בין אם אתם מתארחים בארוחת החג, או שנפל עליכם התיק של לארח את המשפחה בסדר, מדובר בערב מאתגר לבלות אותו עם הילדים. ליל הסדר עצמו מגיע לאחר שבוע לא קל של ניקיון יסודי, קנית בגדים ומתנות וחופשה ממסגרות בו סף הסיבולת שלנו נמתח עד דק.

ארוחת החג עצמה במקרים רבים רחוקה להשרות שלוות נפש, אף שאנחנו מאוד משתדלים לערב את הילדים, לדאוג שיישבו בשעת הארוחה ושיתנהגו יפה. אבל השאלה האמיתית היא  האם נצליח להעביר לילדים את אווירת החג והמשפחתיות, ההתרגשות והציפייה או שאלו יוכתמו על ידי הלחץ שאנו כהורים שרויים בו ומשדרים לילדים.

אז כיצד נוכל להפוך את חווית החג לנעימה ככל שניתן, על אף האתגרים? ראשית, חשוב להבין שאם הילדים לא יהיו חלק מהמאמץ, אז הם יהוו גורם מפריע. בסופו של דבר רובם ישמחו לעזור, כשנכון שהם לא יבשלו, אבל אם נערב אותם בסידורים, החל מלטאטא מסדרון, דרך לקפל מפיות או הכנת ברכות לאורחים ועד עריכת השולחן  יאפשרו לכם להתכונן לליל הסדר, בין אם כאורחים או מתארחים.

שתפו את הילדים במה שצפוי להם הערב, ואפילו יום קודם. ספרו להם שהם הולכים לפגוש את הדודים ובני הדודים, את סבא ואת סבתא – ושלפני שנשב ונאכל תהיה "שעת סיפור" בה נקרא את ההגדה. בקשו מהם להתנהג יפה עם הילדים האחרים, ולשובבים ביניהם תנו אחריות כלשהי בארוחת הסדר, לשמור על האח הקטן, לעזור לדודים והדודות להגיש לשולחן, וכך הלאה – כל ילד עם משימה תואמת לגילו.



ילדים רעבים הם ילדים עצבניים. אל תצפו שהילדים יישארו בשקט בעת קריאת ההגדה כשהתקרובת מולם בהמתנה לארוחה זמן רב. לבטח אל תצפו לכך אם הילדים מגיעים רעבים לשולחן, לכן הכינו להם ארוחה קלה לפני ארוחת הסדר, ועשו לעצמכם טובה ותאכלו גם אתם.

שנ"צ זה חשוב. ילדים עייפים הם ילדים ששום דבר לא יצליח לרצות אותם. אז הקדימו שנת צהריים טובה לערב החג.

רוצים שהילדים יתנהגו יפה – התחשבו בהם. דאגו להגבהה לכיסאות היכן שצריך, אולי סכום מיוחד ילדים, העיקר שיהיה להם נוח. אחרי הכל קריאת ההגדה לוקחת זמן.

לא היו סמארטפונים ביציאת מצרים. אספו את הסלולרים מכולם, בקערה ייעודית בתחילת הערב. כשהאחרים הגדולים וההורים לא יציצו בסלולרים, גם הילדים הקטנים יותר יצליחו להימנע מלהידבק למסכים. לחלק האחרון בערב, או לחלק הראשון בהמתנה לישיבה לשולחן דאגו למשחקי קופסה או יצירה לילדים, הפכו את ההמתנה לבילוי משפחתי.

ילדים הם ילדים – אז שחררו. נכון שהיה נחמד אם הם היו מתנהגים כמו שאנחנו היינו רוצים (ולא כפי שאנחנו עצמנו התנהגנו כילדים), אבל הם ילדים. אז תנו להם לקום מהשולחן, להפעיל את עצמם מעט ולשוב שקטים ורגועים יותר. דבר נוסף שעשוי לסייע הוא מילה טובה כשהם מתנהגים היטיב ופחות נזיפות.

הביאו פיג'מות. לפעמים אורחת החג נמשכת עוד ועוד ועוד. הביאו פיג'מות, מברשת שיניים ומשחת שיניים לילדים הקטנים. ככה ייקל עליכם להעביר אותם מספת האורחים, לכלי הרכב ולמיטתם בסוף הערב.

הכותבת היא פסיכולוגית קלינית ומנהלת רשת מעונות "התחלה חכמה" של החברה למתנ"סים הארצית