ה"משימות" החשובות באמת של גיל ההתבגרות- מציאת קבוצות שייכות וגיבוש הזהות, נותרו בעינן. גם היום, בני נוער נדרשים להשלים משימות אלה, כפי שהוריהם עשו בעבר, אך הדרך שונה לחלוטין. גם בעידן הנוכחי, קיים הצורך  של כל נער ונערה להציג את עצמי לעולם, אך הדבר מתרחש  בעולם שבו לרשתות החברתיות ולטלפונים החכמים יש תפקיד חשוב בתהליכי ההתבגרות.

כיום, השימוש באינטרנט נעשה לא רק למטרות בידור או צריכת מידע, אלא גם (ואולי בעיקר) לתקשורת עם המעגלים הסובבים אותם (המכונים "קבוצת השווים"). חייהם החברתיים של המתבגרים מתרחשים במידה רבה ברשתות החברתיות, ולרשתות תפקיד חשוב בהתפתחות בגיל ההתבגרות. אם אני לא שם- אני לא קיים.

בני נוער המתמודדים עם קשיים מקבלים תמיכה ברשתות החברתיות

תהליכי ההיפרדות מההורים וההתחברות לקבוצת השווים הם תהליכים טבעיים שכל נער או נערה אמורים לעבור בגיל ההתבגרות. כיום, בני נוער שמרגישים לא שייכים, מוזרים או חריגים בנוף סביבם יכולים למצוא קבוצות השתייכות ברשתות החברתיות ולא להרגיש לבד. למשל: נער הומוסקסואל שמתחבר לקבוצת איג"י ברשת, נערה שמתמודדת עם קושי נפשי מקבלת תמיכה בפורום ועוד דוגמאות רבות של מציאת קבוצות השתייכות ברשת.

מציאת קבוצות השתייכות לגיטימיות משפיעות לטובה על בני נוער. גם אם לכאורה הם נראים מבודדים – הם בהחלט לא לבד. יש להם קבוצה שאליה הם שייכים. ובהתאמה, תהליכי גיבוש הזהות נעשים ממקום בטוח ושלו יותר, תוך התבוננות חיצונית ופנימית.

ילדות יושבות על דשא עם סמארטפון (צילום: By Dafna A.meron)
בני נוער המתמודדים עם קשיים מקבלים תמיכה ברשתות החברתיות | צילום: By Dafna A.meron

לצד קבוצות ההשתייכות המיטיבות שקיימות ברשת, ישנן גם קבוצות בעלות מאפיינים סיכוניים, למשל: קבוצות פרו-אנה (המעודדות הפרעות אכילה), משחקי רשת המעודדים פגיעות עצמיות, קבוצות "תמיכה" לחיתוך עצמי ועוד. בנוסף לאלה, ישנם לצערנו גם מבוגרים במרחב הרשתי אשר פועלים לפגיעה בבני נוער.

לכן,  אסור לנו להתבלבל. כמבוגרים, אם ברצוננו להיות בעלי השפעה על המתבגרים חשוב שנבין שעל אף השינויים הטכנולוגים ולמרות שנדמה לעיתים שהנער/ה מסתדרים ולא באמת זקוקים לנו- הם בהחלט זקוקים לנו!

התפקיד שלנו הוא לסייע בוויסות הרגשות, התחושות והלבטים

יכולת ההתמודדות של בני הנוער עם תהליכי הגדילה וההתבגרות, והשינויים שהם מביאים איתם היא מוגבלת. ישנו קושי בוויסות התחושות והרגשות, בדיוק כמו שהיה לנו לפני שנים ואולי לא ידענו כיצד להגדיר אותו. הקושי עדיין קיים הוא פשוט נראה היום אחרת.

על אף שמרבית מתהליכי ההתבגרות סמויים מן העין, ולמרות שבני הנוער מתאמצים להסתיר אותם, הם בהחלט זקוקים לעין של מבוגר. למבוגר יש תפקיד, יש משמעות, יש ניסיון חיים ויכולת לסייע למתבגר, למרות שלא תמיד אנחנו חושבים כך. התפקיד שלנו הוא בסיוע בוויסות הרגשות, התחושות והלבטים, בחשיבה משותפת על הזדמנויות, בהשראת שקט וביטחון ובעיקר- ביכולת שלנו להיות עם הנער או הנערה בשעת מצוקתם.

בעמותת עלם אנו פוגשים אלפי נערים ונערות מידי יום במרחבים שונים; במרכזי הנוער, בבתי הספר, ברחוב ובפרויקטים מגוונים הפזורים ברחבי הארץ. חשוב לנו לתמוך בבני הנוער גם במקומות הסמויים מן העין כמו הרשתות החברתיות, הציבוריות והפרטיות. אנחנו שם כדי לעודד צריכת מידע ביקורתית, חושבת וחוקרת, ליהנות מההזדמנויות שהרשת מציעה ולהיזהר מהסכנות ותמיד לדעת שהמבוגרים כאן איתם כדי לסייע ולתמוך.

נעמה וינר, עמותת עלם (צילום: נעמה וינר)
התפקיד שלנו הוא לסייע בוויסות הרגשות, התחושות והלבטים | צילום: נעמה וינר

בימים אלו מתקיים קמפיין ההתרמה השנתי של עמותת עלם, אשר השנה מוקדש לעבודת הרחוב בעלם ולתופעות הקשות שאנו פוגשים. צוותי ניידות הלילה של עלם מגיעים אל בני הנוער והצעירים בלילות למקומות בהם הם נמצאים (ברחובות, בגנים ציבוריים, בכיכרות, במרכזי בילוי, במגרשי ספורט, במקומות מסתור ועוד), ומסייעים לבני הנוער בהתמודדות עם המצוקות השונות. לתרומות הכנסו לאפליקציית ביט ולחצו עלם, או באתר: https://elem.ln.fixdigital.co.il/elem/