כבר שלושה שבועות שמוריה בן אבו, תלמידת כיתה ג' בת שמונה וחצי מירושלים, לא הולכת לבית ספרה, "מנשה אלישר". הסיבה: הטרדות ואיומים מצד ילדים בכיתה בעקבות העובדה שהיא סובלת מאלרגיה מסכנת חיים.

אחד הילדים איים שאם מוריה תגיע לכיתה הוא יגזור את שיערה. בהודעה אחרת כתב: "תמותי, נכניס לך חלב לפה שתמותי".

הפחד הכריע אותה, והיא נשארת בבית. לדברי אמה, סילביה, בית הספר לא מספק מענה למצב הקשה של בתה.

לדברי האם, ההטרדות מגיעות על רקע העובדה שהילדים בכיתה לא מצליחים להשלים עם מצבה של בתה, ועם ההגבלות שהם נאלצים לסבול כדי לשמור על חייה.

"היא אלרגית למספר מזונות: לחלב ברמת נגיעה, שומשום וביצים", מספרת סילביה, "הוחלט שהיא תאכל בחדר סטרילי. לאחר ארוחת הבוקר התלמידים צריך לשטוף ידיים, לנגב שולחנות ורק אז מוריה יכולה לחזור לכיתה. היא מספרת שאף פעם לא שטפו ידיים, לא ניקו שולחנות ולא טאטאו את הרצפה".

איום על ילדה בירושלים

התוצאות של האלרגיה יכולות להיות קטסטרופליות עבור מוריה, ונגיעה קלה יכולה לדרדר את המצב.  "אחרי חמש שניות יתחילו להיות לה בצקות בקנה הנשימה. קנה הנשימה יחסם ואז היא זקוקה למזרק חירום, פרמדיק, מד"א, וזה מאוד תלוי בכל מקרה. לפני שלושה חודשים היא נזקקה למזרק חירום ובדרך לבית חולים הפרמדיק הזריק לה שוב, כי היא הייתה בשלב של אפס אוויר. המזרק פותח את קנה הנשימה ומאפשר לפתח אוויר מחדש".

לדברי סילביה, הבעיות לא נשארות רק בגבולות הכיתה. "הורים החליטו לא להזמין אותה לימי הולדת בגלל האלרגיות. הילדים וההורים לא מוותרים על הפיצות, אבל על מוריה שלי כן. היא מגיעה, מביאה מתנה, והולכת".

לפני יומיים יצרה המחנכת של מוריה קשר עם סילביה, וזו הבהירה לה שבתה לא תחזור לבית הספר עד שהיא תוכל להגיע לבית הספר בלי תחושת איום.

במקרים אחרים, בית הספר נוקט יד קשה נגד אלימות. לפני כחודשיים העיף תלמיד כסא על מורה. באותו מקרה, כלל בתי הספר בעיר שבתו במחאה על התופעה. לאחר שסייעת התפטרה בעקבות מקרי אלימות הושעה אחד התלמידים ולשני תלמידים נוספים הוצמדו סייעות. "גם לתלמידה שנפגעת יש זכויות, לא פחות ממחנכת כיתה", אומרת סילביה.

חברת הכנסת ד"ר יפעת שאשא ביטון (כולנו), יו"ר הוועדה לזכויות הילד, התייחסה בחריפות למקרה ואמרה כי "אנשי צוות חינוך, ובכלל זאת הנהלות בתי ספר למיניהם, שאינם יודעים או מסוגלים להתמודד עם סוגיות מעין אלה, מורכבות ככל שתהיינה, שיניחו את המפתחות וישחררו את המערכת מנוכחותם. בלתי מתקבל על הדעת שבמקרה שבו מעורבים אלימות ואיומים, יהיה נתק מוחלט בין בית הספר להורה הקורבן, במיוחד כשהאחרון מסתגר בבית ומסרב לחזור לספסל הלימודים."

ממשרד החינוך נמסר בתגובה: "אנחנו רואים את המקרה בחומרה רבה. יצוין, כי הנושא מטופל על ידי כלל הגורמים המקצועיים לרבות פסיכולוגית בית הספר. כמו כן, ירועננו שוב הנהלים בנושא מאכלים אלרגניים והרגישות שיש לנקוט בנושא. יודגש, כי הנהלת בית הספר בקשר ישיר ורציף עם האם".