חוק חינוך חובה מחייב את כל התלמידים ללמוד בבתי הספר עד לכיתה י"ב, אך בשנתיים האחרונות הוכפל מספר התלמידים שקיבלו אישור ללמוד בחינוך ביתי. זהו גידול משמעותי בפרק זמן קצר, שמשלים גידול של פי עשרה במספר התלמידים הלומדים בחינוך הביתי לעומת המצב לפני עשר שנים.

במערכת החינוך סבורים כי מספר הלומדים בחינוך ביתי צפוי להמשיך ולגדול גם בשנים הקרובות, מאחר שמדובר בתופעה עולמית, המקבלת תנופה הן מסלידה של הורים רבים ממערכת החינוך, והן מהאפשרויות ללמוד באמצעות האינטרנט. ב–2016 למדו 576 תלמידים בביתם ולא בבתי הספר, ועם פתיחת שנת הלימודים הבאה ילמדו יותר מ–1,150 תלמידים בחינוך ביתי, זאת, לאחר שב–2008 רק 100 תלמידים בכל הארץ קיבלו אישור ממשרד החינוך ללמוד בביתם.

אלה רק נתוני משרד החינוך הנוגעים לתלמידים שקיבלו אישור מיוחד לפטור מבית הספר, אך לפי הערכות, מספר התלמידים הלומדים בביתם גבוה יותר, מאחר ולא כל ההורים מעוניינים לקבל את האישור ממשרד החינוך.

 

"הורים רבים בישראל אינם מרוצים ממערכת החינוך, או מנסים לשלב את ילדיהם במסגרות אלטרנטיביות, ובאחרונה מתגברת ההבנה שגם בחינות הבגרות מאבדות את הרלוונטיות שלהן, בין היתר, כי אפשר להשלימן בשלב מאוחר יותר ובתקופה קצרה. לכן, אני צופה שהתופעה הזאת רק תלך ותגדל", אומר ד"ר אריה קיזל, ראש המגמה לחקר החינוך האלטרנטיבי בפקולטה לחינוך של אוניברסיטת חיפה.

קיזל חקר את החינוך הביתי בארץ ובעולם, ולדבריו התופעה נתמכת על ידי חומרי למידה נגישים באינטרנט, וכן מהתארגנויות מקומיות של קבוצות הורים המלמדים את ילדיהם בביתם ומצליחים לספק להם גם לימודי העשרה וחוגים. לדבריו, "גילינו שיכולת הלמידה של תלמידי החינוך הביתי היא גבוהה מאוד, כי הם לומדים ללמוד לבד. מיומנויות רבות נרכשות כתוצאה מקריאה מרובה ושיעורים שאינם בהכרח פדגוגיים.

"בתי ספר מעודדים בינוניות וגורמים לרתיעה מהלימודים בכל שכבת גיל. ילדים צעירים מסוגלים ללמוד שפות, קריאה וכתיבה ללא בית ספר. פעמים רבות בתי הספר עוצרים את ההתקדמות של התלמידים".

האם הם לא נפגעים מבחינה חברתית?
קיזל: "תלמידים רבים חווים חוויות של בדידות ואי־הכלה גם בבתי הספר. בנוסף, קהילת הלומדים בחינוך הביתי הולכת וגדלה. הם לא מבודדים".

לפי משרד החינוך, רק תלמידים בודדים זכאים לקבל אישור ללימודים בחינוך הביתי ו"פטור" מחוק חינוך חובה. לפי חוזר המנכ"ל של המשרד בנושא: "עמדת מערכת החינוך היא שמקומם של תלמידים בגיל לימוד חובה הוא במסגרת מוסדות החינוך". למרות זאת, המשרד מאפשר בקשות לחינוך ביתי במקרים שבהם ההורים מציגים השקפת עולם מגובשת, השוללת חינוך במסגרת בית ספר, או במקרים שקיימים נסיבות יוצאות דופן, מיוחדות וחריגות, שבה המשרד מעניק פטור להורים.

"המדינה צריכה לקבל אישור ממני"

"הפעם הראשונה שבה התראיינתי בנושא של חינוך ביתי היתה לפני 20 שנה בדיוק, יחד עם הבת שלי, שהיתה אז בת 6. אז היו משפחות בודדות בחינוך הביתי", אומר רני כשר, אב לשישה שיחד עם רעייתו חדוה היו מראשוני ההורים שחינכו את ילדיהם בחינוך הביתי. "הבת שלי מעולם לא למדה בבית ספר, ולא קיבלה תעודות, והשנה סיימה שנה שנייה באקדמיה", הוא אומר בגאווה.

לזוג כשר שישה ילדים — שלושה מהם לא למדו מעולם בבתי ספר ושלושה מהם החלו ללמוד בבית ספר דמוקרטי רק בגיל תיכון. "בהתחלה משרד החינוך לא התייחס אלינו, יכול להיות שלא עניינו אותם. אנחנו מעולם לא ביקשנו אישור, כי חשבנו שעקרונית אני לא צריך לבקש מהמדינה אישור לחנך את הילדים שלי.

"זה צריך להיות הפוך — המדינה צריכה לקבל ממני אישור לחנך את ילדי בבית הספר. הרי הילדים נולדים ומתחנכים בבית בתחילת חייהם, וההורים הם אלה שצריכים להחליט מתי צריך להוציא אותם למסגרות כמו גן או בית ספר". לדבריו, בתו התקבלה ללימודים במכללה ללא בעיה, אף שלא היתה לה תעודת בגרות, לאחר שהשלימה את לימודי הבגרות במכינה.

מה היה צריך לקרות כדי שתשלח את ילדך לבתי הספר?
כשר: "המערכת צריכה להתאים את עצמה להתפתחות האישית של כל ילד. לא כל הילדים יכולים להתחיל לקרוא וללמוד חשבון באותו גיל, לא לכולם מתאימה שיטת לימוד אחת. אבל אלה לא הסיבות שבגללן בחרנו בחינוך ביתי. אנחנו פשוט חושבים שאם הילד חי בסביבה שבה קוראים וכותבים, אז הוא ילמד לקרוא ולכתוב בקצב שלו, ובינתיים הוא יפתח גם כישורים אחרים".

לא פחדת שילדך יפסידו מכך שהם לא לומדים בבתי ספר?
"אנחנו לא חיים מתוך פחד, ואי־אפשר לחנך ילדים בדרך הזאת. הבן הבכור שלי נתקל בקשיים לקראת הגיוס לצה"ל, כי היעדר שנות לימוד פגע בקב"א שלו, אבל הוא הצליח לפתור את הבעיה, העלה את הקב"א, ושירת כחובש קרבי בנח"ל. לשאר הילדים לא היו בעיות מיוחדות, ואין להם טענות על שיטת החינוך שבחרו עבורם".

הם לא חוששים מקשיים להתקבל ללימודים הנדרשים למקצועות מבוקשים?
"אני חושב שהם יכולים להתקבל לכל מקום. הם יכולים להשלים בגרויות במידת הצורך, או ללכת למכינה ולהשלים את כל תנאי הסף בתוך כמה חודשים. אני מכיר משפחות רבות שהילדים שלהן נכנסו לאוניברסיטאות בלי בגרויות או שהשלימו בגרויות בתוך כמה חודשים, וזה קורה כמובן גם לילדים שכן למדו בבית הספר".

כתבה פורסמה במקור באתר TheMarker

כתבות נוספות:
איחוד האמירויות השתמשה בתוכנה ישראלית לריגול אחר בני משפחת המלוכה הקטארית
קרן המטבע הכריזה על "תמיכה מלאה בארגנטינה"; הפסו משלים זינוק של 12% מהשפל

הורים - כל מה שצריך לדעת