ילדים בבריכה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
הנופשים יגיעו לאילת גם בסוף אוגוסט (אילוסטרציה) | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
אתמול הודיע משרד החינוך כי שנת הלימודים הקרובה, תשע"ה תיפתח בתאריך 1.9.2014. זאת, לאחר ששר החינוך, שי פירון, אימץ את מסקנות הוועדה המקצועית, שהמליצה להחזיר את המצב לקדמותו. בשנים הקודמות קוצר החופש הגדול ובתמורה הוארכו חופשות החגים, וכעת הכל יחזור למתכונת הישנה - חופשת חנוכה תתקצר ביום אחד, חופשת פסח תתקצר ביומיים וחופשת ל"ג בעומר תתקצר גם היא ביום אחד.

במטרה להקל על ההורים במהלך חופשת הקיץ הארוכה יפעיל משרד החינוך תכנית חדשה בשם "בתי הספר של החופש הגדול" במסגרתה, תלמידי כיתות א' ו-ב' ישולבו בתוכנית לימודיות ויכולו להגיע לבית הספר מה-1 ביולי ועד ה-21 ביולי בין השעות 8:00-13:00 במשך חמישה ימים. בשנתיים הבאות צפויים להצטרף לתכנית גם תלמידי כיתות ג'-ו'.

הלימודים יהיו בהנחיית פרחי הוראה ומדריכים מקצועיים ויכללו התנסויות חווייתיות, חוגי העשרה, ספורט, חינוך סביבתי ומעורבות חברתית. הכוונה היא שהתכנית תחסוך כסף להורים המוציאים מדי שנה סכומי עתק על קייטנות ופעילות לילדים. כך, ביישובים המשויכים לאשכולות 1-4 התכנית תוענק בחינם, באשכולות 5-7 המחיר יהיה 300 שקלים וביישובים הכלולים באשכולות 8-10 ישלמו ההורים 450 שקלים.

אז אם לאחר הכרזת משרד החינוך על קיצור החופש הגדול נשמעו קולות מודאגים של סוכני נסיעות ומנהלי קייטנות, עכשיו הם נושמים לרווחה, יחד עם המורים והתלמידים שנשמעים מאוד מאוד מרוצים.

עוד כתבות בבית ומשפחה:

תלמידה בתיכון: "עוד כמה ימים לנוח בבית"

דנה, תלמידת כתה י"א אומרת ל-mako כי היא שמחה על המהלך, "נשארה לי בסך הכול שנת לימודים אחת, אז זה לא כל כך ישפיע עליי אבל זה נחמד לדעת שהאריכו את החופש הגדול". לדבריה, היא תנצל את חופשת הקיץ ותטוס עם משפחתה לחו"ל, "עכשיו אני יודעת שאחזור ועדיין יהיו לי כמה ימים לנוח בבית לפני תחילת שנת הלימודים וזה כיף", היא מוסיפה. "החופש האהוב על התלמידים הוא החופש הגדול ולכן רוב התלמידים יהיו מרוצים".

גם יובל בן 15 מרוצה מהבשורה, "אני חושב שזה יהיה טוב לתלמידים וגם למורים, יהיה להם יותר זמן להתכונן לשנת הלימודים החדשה", הוא אומר. "החופש הגדול זה החופש שלנו ואנחנו צריכים לנצל כל רגע ממנו ולכן זה חשוב לנו", הוא מסביר. למרות זאת הוא מודה שקיצור חופשת פסח וחנוכה עלולה להקשות על התלמידים, "גם בזמן הלימודים אנחנו צריכים הפסקה ולעיתים היא יותר חשובה מהחופש הגדול".

צפו בסיפורים המעניינים של 1.9 לאורך השנים (צילום: ארכיון חדשות ערוץ 2)
פתיחת שנת הלימודים הקרובה ב-1 בספטמבר | צילום: ארכיון חדשות ערוץ 2

מורה: "יהיה לנו זמן להכין את התלמידים לחגים"

גם המורים מרוצים מלוח השנה החדש, שלא יכלול את החופשה בין יום כיפור לסוכות. "זה מצוין, שלושת ימי החופשה בקיץ פחות חשובים לי, אך המשמעות היא שיהיה לנו יותר זמן ללמד ולהכין את הילדים לחגים", אומרת ש', מחנכת בחטיבת ביניים מאזור שרון. "בגלל הגשר איבדנו את הקשר עם התלמידים ולא הספקנו ללמד אותם את הנושאים החשובים ועכשיו יהיה לנו יותר זמן לעשות זאת", היא מוסיפה. "יש מורים שהתאכזבו לשמוע שחופשת החגים תבוטל להם אבל אני חושבת שמדובר בהחלטה טובה למורים וגם לתלמידים".

נוי, מחנכת בביה"ס יסודי במרכז הארץ מסכימה, "אני בעד, ככה זה היה מאז ומתמיד ולא היה צורך לשנות זאת", היא אומרת ל-mako. "אין צורך בגשר בין כיפור לחג סוכות כי אז אנחנו לא מספיקים ללמד על החגים, עכשיו המצב יחזור לקדמותו. חופשות פסח וחנוכה יתקצרו אך ההספק יהיה גדול", היא אומרת.

"הארכת החופש הגדול לא כזו משמעותית עבורי בתור מורה, אלא עבור ההורים שצריכים לדאוג לתעסוקה לילדים", אומרת חנה, מורה בתיכון. "רוב החופשות המרוכזות במקומות העבודה מתחילות בסוף אוגוסט ולכן אני חושבת שזה יקל על ההורים ואני בעד הרעיון", היא מוסיפה. לטענתה, הגשר בין כיפור לסוכות היה דווקא יעיל, "החזרה ללימודים למספר ימים לא נותנת כלום, אין רצף למידה ולכן הוא היה חיוני", היא אומרת. 

מורה מול הלוח בכיתה (צילום: אימג'בנק / Gettyimages)
"לא היה צריך לשנות התאריך מלכתחילה" (אילוסטרציה) | צילום: אימג'בנק / Gettyimages

"שינוי משמעותי לענף התיירות"

לא רק אנשי חינוך מרוצים מהארכת החופש הגדול, אלא גם ענף התיירות והתעופה ירוויח מכך. "ההארכה טובה לחברות התעופה והתיירות וגם ללקוחות", אומר נועם רון, מנהל השיווק של "איסתא". "השבועיים האחרונים של אוגוסט היו מבוקשים מאוד עד לפני שנתיים לפני שקוצר החופש הגדול, בזמן הזה הקייטנות כבר הסתיימו והמשפחות אוהבות לצאת לנופש", הוא מדגיש, "עכשיו תקופה זו תחזור להיות המבוקשת ביותר".

אמנם מדובר בשלושה ימים בלבד, אך רון מדגיש כי קיצור החופש הגדול גרם לנופשים לקצר משמעותית את החופשות, "משפחות אוהבות לחזור יום-יומיים לפני תחילת שנת הלימודים, אז במקום לחזור מחו"ל ב-24.8 עכשיו הם יחזרו ב30.8 ולכן זה משמעותי", הוא מסביר.

לדבריו, קיצור חופשות פסח וחנוכה לא ישפיע על ענף התיירות, "חג חנוכה מאופיין בפחות נסיעות משפחתיות היות ולהורים אין חופש ובפסח רוב הביקוש מתרכז לחול המועד שאינו יפגע בכך", הוא מוסיף. לא רק חברות תיירות ירוויחו מהעניין, "גם מלונות, צימרים, אתרי נופש ובילוי אחרים בארץ יהנו מתפוסה גבוהה", הוא מדגיש.

"זו החלטה שתשרת את האינטרסים של כולם, טובה לציבור התלמידים וגם תאפשר להשלים את חופשות הקיץ", אומר רוני אלוני, סמנכ"ל שיווק ומכירות ברשת מלונות "פתאל". "בוודאי שהיא טובה גם למלונאים על מנת להשלים את אירוח קהל הנופשים בחודש אוגוסט, דבר שלא אמור להשפיע על מחירים אלא להאריך את החופשה בלבד", הוא מציין

שבי שי, מנכ"ל התאחדות בתי המלון באילת מסכים כי המלונות בארץ ירוויחו מהארכת החופש הגדול, "כאשר מאריכים את החופש הגדול זה נותן עוד שבוע לנופשים באילת. שנים רבות השבוע האחרון של אוגוסט היה שבוע חלש באילת אך עם הזמן המצב השתנה והוא הפך להיות בעל תפוסות גבוהות", הוא טוען. "ברגע שקיצרו את החופש הגדול בעצם פגעו בשבוע האחרון של אוגוסט ובכמות הנופשים שהייתה מגיעה לאילת ועכשיו כאשר פתיחת שנת הלימודים תהיה ב-1 בספטמבר המתכונת הישנה תשוב לסידרה".

בעל קייטנה: "אין משמעות"

ראובן זאבי, בעלת קייטנת נופש וספורט בתל אביב טוען כי הארכת החופש הגדול לא תשפיע על מערך הקייטנות בקיץ, "אני כל שנה מסיים את הקייטנות ב-11.8 לאוגוסט ואני לא חושב שיש משמעות לשלושה הימים האלו". זאבי, מורה לחינוך גופני בעל וותק של 35 שנה, טוען שיש לערוך מהפכה במערכת החינוך וקיצור והארכת החופש הגדול לא באים לקראת התלמידים.

לפי התוכנית, משרד החינוך יפתח את בתי הספר גם בחופשת הקיץ בהם יתקיימו פעילויות תרבותיות, חוגים והעשרה לתלמידים. "משפחות מבוססות לא ישלחו את התלמידים שלהם לקייטנה בביה"ס, אולי זה יעזור לתלמידים בעיירות פיתוח ופרברים", הוא אומר. לדבריו שינוי משמעותי יתבצע כאשר יקצרו את החופש הגדול והמורים והתלמידים ישובו לספסל הלימודים באמצע אוגוסט כדי להתגבש חברתית, "כאשר הכתה מגובשת רמת הלימודים עולה פלאים וכך תהיה אוירה טובה בכתה בה ניתן להקנות ערכים", הוא מסביר. 

>> לעמוד הפייסבוק "להיות הורים טובים" עשיתם לייק?