוסד לימודי עם 400–500 תלמידים? אני בהתקף חרדה נורא. הילדים שלי, בעיקר הבן שלי, עם חרדות ונשימות כבדות. המצב קשוח. אני מעדיפה אותם איתי בבית כמה ימים".

מבינים את החששות שלכם

בעוד ההורים לחוצים, בחלק מבתי הספר החלו לבטל פעילויות. בבית ספר בחריש, למשל, ביטלו טיול שנתי של כיתות א' לנחל השופט, אף שהמקום אינו מוערך כמסוכן מבחינה ביטחונית. "אנחנו מבינים את החששות שלכם, ולכן הטיול יידחה לחודש יוני", כתבה המנהלת להורים.

גם בישובים כמו אשדוד, באר יעקב וראשון לציון הודיעו כי נדחים הטיולים השנתיים בשלב זה, וכן תתוגבר האבטחה. 

בהנהגת ההורים הארצית קראו לתגבר את האבטחה במוסדות החינוך ובטיולים, אבל הבהירו: "אסור לעצור או לשבש את שגרת החיים. צריך להגביר את הערנות, לפקוח עיניים ולהמשיך כרגיל".

יניב אור, מנכ"ל התאחדות מעונות היום הפרטיים, אומר שלמרות החששות, עד כה פנו אל הארגון כמה מעונות בודדים בבקשה לאבטחה. "ככל הידוע לנו, גם במעונות הסמל המתוקצבים על ידי משרד הכלכלה אין מאבטחים והמדינה לא מתקצבת אבטחת מוסדות אלו. אנו ממליצים למנהלים שמעוניינים בכך לבצע מכרז בקרב חברות אבטחה ולאפשר להורים להחליט לגבי תוספת העלות והוספת שירותי האבטחה לשיקולם של ההורים".

קרן אוחנה איוס, מנכ"לית חיב"ה – ארגון גני הילדים הפרטיים בישראל, אמרה לאחר הפיגוע שלא נתקלה בדרישות של הורים לאבטחה בגני הילדים או ביקוש חריג ביחס לחששות.

במקביל פנה יו"ר השלטון המקומי חיים ביבס לשר לביטחון הפנים עמר בר-לב בדרישה להגביר את האבטחה במוסדות החינוך ובמקומות הומי אדם. "אנו דורשים שתאשר תגבור מיידי של האבטחה סביב מוסדות החינוך, כבר ממחר בבוקר. אי אפשר לחכות שחלילה יקרה משהו, צריך לפעול ומהר".

נחל השופט (צילום: עובדי ויערני קק״ל)
נחל השופט. הטיול בוטל כדי להרגיע את ההורים | צילום: עובדי ויערני קק״ל

בלי משמרות זה"ב

בזמן שלא ברור אם באמת קיימת בעיית אבטחה במוסדות חינוך, ההורים ומוסדות החינוך נוקטים צעדים קטנים יותר כדי להגביר את תחושת הביטחון. בראשון לציון ובחלק מבתי הספר בגבעתיים החליטו לבטל את משמרות הזהב של הילדים.

הנהגת ההורים העירונית בראשון לציון הוציאה מכתב להורים ולפיו "בעקבות המצב הביטחוני הקשה ובשל חוסר הביטחון הקיים כלפי ילדינו, אנו, הנהגת ההורים העירונית, איננו מאשרים כניסת אנשים זרים (שאינם עובדים קבועים בבית הספר) אם אין ברשותם אישור 'רישום פלילי' (כמקובל בהקשר להעסקת מבוגרים במוסדות חינוך) למתחם בית הספר".

ביישובים רבים בארץ אף ראשי היישובים הוציאו הודעות שונות להורים המודאגים. ראש המועצה המקומית שלומי, גבי נעמן, פרסם בעמוד הפייסבוק שלו כי כל כל הפעילויות החנוכיות מחוץ לחצר בית הספר והטיולים השנתיים של בתי הספר ביישוב יידחו.

בנשר הודיעו כי עקב המתיחות יתוגברו הסיורים בכל רחבי העיר: באזורי ההמתנה להסעות, באתרי העבודה, בסביבת מוסדות החינוך ובמרכזי הקניות. התגבור יתבצע בסיוע הפקחים, הקב"ט, מנהל מחלקת הביטחון והחירום ותחנת משטרת נשר.

ראש עיריית כרמיאל הודיע: "תתוגבר נוכחות הסיורים במוסדות החינוך וירועננו הנהלים באשר לביטחון מוסדות החינוך, בדגש על גני ילדים ואיסור כניסת זרים לגן. בנוסף, הנחיתי הערב לעצור את כל עבודות הבינוי במוסדות החינוך ברחבי העיר. אנו קוראים לציבור לגלות אחריות וערנות".