דנה אבירם, אם לשלושה וסופרת פורה בתחום הילדים והנוער,עוסקת בשנים האחרונות בספריה בעיקר בקשיים וסכנות בהם נפגשים ילדים ובני נוער ברשת האינטרנט. היא לא הגיעה לנושא הזה סתם כך. דנה היא גם עובדת סוציאלית, בעלת חברת "זהירים ברשת" - להרצאות, סדנאות והצגות לתלמידים – הורים ומורים בנושא התנהלות נבונה ברשת. תקופת הקורונה והריחוק החברתי, גורמת לילדים ובני נוער רבים לתקשר עם חבריהם בעיקר באמצעות הרשתות החברתיות, יש סכנות רבות שממתינות להם שם.
ספרה ה-12 והחדש, #מפורסמת, מתאר את סיפורה של אנה לוי - נערה רגישה ומיוחדת האוהבת לעצב את בגדיה. חשוב לה להיות אותנטית ובעלת קול ייחודי בלבוש שלה. כשהיא לא מוכנה להיות "כמו כולם" היא הופכת למוקד של פגיעות חברתיות. במסגרת אתגר היא מפרסת באינסטגרם תמונות שלה, ומקבלת הצעה מסוכן דוגמנות לדגמן עבורו ולהתפרסם. אנה מתחילה לקבל קמפיינים, מצבה החברתי משתפר. אך לצד זה היא נחשפת לצד השלילי של החיים החדשים.

הספר החדש הפך לאחד מספרי הנוער הנמכרים בתקופה הזו. מה יש בתהילה שכל כך מדבר אל בני הנוער?

״מאז ומעולם זה היה ככה, גם כשאני הייתי ילדה אבל ללא ספק הרשתות החברתיות מעצימות את התופעה. במהלך המפגשים בבתי הספר אני פוגשת ילדים ובני נוער שכל רצונם הוא להתפרסם. לא אכפת להם באיזה תחום ובמה. נדמה שהצורך בפרסום הפך להיות מטרה. לפני מספר שבועות פגשתי נערה בעלת מבנה גוף מלא שהסבירה לי ברצינות שכל רצונה להרזות, לעבור לגור בארה"ב ולהיות דוגמנית – רק אז יהיה לה חבר. המטרה של הספר היא להראות את המחירים הכבדים שכל נערה ונער עלולים לשלם על הגשמת חלום זה, אבל לא בצורה מטיפה.״

במהלך העבודה שלך את רואה את ההשפעה על בני נוער שכביכול הגשימו את החלום?

״נתקלתי בדוגמניות המתחזקות חשבונות אינסטגרם בעלי עשרות אלפי עוקבים. להפתעתי הן סבלו מהפרעות אכילה, נטייה לדיכאון, ושימוש אובססיבי ברשת. התחושה היא שכל עולמן נקבע לפי מספר העוקבים שלהן באינסטגרם. ערכתי מחקר לפני כתיבת הספר שבו ראיינתי נשים צעירות, נערות, ילדות ואימהותיהן שבמקרים רבים מנהלות להן את הקריירה. התיאורים של ההתמודדות חזרו על עצמם – הטרדות מגברים שהן סופגות ברשת. הצורך להצטלם באופן חושפני ומיני שלא מתאים להן כדי למשוך ולשמור על העוקבים, העובדה שעליהן לתחזק בתוכן לסטורי מספר פעמים ביום גם כשאין להן מה להעלות יוצרת מרדף קבוע מעייף ומתיש אחרי מה שנתפס כתמונות המייצגות את ׳החיים הטובים׳ . הבנתי שכשאת דוגמנית אינסטגרם פעמים רבות את הופכת להיות מוצר ומאבדת את העצמיות והאותנטיות שלך. כששוחחתי אתן חשבתי על נערה צעירה שלא נראית כמו דוגמנית ומה היא חווה ברשת. כיצד משפיעה על דימוי הגוף שלה העובדה שהיא נחשפת לדוגמניות שנראות מושלמות ברשת. המחקר שערכתי עודד אותי לחשוף את כל אלה בספר כדי לפקוח את עיניהם של הקוראים הצעירים.״

הרבה בני נוער מוכנים לשלם את המחיר עבור הפירסום. מהן העצות שהיית נותנת להם?

  1. שמרו על איזונים בין השימוש ברשתות ובין החיים פנים מול פנים. ישנם מחקרים שמעידים ששעות שימוש רבות עלולות לגרום לירידה בדימוי עצמי, ולעתים גם לדיכאון.
  2. אל תפרסמו תמונות חושפניות או מביכות שלכם ברשת. תמיד תזכרו שגם אמא והמורה עלולים לראות אותן!
  3. הרשת מלאה במתחזים. לכן אל תתנו פרטים אישיים או תקבעו פגישות דרך הרשת עם מי שאתם לא מכירים.
  4. כשאתם גולשים – אל תקנו את אשליית הזוהר והחיים הטובים! אף אחד לא מעלה לרשת את הכישלונות, הקשיים והכאבים.
  5. תהיו גאים במי שאתם - אל תשוו את עצמכם לדמויות שאתם רואים ברשת או בטלוויזיה. הם תמיד ייראו מושלמים וזה עלול לגרום לכם להרגיש לא טוב. תסתכלו כל בוקר במראה ותודו על איך שאתם נראים ומי שאתם. תאהבו את חוסר המושלמות כי אתם לא צריכים להיות מושלמים.
  6. הכי חשוב: דברו! הרבה פעמים כשקורה משהו ברשת יש בושה וחשש לדבר על זה. אל תסגרו בלב – דברו עם החברים, עם ההורים, עם מישהו שאתם סומכים עליו. אם נפגעתם פנו למוקד 105 שפועל 24 שעות ביממה, ומיועד לקטינים שנפגעים ברשת. אפשר להתקשר לשם גם כדי להתייעץ.

ומה לגבי ההורים? יש לך טיפים גם עבורם?

  1. שיקלו באיזה גיל אתם מוכנים שילדכם יפתחו חשבון באפליקציית האינסטגרם (כנ"ל לגבי הטיקטוק). כדאי לזכור שבאפליקציה זו הם יכולים לעקוב אחרי אנשים רבים שהם לא מכירים. כפי הנראה תהיה זו הפעם הראשונה שהם יוכלו לעקוב אחרי אנשים מבוגרים מהם ולהפך. כדאי לזכור שבאינסטגרם מתפרסמים תכנים רבים שלא מתאימים לגילם, כמו החצנה של מיניות, קללות, יחס לא שוויוני לנשים.
    אנא בחנו אם ילדכם בוגר מספיק ובעל שיקול דעת המאפשר לו להתמודד בהצלחה עם אפליקציה זו.
  2. אם החלטתם לאפשר להם להוריד את האפליקציה בתקופה הראשונית נדרשת תקופת חניכה – לכן מומלץ להשתמש באפליקציה שאפשר להגביל באמצעותה את שעות השימוש של הילד באינסטגרם כדוגמת family link bosco או find my I phone
  3. פתחו לעצמכם חשבון אינסטגרם ועקבו אחר הילדים, כך תוכלו לראות את התמונות שהם מפרסמים ולדבר על התכנים שאליהם הם נחשפים.
  4. יש להגדיר את החשבון באינסטגרם כפרטי. כך הילד צריך לאשר את מי שיעקוב אחריו, ורק העוקבים שאותם אישר יוכלו להיחשף לתכנים שהוא מפרסם. כדאי לזכור – הרשת מלאה במתחזים אשר מסיבות שונות מנסים לצור קשר עם ילדינו.
  5. שוחחו עם הילדים על התכנים שהם נחשפים אליהם בכל הזדמנות – כאשר רואים החצנה של מיניות שאינה מתאימה לגיל – לעצור ולדבר על כך. להסביר שברשת התכנים שאליהם הילדים נחשפים הם כמו חיות בים – יש דגים יפיפיים, אלמוגים, שוניות, ממש כמו תכנים נפלאים הנמצאים ברשת. אך לצד זה יש כרישים ומדוזות מהם צריך להתרחק.
  6. כדאי להסביר לילדים שהרשת היא עולם שחלק גדול ממנו מזויף – לכן כשרואים תמונה ברשת כנראה שעברה פילטרים ושינויים. שכדי לפרסם תמונה אחת נדרשו עשרות צילומים שמהם נבחרה אחת, ולכן היא כל כך מושלמת. חזקו את הדימוי העצמי שלהם, וכן את דימוי הגוף. לעודד אותם לאהוב ולהיות גאים באיך שהם נראים ובמי שהם.
  7. היו דוגמה אישית – בדקו עם עצמכם כמה זמן אתם ברשת. אילו תמונות של עצמכם אתם מעלים, אילו תכנים. אנא זכרו – הילדים שלנו מתבוננים בנו ולומדים מאתנו. לא ממה שאנחנו אומרים, אלא ממה שאנחנו עושים.