כרזות נגד אפליית ספרדיות בחינוך החרדי (צילום: תומר ושחר צלמים, צילום ביתי)
הכרזות שניתלו ברחבי הערים | צילום: תומר ושחר צלמים, צילום ביתי
לקראת פתיחת שנת הלימודים, הורים חרדים יוצאים למאבק נגד אפליית בנות ספרדיות בתהליך הקבלה לסמינרים. מארגני המאבק תולים בימים האחרונים מודעות בערים שונות ברחבי הארץ במטרה לעורר מודעות בקרב ההורים על האפליה שמתרחשת בסמינרים השונים. במסגרת המאבק, נתלו מודעות בכל הערים החרדיות: בני ברק, ירושלים, מודיעין עילית, בית"ר עילית, אלעד ובית שמש. יואב ללום, ממארגני היוזמה טוען שהאפליה מתבצעת במגוון סמינרים ברחבי הארץ. לדבריו, כ-250 בנות ספרדיות הוצאו ממסגרת לימודית בשל אפליה.

"המבחן הוא רק פטנט להסתיר את האפליה"

ב', אבא מבני ברק שטוען שבנותיו הופלו בתהליך הקבלה לסמינר אומר ל-mako, כי "מבחן הקבלה כולל מבחן ידע כללי שרוב החומר הלימודי בו לא נלמד בבתי הספר היסודיים". לדבריו, רוב הבנות שנבחנות על מנת להתקבל לסמינר נכשלות בו. "המבחן הוא רק פטנט כדי להסתיר את האפליה, תהליך הקבלה בסופו של דבר הוא לפי צבע העור". לדבריו, הבנות שאינן מתקבלות לשום מוסד לימודי נאלצות ללמוד באופן פרטי בביתן והעלויות מגיעות עד כ-3,000 שקלים בחודש. בנוסף, מדגיש האב כי תוצאות המבחן חסויות ולכן אין אפשרות להורים להתלונן ולהוכיח שילדיהם הופלו. "בעיניי זה פשע, אין פשע יותר חמור מזה והוא גורם לצלקת נוראית לבנות".

למרות החצאיות, לא מספיק צנועות. אילוסטרציה (צילום: חדשות 2)
"תהליך הקבלה לסמינר הוא לפי צבע העור". ארכיון | צילום: חדשות 2
ללום, מארגן הקמפיין טוען כי מדובר באחוזי אפליה נוראיים, כ-30% מהבנות הספרדיות לומדות בסמינרים לעומת 70% בנות אשכנזיות. בנוסף מספר ללום, כי ועדת הערר, שתפקידה למצוא פתרון לבנות שלא התקבלו אינה מסייעת למציאת פתרון אמיתי של הבעיה. עוד הוא טוען, כי משרד החינוך מקצה מספר מכסות מוגבל ללמידה בסמינרים ולכן יש בנות שנותרות ללא מענה. "משרד החינוך אחראי לדאוג למסגרת לימודית לבנות, אני מבקש משר החינוך לטפל בבעיה באופן אמיתי ולבטל את המכסות שמובילות לאפליה".

"עיריית בני ברק הסירה לנו את המודעות"

אך במקביל למאבק החשוב, טוענים ההורים שהם נאלצים להיאבק גם ברשויות, הפעם על זכות המחאה שלהם. לטענת האבות, מודעות שנתלו ברחבי בני ברק תחת הכותרת "לא קיבלו אתכם לסמינר על רקע אפליה עדתית?", הוסרו במהירות על ידי עיריית בני ברק בטענה שאינם חוקיים. מארגן היוזמה טוען, כי העירייה מגבילה את חופש הביטוי ולא משתמשת בסמכות שלה כראוי.

בעירייה טוענים כי לשנת הלימודים הנוכחית שובצו כל התלמידות, "להוציא אחת שמתעקשת על בית ספר מסוים ודוחה את כל ההצעות לסמינרים חלופיים". דובר העירייה, אברהם טננבוים מצהיר כי הדיונים לגבי שנת הלימודים הקרובה עדיין נמשכים, "עד כה הוגשו ארבעה ערעורים שידונו במשרד החינוך בשבוע הבא".

במכתב ששלחה העירייה בתגובה למארגני הקמפיין נכתב, כי תליית המודעות ללא אישור ראש העיר הינה מעשה בלתי חוקי. "ראש העירייה רשאי לסרב לתת היתר לפרסום המודעה אם יש בה משום לשון הרע". מארגן היוזמה טוען כי אין זה הגיוני שהעירייה בוחרת לפעול כיצד שנוח לה ומוסיף: "מדוע בקמפיין "החרד"קים" בו נתלו המון שלטי חוצות  שאף הובילו לאלימות, העירייה שתקה"? ללום מצהיר כי הם ימשיכו להיאבק ואף פנו ל"ארגון זכויות האדם והאזרח" במטרה להיאבק בתגובת העירייה.

עיריית בני ברק: "המודעות משמיצות את מנהלי הסמינרים"

מעיריית בני ברק נמסר בתגובה, "הטענות על ניסיון העירייה להשתיק את הקמפיין נגד אפליית בנות ספרדיות חסרות כל ביסוס, שכן עיריית בני ברק פרסמה מודעות בכל העיתונים המקומיים והן בלוחות המודעות על אפשרות להגשת ערעורים על אי קבלת תלמידות לסמינרים בשלושה שלבים: ערעור לסמינר. במידה ורוצים לערער על אי קבלת הערעור בסמינר- ניתן להגישו באגף החינוך של העירייה. ולאחר מכן ניתן לערער במשרד החינוך. לצערו מודעות אלו משמיצות את מנהלי הסמינרים ולעירייה אסור לתת יד לכך. באשר למודעת החרד"קים: כאשר הודבקו מודעות אלו, הן הוסרו על ידיפקחי העירייה ואף הקירות נצבעו מחדש".

כרזות נגד אפליית ספרדיות בחינוך החרדי (צילום: תומר ושחר צלמים, צילום ביתי)
"מודעות אלו משמיצות את מנהלי הסמינרים ולעירייה אסור לתת יד לכך" | צילום: תומר ושחר צלמים, צילום ביתי
ממשרד החינוך נמסר בתגובה: "משרד החינוך מתנגד נחרצות לכל אפליה שהיא במערכת החינוך, ובכלל זה אפליה על רקע עדתי. על מנת להבטיח ככל האפשר מניעת אפליה בקבלת תלמידות בסמינרים, הכניס משרד החינוך שינויים בתהליך הקבלה שמתקיים במוסדות המוכרים שאינם רשמיים. המשרד ערך שינויים בתוך וועדות הערר. כתוצאה מכך בחודשים האחרונים במעל ל-60 אחוז מהמקרים שהובאו בפני הוועדות התקבלו טענות ההורים, החלטות מוסדות החינוך בוטלו, והם אולצו לקבל את התלמידות שהופלו. לשם מיגור תופעות מן הסוג הזה יצא המשרד בשבועות האחרונים בקמפיין לעידודם של ההורים להתלונן לוועדות הערר במקרים בהם עולה חשד לאפליה על בסיס עדתי או כל בסיס פסול אחר. הטענות בדבר מבחני הקבלה אינן נכונות. מבחנים אלה גלויים לעיניהם של כמה מעובדי המשרד שעוסקים בתחום".